Αφιέρωμα στον Γ. Φρίντκιν από τις «Νύχτες πρεμιέρας»

Αφιέρωμα στον Γ. Φρίντκιν από τις «Νύχτες πρεμιέρας»

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας αιρετικός, ανήσυχος, τελειομανής δημιουργός, ο Αμερικανός Γουίλιαμ Φρίντκιν είναι ο επίσημος προσκεκλημένος του 13ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας», που θα διαρκέσει φέτος από τις 19 έως τις 30 του μήνα. Θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε ταινίες του, να μάθουμε τα μυστικά της τέχνης του και να γνωρίσουμε τη σύζυγό του, θρυλική Αμερικανίδα παραγωγό Σέρι Λάνσινγκ (πρώτη γυναίκα πρόεδρος στούντιο στο Χόλιγουντ, η οποία τιμήθηκε φέτος με το Οσκαρ Ανθρωπιστικής Προσφοράς) που θα τον συνοδεύσει στην Αθήνα.

Ταινίες

Ο Γουίλιαμ Φρίντκιν, γεννημένος το 1935, είναι γνωστός για τις ταινίες του «Ανθρωπος από τη Γαλλία» (για την οποία βραβεύτηκε με Οσκαρ) και «Εξορκιστής» (υποψήφια για Οσκαρ), ενώ πρόσφατα επανέκαμψε με το ατμοσφαιρικό θρίλερ «Bug» (βραβείο Fipresci στο Φεστιβάλ Καννών του 2006). Στις «Νύχτες Πρεμιέρας» θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε το προκλητικό «Ψωνιστήρι» («Cruising», 1980) μια συνταρακτική κάθοδο του Αλ Πατσίνο στα underground στέκια μιας μητρόπολης με πολλά μυστικά (23/9, Αττικόν) στην τελική αποκατεστημένη του κόπια με ψηφιακή προβολή. Επίσης τον αριστουργηματικό «Ανθρωπο από το Λος Αντζελες» («To Live and Die in L.A.», 1985), μια από τις καλύτερες ταινίες του που δεν ξέρει πολύς κόσμος (24/9, «Απόλλων»), αστυνομική περιπέτεια που ο Φρίντκιν μετατρέπει σε σπουδή πάνω στις σχέσεις απάτης και παραχάραξης. Την ίδια βραδιά οι «Νύχτες Πρεμιέρας» θα βραβεύσουν τον σκηνοθέτη με τη «Χρυσή Αθηνά» για το σύνολο της προσφοράς του.

Με αφορμή την παρουσία του στο 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, ο Γουίλιαμ Φρίντκιν θα αποκαλύψει ορισμένα από τα μυστικά της τέχνης του, παραδίδοντας masterclass, ανοιχτό στο κοινό, την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου (2 μ.μ.) στον ημιώροφο του βιβλιοπωλείου «Ιανός». Σε συνομιλία του με τους διοργανωτές του Φεστιβάλ έχει δηλώσει ότι ανυπομονεί να μιλήσει με νέους που ενδιαφέρονται για το έργο του αλλά και να δει ταινίες Ελλήνων καλλιτεχνών. «Από τη στιγμή που μια ταινία μου βγαίνει στις αίθουσες, αναπτύσσω μια σχέση αγάπης και μίσους μαζί της. Υπάρχει πάντα κάτι που θα μπορούσα να κάνω για να γίνει καλύτερη» λέει ο Φρίντκιν κι αυτό το κάτι είναι που θέλει να συζητήσει με το κοινό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή