Με Μπαλζάκ, στο Μουσείο Μπενάκη

Με Μπαλζάκ, στο Μουσείο Μπενάκη

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέρυσι τέτοια εποχή παρουσίασαν μέσα σε ένα λεωφορείο που κυκλοφόρησε στους δρόμους της Αθήνας, τα «Φτερά του Ερωτα». Μια παράσταση διαφορετική από τις συνηθισμένες, που βασίστηκε στην ταινία του Βιμ Βέντερς. Φέτος, τα μέλη της θεατρικής ομάδας «Altra Terra» θα ανοίξουν τις πόρτες του Μουσείου Μπενάκη για να περιηγηθούν στις αίθουσές του με το «Αγνωστο Αριστούργημα», ένα δρώμενο εμπνευσμένο από το ομώνυμο έργο του Ονορέ ντε Μπαλζάκ. Η πρεμιέρα θα δοθεί αύριο Κυριακή (9/9), ενώ οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως τις 30 του μήνα.

Με ρούχα καθημερινά, με ατμοσφαιρικούς φωτισμούς και ειδικά animations. Οι θεατές όρθιοι, ανάμεσα σε έργα τέχνης, αντιμέτωποι με τα ερωτήματα του Μπαλζάκ. Για τον άνθρωπο, την τέχνη, τον έρωτα. «Η παράσταση ξεκινάει σαν αφήγηση από τους ηθοποιούς. Καθώς εξιστορούν το έργο, μπλέκονται στους ρόλους τους όπου διάφορα κλασικά έργα ζωντανεύουν. Μπαίνουμε στον χώρο της τέχνης, εκεί όπου όλα μπορούν να συμβούν» ανέφερε στην «Κ» ο σκηνοθέτης του έργου Γρηγόρης Χατζάκης. Ποια θα είναι η εμπειρία των θεατών; «Μια διαδρομή, μια βόλτα, μια νύχτα στο Μουσείο. Ενα είδος θεατρικής ξενάγησης».

Κινητήρια δύναμη αυτής της διαδρομής, το μυθιστόρημα του Ονορέ ντε Μπαλζάκ το οποίο θίγει διαχρονικά ερωτήματα σχετικά με την τέχνη μέσα από τη συνάντηση τριών ζωγράφων. «Το Αγνωστο Αριστούργημα» είναι το απόλυτο εγχειρίδιο για οποιονδήποτε θέλει να ασχοληθεί με την τέχνη, ένα έργο που μπορεί να λειτουργήσει και σε θεατρική μορφή», μας εξηγεί ο Γρηγόρης Χατζάκης. Ο στόχος του δρώμενου; «Μια διαδικασία διαλόγου με τον θεατή».

Η ομάδα «Altra Terra» ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια. Πρώτη της δουλειά, το έργο του Βίσκοβιτς «Είσαι ένα κτήνος» που παρουσιάστηκε στο θέατρο «Altera Pars». Ακολούθησαν τα «Φτερά του Ερωτα». «Ο πυρήνας της ομάδας έχει μείνει ο ίδιος. Απλά έχουν αλλάξει οι ηθοποιοί. Μας ενδιαφέρει η «βιωματική εμπειρία» του κοινού. Η σχέση του ηθοποιού με τον θεατή. Κάθε βράδυ η παράσταση είναι τελείως διαφορετική. Οι θεατές είναι διαφορετικοί. Και αυτό πρέπει να το σεβαστούμε» λέει ο Γρηγόρης Χατζάκης.

Τη σκηνογραφική επιμέλεια για τη νέα δουλειά της ομάδας «Altra Terra» υπογράφει η Δανάη Χατζάκη, τους φωτισμούς σχεδίασε ο Σάκης Μπιρμπίλης. Η πρωτότυπη μουσική είναι των «Neon» και η επιμέλεια των animation του Βαγγέλη Χριστοδούλου. Παίζουν οι Κλέων Γρηγοριάδης, Ρόζα Προδρόμου, Μάκης Μπενάκης, Βύρων Κατρίτσης και δέκα ακόμη ηθοποιοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή