Μεγάλο αφιέρωμα στον Κάρολ Ριντ

Μεγάλο αφιέρωμα στον Κάρολ Ριντ

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ε να αφιέρωμα στον Κάρολ Ριντ με 13 αντιπροσωπευτικές ταινίες από την ογκώδη φιλμογραφία του, πλουτίζει την κινηματογραφική ατζέντα του Σεπτέμβρη. Η ρετροσπεκτίβα σχεδιάστηκε με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ριντ· είναι μέρος της ετήσιας δραστηριότητας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θασσαλονίκης και θα λάβει χώρα στην Αθήνα (Απόλλων 13 – 18/9) και στη Θεσσαλονίκη (Ολύμπιον 20 – 26/9). Τα έσοδα από τις προβολές θα διατεθούν υπέρ των πυροπλήκτων.

Ο Κάρολ Ριντ (1906 – 1976) είναι μια εβληματική μορφή του κλασικού αγγλικού κινηματογράφου. Σύγχρονος του Αλφρεντ Χίτσκοκ, άρχισε να σκηνοθετεί στα μέσα του ’30 και, ως συνεπής εργάτης της κινηματογραφικής βιομηχανίας, ασχολήθηκε με όλα σχεδόν τα είδη του αφηγηματικού σινεμά· από τη δημοφιλή screwball κωμωδία μέχρι το φιλμ νουάρ και από το ντοκιμαντέρ (θεμέλιο της αγγλικής σχολής) μέχρι το μιούζικαλ. Συνεργάστηκε με κορυφαίους ηθοποιούς (Τζέιμς Μέισον, Ντέιβιντ Νίβεν, Ρεξ Χάρισον, Μάικλ Ρεντγκρέιβ, Αλεκ Γκίνες κ.ά.) και συγγραφείς του βεληνεκούς του Γκράχαμ Γκριν. Από τη συνεργασία του με τον Γκριν προέκυψε ο αριστουργηματικός «Τρίτος ανθρωπος» το 1949 (Χρυσός Φοίνικας στις Κάννες). Η προαναφερθείσα ταινία, ο «Αποκληρος της κοινωνίας» (Odd Man Out), το ντοκιμαντέρ «Η αληθινή δόξα» (The True Glory), η «Πρώτη απογοήτευση» (The Fallen Idol) και το μιούζικαλ «Ολιβερ» (βασισμένο στο μυθιστόρημα του Ντίκενς) είναι χαρακτηριστικές ταινίες του αφιερώματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή