Σαμψών και Δαλιδά του Σαιν-Σανς

Σαμψών και Δαλιδά του Σαιν-Σανς

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σ ε μια εποχή που ο βαγκνερισμός θριάμβευε, κάποιοι, που τον έβλεπαν σαν παιδική ασθένεια, προσπάθησαν να τον ξεπεράσουν στρεφόμενοι σ’ έναν υγιή κλασικισμό. Μια τέτοια περίπτωση ήταν ο Γάλλος Κάμιλλος Σαιν-Σανς (1835 – 1921) και το πλέον χαρακτηριστικό έργο στον τομέα του μελοδράματος είναι η όπερα «Σαμψών και Δαλιδά», με την οποία συνεχίζεται η σειρά Μεγάλες Οπερες της Ντόιτσε Γκράμοφον. Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι η πρώτη απόπειρα του Γάλλου συνθέτη στο λυρικό θέατρο δεν ήταν και τόσο επιτυχημένη (ήταν ήδη 37 ετών). Αυτό όμως τον πείσμωσε. Ετσι, όταν αποφάσισε να συνθέσει μουσική για τη βιβλική ιστορία του Σαμψών και της Δαλιδάς, το έκανε έχοντας κατά νου ότι το έργο θα είχε τη μορφή ορατορίου. Τα θρησκευτικά θέματα στο θέατρο δεν ήταν ό,τι καλύτερο για το κοινό των μέσων του 19ου αιώνα και με τα πολλά, ο Σαιν-Σανς πείστηκε να δώσει στο θέμα του όλα τα χαρακτηριστικά μιας όπερας: τραγικός ήρωας, μοιραία γυναίκα, πολιτική ίντριγκα, δυνατότητα για σκηνές πλήθους κ.τ.λ. Το αποτέλεσμα ήταν ένα πραγματικά μεγάλο έργο, το οποίο ανέβηκε για πρώτη φορά το 1877 στη Βαϊμάρη (με την καθοριστική συνδρομή του Λιστ) και 13 χρόνια αργότερα πραγματοποιήθηκε η γαλλική πρεμιέρα της όπερας μέσα σε μια ατμόσφαιρα θριάμβου.

Η διανομή της Ντόιτσε Γκράμοφον περιλαμβάνει: τον τενόρο Πλάθιντο Ντομίνγκο (Σαμψών), τη μεσόφωνο Ελένα Ομπράτσοβα (Δαλιδά), τον βαρύτονο Ρενάτο Μπρουζόν (Αρχιερέας), ενώ την Ορχήστρα του Παρισιού διευθύνει ο Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ.

Την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου θα διατίθεται στα περίπτερα το 15ο έργο της σειράς Μεγάλες Οπερες, «Σαμψών και Δαλιδά» του Κάμιλλου Σαιν-Σανς, στην τιμή των 8,90 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή