O Τουταγχαμών στο Λονδίνο

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Νοέμβριο εγκαινιάζεται στον Θόλο της Χιλιετίας στο Λονδίνο η έκθεση «Ο Τουταγχαμών και η Χρυσή εποχή των Φαραώ». Οι διοργανωτές της εκτιμούν ότι θα αποβεί η δημοφιλέστερη που έγινε ποτέ στη Βρετανία. Η τελευταία φορά που οι θησαυροί του Τάφου του Τουταγχαμών παρουσιάστηκαν στη Βρετανία ήταν το 1972 και τότε συνέρρευσαν 17 εκατομμύρια άτομα, σχηματίζοντας ουρές έξω από το Βρετανικό Μουσείο, όπου πραγματοποιήθηκε η έκθεση.

Διάσωση

Ομως, για την τωρινή έκθεση οι διοργανωτές δεν προλέγουν ουρές, και όχι γιατί λείπει το φημισμένο χρυσό προσωπείο του νεαρού βασιλιά, το οποίο θεωρείται πολύ εύθραυστο για να υποστεί τις ταλαιπωρίες του ταξιδιού. Το εισιτήριο όμως θα είναι το ακριβότερο από ποτέ για παρόμοιο γεγονός. Ηδη, η τιμή του για ομάδες υπολογίζεται στις 13,50 στερλίνες κατ’ άτομο και η τιμή του ατομικού εισιτηρίου θα φθάσει τις 15 στερλίνες. Γιατί ο γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Ζαχί Χαβάς λέει ότι η χώρα του επειγόντως χρειάζεται τα κέρδη μιας τέτοιας έκθεσης για να εξασφαλίσει το μέλλον των μνημείων και της αρχαιολογικής κληρονομιάς της. Αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα τώρα, σε 50 χρόνια τους τάφους και τα έργα τέχνης θα έχει καταστρέψει ανεπανόρθωτα ο μαζικός τουρισμός.

Στη διάσωσή τους θα χρησιμοποιηθούν τα 100 εκατομμύρια δολάρια που υπολογίζεται πως θα αποφέρει η έκθεση του Τουταγχαμών και μια άλλη μικρότερη που θα ακολουθήσει το 2008.

Η έκθεση τούτη, όπως γράφει η Σαρλότ Χίγκινς στον «Γκάρντιαν», έχει ήδη παρουσιασθεί σε τρεις πόλεις των ΗΠΑ, το Φορτ Λοντερντέιλ, το Σικάγο και το Λος Αντζελες· και μόνο στο Σικάγο απέφερε 12 εκατομμύρια στην Αίγυπτο, τα οποία, σύμφωνα με τον δρα Χαβάς, διοχετεύθηκαν στις προσπάθειες για τη διατήρηση των μνημείων. Για να ταξιδέψουν έξω από τον τόπο τους, τα εκθέματα αυτά χρειάζονται ειδική άδεια από το αιγυπτιακό Κοινοβούλιο, ιδιαίτερα μετά το θλιβερό γεγονός της καταστροφής ενός χρυσού αγάλματος της θεάς Σελκέτ, σε περιοδεία αιγυπτιακών αρχαιοτήτων στη Γερμανία το 1970. Εκτοτε, η αιγυπτιακή κυβέρνηση απαγόρευσε την έξοδο των θησαυρών του Τουταγχαμών από τη χώρα. Τώρα όμως υπάρχει μεγαλύτερη σιγουριά, τόση ώστε ο δρ Χαβάς να διαβεβαιώνει ότι έχουν ληφθεί μεγαλύτερες προφυλάξεις από ό,τι στο ίδιο το Μουσείο του Καΐρου.

Εξαιρείται η χρυσή μάσκα του Τουταγχαμών, που θεωρείται περισσότερο ακριβή και πολύτιμη, με οικουμενικούς, πνευματικούς όρους, από ό,τι οι άλλες αρχαιότητες. Η έκθεση θα συμπίπτει με μιαν άλλη σπουδαία ιστορική έκθεση στο Βρετανικό Μουσείο, η οποία ξεκινάει τον Σεπτέμβριο. «Ο πρώτος αυτοκράτορας. Ο στρατός της Κίνας από τερακότα» (οπτή γη). Τούτο και αν είναι ένα πρόβλημα, από την άλλη είναι ευεργέτημα για τον επισκέπτη που θα έχει έτσι την ευκαιρία να δει δύο από τους μεγαλύτερους ταφικούς θησαυρούς στον κόσμο.

Η έκθεση του Τουταγχαμών θα ανοίγει με ένα ωραίο ζωγραφισμένο ξύλινο κορμό του νεαρού βασιλιά, προχωρώντας προς τους άμεσους προγόνους του, ένα εντυπωσιακό φυσικών διαστάσεων διπλό άγαλμα του προπάππου του Τούθμωση Δ΄ και της μητέρας του. Και θα συμπεριλαμβάνει εξαιρετικής λεπτότητας οικιακά αντικείμενα, όπως ένα κουτάλι, που η λαβή του έχει τη μορφή μιας γυναίκας που κολυμπά. Τη σημασία του Νείλου, στη ζωή, την κοινωνία και τη θρησκεία των αρχαίων Αιγυπτίων, εμφαίνει το ομοίωμα μιας βάρκας από τον τάφο του Αμενχοτέπ Β΄. Οι διοργανωτές υπόσχονται ότι θα ξαναγίνουν πραγματικότητα τα λόγια του Χάουαρντ Κάρτερ, του αρχαιολόγου που πρωτάνοιξε τον τάφο του Τουταγχαμών, «μια λάμψη χρυσού μας τύλιξε από παντού».

Ο Τουταγχαμών ήταν 8 ή 9 ετών όταν ανέβηκε στον θρόνο της Αιγύπτου το 1332 π.Χ. Πέθανε περίπου 10 χρόνια αργότερα και τάφηκε στην Κοιλάδα των Νεκρών, ένα φαράγγι στη δυτική όχθη του Νείλου, κοντά στις Θήβες. Μετά την αποδημία του οι επόμενοι Φαραώ έσβησαν το όνομά του από τα επίσημα αρχεία τα οποία εξασφάλιζαν την αθανασία του. Και ενώ άλλοι τάφοι βρέθηκαν συλημένοι, ο δικός του ήταν ασύλητος.

Πίσω από τη σκάλα

Εως την ανακάλυψή του από τον Χάουαρντ Κάρτερ το 1922, όταν εστίασε τις ανασκαφές του σε μια, έως τότε, ανεξερεύνητη περιοχή κάτω του τάφου του Ραμσή Στ΄. Μέσα σε ένα μήνα αφότου άρχισαν να σκάβουν, αυτός και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν μια σκάλα που οδηγούσε σε μια εξώθυρα σκεπασμένη από πέτρες. Πίσω της ήταν ο τάφος του Τουταγχαμών περιέχοντας αντικείμενα από χρυσό, αλάβαστρο, ημιπολύτιμους λίθους, ξύλο και γυαλί.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT