Γ. Βόγλης: Ας ξαναδιαβάσουμε τον Καζαντζάκη

Γ. Βόγλης: Ας ξαναδιαβάσουμε τον Καζαντζάκη

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ολοι έχουμε, λίγο πολύ, στο πίσω μέρος του μυαλού μας την ίδια σκέψη: ότι ο Καζαντζάκης είναι ξεπερασμένος. Μας έχει πνίξει η μεταμοντέρνα αντίληψη. Εχουν ισοπεδωθεί τα πάντα». Η πορεία και η φυσική παρουσία του Γιάννη Βόγλη στην καλλιτεχνική ζωή, τόσο συνεπής, διακριτή και διακριτική εδώ και δεκαετίες, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για εντάσεις. Γι’ αυτό και μόλις η πικρία τον κατακλύζει, επιστρέφει στην κουβέντα με επιχειρήματα: «Διακόσιες πενήντα έδρες σε ξένα πανεπιστήμια για τον Καζαντζάκη είναι, νομίζετε, μικρή υπόθεση; Πρόκειται για έναν φιλόσοφο συγγραφέα με διαχρονική ισχύ. Οπου κι αν έχει παιχτεί ο «Καπετάν Μιχάλης», η απήχηση είναι μεγάλη. Ενα κείμενο με ήθος, δύναμη, αξίες, πίστη, πίστη στην ελευθερία του ατόμου. Πόσο μπορούμε να τα θεωρήσουμε όλα αυτά παρωχημένα; Είμαστε η μόνη χώρα της Ευρώπης που απαξιώνει τόσο εύκολα τα μεγάλα πνευματικά της κεφάλαια».

Αύριο, στο Ηρώδειο, μπορούμε να διαπιστώσουμε από κοντά την εμπιστοσύνη με την οποία ο Γιάννης Βόγλης έχει «επενδύσει» πάνω στο κεφάλαιο Καζαντζάκης. Το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης παρουσιάζει τον «Καπετάν Μιχάλη» σε θεατρική διασκευή Κωστή Κολώτα, σκηνοθεσία του Γ. Βόγλη (που ερμηνεύει και τον ρόλο του πατέρα) και τον Νίκο Βερλέκη στον επώνυμο ρόλο. Τα σκηνικά είναι της Βάλιας Μαργαρίτη και τη μουσική συνυπογράφουν ο Βασίλης Σκουλάς και ο Λουδοβίκος των Ανωγείων.

Η παράσταση «σύγχρονη, λιτή, αφαιρετική», σύμφωνα με τον σκηνοθέτη της. «Αλλά επί της ουσίας», διευκρινίζει. «Το σύγχρονο αφορά τον τρόπο έκφρασης όχι την εμφάνιση. Αφαίρεση σημαίνει να μην πέφτεις στην παγίδα του εντυπωσιασμού και του δήθεν». Το έργο έχει τη δομή αρχαίου δράματος. «Οι ήρωες του Καζαντζάκη είναι πάνω από το ανθρώπινο μέτρο. Εχουν μέγεθος. Γι’ αυτό και η πτώση τους είναι τραγική», επισημαίνει ο Γ. Βόγλης. Και πριν καταλήξει στην προτροπή: «Ας τον ξαναδιαβάσουμε, ας τον ξαναμελετήσουμε», ομολογεί τη μακρόχρονη σχέση του με τον συγγραφέα: «Ο Καζαντζάκης είναι για μένα η τροφοδότρα φιλοσοφική πηγή. Εχω την «Ασκητική» του συνέχεια στο προσκεφάλι μου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή