Νταϊάνα Κραλ: Δεν νιώθω ότι κλέβω κάτι

Νταϊάνα Κραλ: Δεν νιώθω ότι κλέβω κάτι

4' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοι γνωρίζουμε πόσο αρέσκεται η μουσική βιομηχανία να ανακαλύπτει κάθε λίγο και λιγάκι τον διάδοχο του ενός και του άλλου. Κάπως έτσι μιλούσαν και για την Νταϊάνα Κραλ πριν από κάποια χρόνια. Η Lady D. της τζαζ, η νέα Σίρλεϊ Χορν… Κι ενώ στις περισσσότερες περιπτώσεις οι διάδοχοι αποδεικνύονται πυροτεχνήματα, η Κραλ, στα 42 της χρόνια σήμερα, είναι πράγματι μία ντίβα της τζαζ, η οποία διαρκώς ανανεώνεται και ωριμάζει. Ακόμη και αν έγινε η σύζυγος του Ελβις Κοστέλο, παραμένει μια αυτόφωτη καλλιτέχνις, μια αυτοδύναμη μουσική προσωπικότητα, με το σπάνιο ταλέντο να μπορεί να διαπερνά τον ακροατή με τις μοναδικές της ερμηνείες.

Αύριο κυκλοφορεί στα δισκοπωλεία από την εταιρεία Verve Records το πρώτο best of της 14χρονης καριέρας της, μια ρετροσπεκτίβα που συγκεντρώνει τις «κορυφές» της δισκογραφίας της από έξι άλμπουμ, μεταξύ των οποίων τα «The Look of Love», «When I Look In Your Eyes» και το πιο πρόσφατο «From This Moment On». Ανάμεσα στα 15 τραγούδια του δίσκου βρίσκονται και τρεις ανέκδοτες διασκευές τραγουδιών που έγιναν γνωστά από τον Φρανκ Σινάτρα και τον Τομ Γουέιτς. Με αφορμή την κυκλοφορία του «The Very Best of Diana Krall», η ερμηνεύτρια μίλησε στην «Κ» από το Σεν Λούις του Μιζούρι, έναν από τους σταθμούς της αμερικανικής περιοδείας της. Ηταν μια απ’ αυτές τις μέρες που οι καρδιές στην Ελλάδα ήταν σφιγμένες από τις πυρκαγιές στην Εύβοια και την Πελοπόννησο, για τις οποίες αποδείχθηκε αρκούντως ενημερωμένη…

«Παρακολουθώ τα νέα από την Ελλάδα και έχω λυπηθεί πάρα πολύ. Ειδικά, επειδή έχω έρθει στη χώρα σας και έζησα, έστω για λίγο, το πνεύμα του τόπου και των ανθρώπων. Είναι σοκαριστικό να μαθαίνεις για ανθρώπινες απώλειες, πέρα φυσικά από την καταστροφή του οικολογικού πλούτου. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη κουβέντα για τις συνέπειες από την αλλαγή του κλίματος. Εστω και όψιμα, αυτό μπορεί να σημάνει την αρχή μια διαφορετικής σχέσης ανθρώπου-φύσης». Εντονος διάλογος, όμως, γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο για το αν οι πρωτοβουλίες τύπου Live Earth έχουν ουσία πέρα από το λαμπερό σόου. «Αυτό δεν είναι καινούργιο» επισημαίνει η Νταϊάνα Κραλ. «Το ίδιο συνέβη και με τις πρωτοβουλίες μουσικών για την Αφρική, το έιτζ κ.ά. θέματα. Δεν καταλαβαίνω γιατί να είμαστε καχύποπτοι με τις προσπάθειες αυτές. Είναι προτιμότερο οι καλλιτέχνες να σιωπούν και να μη βλέπουν τίποτα άλλο πέρα από την τέχνη τους; Για μένα, αν έστω κι ένας άνθρωπος επηρεαστεί θετικά μέσα από αυτό, είναι κέρδος». Η Νταϊάνα Κραλ μιλάει, βέβαια, και ως μητέρα δύο παιδιών. «Ναι, σίγουρα ανησυχώ περισσότερο πια και θέλω το καλύτερο περιβάλλον για τα παιδιά μου».

«Κρατάω χαμηλούς τόνους»

Από το ντεμπούτο της στα μέσα της δεκαετίας του ’90 έχουν αλλάξει πολλά. Σε τι διαφέρει η Νταϊάνα εκείνης της εποχής από τη σημερινή; «Με συνοδεύει η φήμη ότι είμαι ντροπαλή και δύσκολη στην επικοινωνία. Σε ένα βαθμό είναι αλήθεια επειδή προτιμώ να κρατάω χαμηλούς τόνους στη ζωή μου. Βέβαια, ο Ελβις (Κοστέλο) και τα παιδιά με έχουν κάνει πιο εξωστρεφή. Αυτή είναι μια σημαντική αλλαγή σε μένα» ομολογεί. «Νιώθω ότι βρίσκομαι στο καλύτερο σημείο της ζωής μου. Ευτυχισμένη πλάι σ’ έναν μαγικό σύντροφο και καλό πατέρα και με δυο πιτσιρίκια που δεν αποχωρίζομαι ούτε στις περιοδείες μου». Η ενασχόληση με τη μουσική έχει μπει σε δεύτερη μοίρα; «Καθόλου» απαντάει χωρίς δεύτερη σκέψη. «Ούτε η μουσική αλλά ούτε και οι πολύτιμες προσωπικές στιγμές. Θα συναντήσω τους φίλους μου στο αγαπημένο μου μπαρ στη Νέα Υόρκη, θα κάνουμε τις ίδιες βόλτες… Δεν έχει αλλάξει τίποτα, απλώς η ζωή μου είναι πιο γεμάτη».

Στο καθαρά επαγγελματικό κομμάτι η Νταϊάνα Κραλ πρέπει να νιώθει απόλυτα επιτυχημένη. Αν σκεφθεί κανείς ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία η τζαζ μουσική σε παγκόσμιο επίπεδο καταλαμβάνει μόνο το 3% των πωλήσεων, τότε οι επιδόσεις της αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Η Καναδή τραγουδίστρια -και εξαιρετική πιανίστρια, μην το ξεχνάμε- έχει καταφέρει να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους αστέρες με τη μεγαλύτερη αγοραστική αποδοχή τα τελευταία χρόνια. Σκαρφαλώνει με άνεση στα Τop 10, βλέπει τους δίσκους της να γίνονται πλατινένιοι, κερδίζει βραβεία, κοινό, κριτικούς. Δεν λείπουν και οι επικριτές. Ανάμεσά τους και καλλιτέχνες, όπως η κυρία της τζαζ, Ντι Ντι Μπριτζγουότερ. Σε πρόσφατη συνέντευξή της δήλωνε: «…η Κραλ είναι μια καλή τραγουδίστρια, εστιάζει όμως σε λάθος πράγματα με αποτέλεσμα να μην εξελίσσει την τέχνη της. Εχει επιλέξει να ζει σ’ ένα χρυσό κλουβί με τους όρους των δισκογραφικών εταιρειών, που την ξεζουμίζουν. Πρέπει να αναζητήσει νέες πηγές έμπνευσης. Δεν είναι ωραίο να μένεις παγιδευμένος σ’ όλη σου την καριέρα στους «Πόρτερ» ή τους «Γκέρσουιν»».

Πάντα νέες πτυχές

«Με έχουν κατηγορήσει πολλές φορές ότι επιλέγω την ευκολία του American Songbook. Από την πλευρά μου δεν νιώθω ότι κλέβω κάτι» απαντάει η Νταϊάνα Κραλ. «Αντίθετα προσπαθώ κάθε φορά να ανακαλύπτω νέες πτυχές στα τραγούδια που ερμηνεύω. Αν τα καταφέρνω ή όχι κρίνεται από τον κόσμο. Και η αλήθεια είναι πως αν δεν είχα αυτήν την επιτυχία κανείς δεν θα ασχολιόταν με το ότι επιλέγω δημοφιλή τραγούδια…». Το άλμπουμ «Τhe Very Best of Dianna Krall» είναι η πρώτη ρετροσπεκτίβα της. Ηταν πράγματι τόσο απαραίτητη για τη δισκογραφία της; «Είναι ένας δίσκος που ήθελε πολύ η εταιρεία μου. Οχι ότι δεν ήμουν σύμφωνη, αλλά μπορούσα να τον κυκλοφορήσω κάποια άλλη στιγμή στο μέλλον. Δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου». Οταν κάνει την αυτοκριτική της η Νταϊάνα Κραλ, πού στέκεται περισσότερο; «Να μια λέξη-κλειδί. Ποτέ δεν θα σταματήσω να κάνω την αυτοκριτική μου. Ανεβαίνω στη σκηνή, κάθομαι στο πιάνο και ακόμη δυσκολεύομαι να σηκώσω τα μάτια μου από τα πλήκτρα…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή