Ο Ερωτας με εμπόδια

47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο «Ακάμας» (**) του Πανίκου Χρυσάνθου έρχεται «ταλαιπωρημένος» από την πατρίδα του την Κύπρο, με προβλήματα λογοκρισίας που αντιμετώπισε από τους κρατικούς χρηματοδότες του. Ο έρωτας ενώνει τις ζωές ενός Τουρκοκύπριου και μιας Ελληνοκύπριας, αλλά η κοινωνία, η μισαλλοδοξία και ο εκατέρωθεν εθνικισμός βάζουν διαρκώς εμπόδια στην αγάπη τους. Τριάντα χρόνια κυπριακής ιστορίας διατρέχει η ταινία (μέχρι το ’75 – ’76), με τόλμη και γενναιότητα στο πολιτικό σκέλος και με μεγάλη απλότητα (που ενίοτε αγγίζει την αφέλεια) στο αφηγηματικό – κινηματογραφικό. Ο Κύπριος σκηνοθέτης έχει τόση ανάγκη να στείλει το μήνυμα της ειρηνικής συνύπαρξης και αλληλοκατανόησης, που, εν τέλει, θυσιάζει το μέσο στο μήνυμα.

Ο ίδιος έχει δηλώσει για την ταινία: «Στην Κύπρο των πολιτικών συγκρούσεων και του φανατισμού δεν υπάρχει χώρος για τις επιθυμίες των απλών ανθρώπων, όταν αυτές αντιστρατεύονται το γενικό κλίμα. Πόσοι Ελλληνοκύπριοι σήμερα θα έδιναν την κόρη τους σ’ έναν Τουρκοκύπριο; Με το να στραγγαλίζει την ταινία η κυβέρνηση δεν λύνει το πρόβλημα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή