Εργα, μετά τη δοκιμασία

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επρεπε να δοκιμαστεί η Ολυμπία για να κινητοποιηθεί το υπουργείο Πολιτισμού και σε απίθανα σενάρια. Να φροντίσει -αυτό άλλωστε είναι η πρόληψη- για το αδιανόητο. Τώρα λοιπόν που πυρακτώθηκαν τα μνημεία και κάηκε ο Κρόνιος λόφος και όχι μόνο, το ΥΠΠΟ θα φροντίσει για την περαιτέρω θωράκιση του αρχαιολογικού χώρου με έργα υποδομής για την εξασφάλιση του νερού… Γεωτρήσεις, τεχνικά έργα σε πλάτωμα του παρακείμενου ποταμού για τη συλλογή νερού, κατασκευή υδατοδεξαμενών σε κατάλληλα χωροθετημένα μέρη. Κανείς δεν τα σκέφτηκε νωρίτερα όπως την παρακολούθηση της περιοχής μέσω δορυφόρου, τη δημιουργία συστήματος Pup-up σε χώρους χαμηλής βλάστησης και την επέκταση του υπάρχοντος δικτύου πυροσβεστικών φωλεών των κτιριακών συγκροτημάτων περιμετρικά των κτιρίων! Το ΥΠΠΟ μεριμνά για το αυτονόητο στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, παρότι η περιοχή «έτρεμε» σε κάθε είδηση πυρκαγιάς ήδη από το τέλος της δεκαετίας του ’70. Κι όμως κανείς από τότε έως σήμερα δεν ανέλαβε την ευθύνη ενός μεγάλου, πολυδάπανου αλλά δρακόντειου έργου.

Ο νέος κίνδυνος τώρα είναι οι πλημμύρες και η απειλή του Αλφειού για τα οποία με το ΥΠΕΧΩΔΕ θα συνεργαστούν σε αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα που αποφασίστηκαν στις περιοχές οι οποίες δοκιμάστηκαν από τη φωτιά.

Γειτονικό λίφτινγκ

Το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε επίσης τη σύσταση επιτροπής στο Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Εργων για την ανάδειξη μνημείων της ευρύτερης περιοχής. Αυτό περιλαμβάνει την περαιτέρω αναστήλωση του Ναού του Ολυμπίου Διός, του μνημείου του Πτολεμαίου καθώς και την κατασκευή σύγχρονου αθλητικού κέντρου στην περιοχή του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Σε πρώτη φάση το υπουργείο Πολιτισμού προχωρά στην άμεση αντικατάσταση υποστυλωμάτων στους πληγέντες χώρους και τα μνημεία, ενώ δόθηκαν οδηγίες και ενίσχυση στην 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ηλείας, ώστε να προβεί σε άμεσα σωστικά μέτρα του Ναού της Παναγίας στο Ανήλιο Ζαχάρως και στη Μονή Ισοβας που επίσης δοκιμάστηκαν από τη φωτιά.

Ολα αυτά τα θέματα θα εξετάσει από νωρίς σήμερα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο όπως και τη διαμόρφωση βασικών αρχών αποκατάστασης των πληγέντων μνημείων και αρχαιολογικών χώρων αλλά και τη συγκρότηση αναγκαίων ομάδων εργασίας για τις εφαρμογές όλων αυτών. Μαζί και την αποκατάσταση και δενδροφύτευση των λόφων Κρονίου, Ζούνη και Καλόσακα και του άλσους της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας από το Εθνικο Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας που ορίστηκε ως Τεχνικός Σύμβουλος. Ξεκίνησε όπως είναι γνωστό και ο καθαρισμός από την καμένη χαμηλή βλάστηση περιμετρικά της περίφραξης, ενώ στα έργα είναι και η επισκευή της μόνωσης του δώματος του Νέου Μουσείου.

Η αποθήκη του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου για την οποία ρεζιλευτήκαμε διεθνώς, καθαρίστηκε και, τι ειρωνεία, τώρα αποφασίστηκε η καινούργια που θα γίνει στην ίδια θέση, να είναι μεγαλύτερη. Πριν δεν έβλεπαν τις ανάγκες.

Η αποκατάσταση του καμένου χλοοτάπητα στην περίμετρο του Σταδίου θα ολοκληρωθεί ώς το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο υπολογίζει η Διεύθυνση Συντήρησης να ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης των αρχιτεκτονικών μελών που επλήγησαν. Ο χρόνος τώρα πιέζει ασφυκτικά, γιατί η τελετή της αφής, εν όψει της Ολυμπιάδας του Πεκίνου, μπορεί να μας ξεμπροστιάσει πάλι…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή