Ο συγγραφέας Τζόναθαν Κόου στην Ελλάδα

Ο συγγραφέας Τζόναθαν Κόου στην Ελλάδα

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη θετική απάντηση από ξένο συγγραφέα για την παρουσία του στην 5η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη (29 Μαΐου-1η Ιουνίου 2008) έφτασε χθες στα γραφεία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.

Ο Αγγλος συγγραφέας Τζόναθαν Κόου θα είναι ανάμεσα στους ξένους συγγραφείς που θα επισκεφτούν την Ελλάδα τις μέρες της ΔΕΒΘ.

Με πολλούς φανατικούς θαυμαστές και στην Ελλάδα (το βιβλίο του «Τι ωραίο πλιάτσικο!», εκδ. Πόλις, ήταν για μεγάλο διάστημα στις λίστες των μπεστ σέλερ), ο Τζόναθαν Κόου περιγράφει διεισδυτικά και καυστικά τη σύγχρονη βρετανική κοινωνία. Γεννήθηκε το 1961 στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια του Κέμπριτζ και του Γουόρικ. Είναι τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας Guardian και για το μυθιστόρημά του «Τι ωραίο πλιάτσικο!» έχει τιμηθεί με το βραβείο John Llewellyn Rhys Prize και στη Γαλλία με το βραβείο καλύτερου ξένου μυθιστορήματος.

Στην Ελλάδα κυκλοφορούν, όλα από τις εκδόσεις Πόλις, πέντε βιβλία του: «Η Λέσχη των τιποτένιων» (ένα βιβλίο που προσεγγίζει με έξυπνο και δηκτικό τρόπο τη δεκαετία του ’70, με έμφαση στον ρατσισμό και την πάλη των τάξεων), «Ο κλειστός κύκλος» (ξανασυναντούμε τους έφηβους του προηγουμένου βιβλίου στα τέλη της δεκαετίας του ’90, σε μια πολυπολιτισμική Βρετανία, πιστή σύμμαχο των ΗΠΑ, με παρούσα την ανάπτυξη αλλά και την αυξανόμενη ανισότητα), «Οι νάνοι του θανάτου» (ένα διασκεδαστικό μυθιστόρημα όπου περιγράφει το Λονδίνο των μουσικών), «Τι ωραίο πλιάτσικο!» (εδώ ξετυλίγει σαράντα χρόνια της σύγχρονης βρετανικής ιστορίας) και «Το σπίτι του ύπνου» (ένας πνευματώδης συγκερασμός ψυχανάλυσης και πολιτικής). Σε όλα τα βιβλία του σατιρίζει με ευρηματικό και καυστικό τρόπο την άρχουσα τάξη της χώρας του, δίνοντας μια ανάγλυφη εικόνα της Αγγλίας μετά τη διακυβέρνηση Θάτσερ.

Πριν από δύο χρόνια είχε έρθει ξανά στην Ελλάδα, προσκεκλημένος των εκδόσεων Πόλις, για την παρουσίαση του βιβλίου του «Κλειστός κύκλος». Συνάντησε τους Ελληνες αναγνώστες του στο θέατρο «Εμπρός» και είχε μια θερμή υποδοχή από ένα πολυπληθές, νεανικό κυρίως, κοινό. Οχι άδικα, θεωρείται -και στην Ελλάδα- ο ποπ σταρ της λογοτεχνικής σκηνής. Οι δημοσιογράφοι που κάλυψαν τότε την εκδήλωση τον περιγράφουν ως σαρκαστικό και ευφυή. Τον περιμένουμε την ερχόμενη άνοιξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή