Νέες εκδόσεις

7' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΛΑΣΙΚΟΙ

Τζορτζ Ελιοτ

Σίλας Μάρνερ

μετ. Γρηγόρης Κονδύλης

εκδ. Μαΐστρος, σελ. 292 – 19,80 ευρώ

Ποιες είναι οι πνευματικές και ηθικές δυνάμεις που τελικά κυβερνούν τους ανθρώπους; Η Τζορτζ Ελιοτ είναι μια γνήσια εκπρόσωπος του μοντέρνου πνεύματος και του αντισυμβατικού και ρηξικέλευθου ήθους στον 19ο αιώνα. Και θεωρεί απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιβίωση του ανθρώπου την καλοσύνη, την τιμιότητα, το θάρρος και την αγάπη. Το «Σίλας Μάρνερ» είναι μια ιστορία ανθρώπινη, με ήρωες απλούς χαρακτήρες και ταυτόχρονα ένα μεταιχμιακό μυθιστόρημα που ερευνά την πορεία των νεότερων ευρωπαϊκών ιδεών στη μικροκλίμακα μιας επαρχιακής κωμόπολης.

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Τζόις Κάρολ Οουτς

Τα κτήνη

μετ. Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος

εκδ. Το Ποντίκι, σελ. 144 – 11 ευρώ

Δεν είναι μόνο το ενδιαφέρον για την ποίηση που οδηγεί καθημερινά τη νεαρή φοιτήτρια Τζίλιαν Μπράουερ στην τάξη του χαρισματικού, αντισυμβατικού καθηγητή Αντρέ Χάροου. Είναι και ο έρωτας που νιώθει γι’ αυτόν, η έλξη που ασκούν πάνω της η αισθητική ευαισθησία και ο μποέμικος τρόπος ζωής του, το ερημικό σπίτι του, η μυστηριώδης κοκκινομάλλα γυναίκα του και τα αλλόκοτα ξύλινα τοτέμ που φτιάχνει. Σαν υπνωτισμένη η Τζίλιαν εισχωρεί στον κρυφό κόσμο των Χάροου και αφήνεται στις συνήθειες και τις επιθυμίες τους. Νιώθει ξεχωριστή, αν και ξέρει ότι και άλλες συμφοιτήτριές της είχαν ακολουθήσει τον δρόμο αυτό. Είναι ανυπεράσπιστη αλλά και αποφασισμένη να φτάσει στο τέρμα.

Ιμρε Κέρτες

Αστυνομική ιστορία

μετ. Κατερίνα Τσόκα

εκδ. Κέδρος, σελ. 112 – 8,50 ευρώ

Μια δικτατορία κάπου στη Λατινική Αμερική. Ο αστυνομικός Αντόνιο Μάρτενς καλείται στην πιο επίλεκτη μονάδα και έχει την ευκαιρία να συνεργαστεί με τον αινιγματικό προϊστάμενό του Ντιάζ και τον σαδιστή βοηθό του Ροντρίγκεζ. Ολα ξεκινούν με παρακολουθήσεις ανυποψίαστων πολιτών, αλλά γρήγορα ο Μάρτενς αντιλαμβάνεται ότι με πρόσχημα την επιβολή της τάξης, το σχήμα αυτό αποτελεί έναν υπόγειο μηχανισμό δολοφονιών των αντιπάλων του συστήματος. Παρ’ όλα αυτά εθελοτυφλεί. Με την πτώση του καθεστώτος, ο Μάρτενς καλείται να δώσει λόγο για τις πράξεις του ενώπιον του δικαστηρίου. Συντάσσει ο ίδιος την απολογία του και εμπιστεύεται το χειρόγραφο στον συνήγορό του. Η υπόθεση των εύπορων αστών Φεντερίκο και Ενρίκε Σαλίνας, πατέρα και γιου, η άδικη καταδίκη και ο θάνατός τους, θα προκαλέσει σάλο. Με φόντο μια φανταστική χώρα της Λατινικής Αμερικής, ο νομπελίστας Ιμρε Κέρτες σκιαγραφεί το πορτρέτο της κομμουνιστικής Ουγγαρίας μέσα από τη δράση των ειδικών αστυνομικών σωμάτων.

Τhomas Ηarris

Χάνιμπαλ

Το ξύπνημα του κακού

μετ. Μιχάλης Μακρόπουλος

εκδ. Βell, σελ. 336 – 7,50 ευρώ

Ο Χάνιμπαλ Λέκτερ αναδύεται μέσα από τον εφιάλτη του Ανατολικού Μετώπου: ένα αγόρι μέσα στο χιόνι, βουβό, με μια αλυσίδα δεμένη γύρω από το λαιμό του. Ο θείος του, ένας διακεκριμένος ζωγράφος, τον βρίσκει σε ένα σοβιετικό ορφανοτροφείο και τον παίρνει μαζί του στο Παρίσι όπου ζει με την όμορφη Γιαπωνέζα γυναίκα του, τη Λαίδη Μουρασάκι. Η λαίδη θα βοηθήσει τον Χάνιμπαλ να γιατρευτεί από τους δαίμονες που κουβαλάει μέσα του. Χάρη σ’ εκείνη θα γίνει ο νεαρότερος φοιτητής που έγινε ποτέ δεκτός σε ιατρική σχολή της Γαλλίας. Αλλά οι δαίμονές του τον επισκέπτονται και τον τυραννούν. Κι όταν μεγαλώσει αρκετά τους επισκέπτεται και αυτός με τη σειρά του. Ετσι ανακαλύπτει ότι έχει και άλλα ταλέντα πέρα από τα ακαδημαϊκά. Και ο δόκτωρ Χάνιμπαλ Λέκτερ μετατρέπεται σε άγγελο θανάτου αλλάζοντας ταυτόχρονα για πάντα την ιστορία του θρίλερ.

Μπάρυ Ανσγουωρθ

Ρουμπίνι στον αφαλό

μετ. Ελένη Ηλιοπούλου

εκδ. Νεφέλη, σελ. 496 – 25 ευρώ

Τοποθετημένοι στον Μεσαίωνα κατά τη διάρκεια της σύντομης αλλά λαμπερής ηγεμονίας των Νορμανδών βασιλιάδων στη Σικελία, το «Ρουμπίνι στον αφαλό» είναι μια ιστορία στην οποία οι συγκρούσεις του παρελθόντος προοιωνίζονται το παρόν. Το μυθιστόρημα ξεκινά στο Παλέρμο, στο οποίο Λατίνοι και Ελληνες, Αραβες και Εβραίοι ζουν μαζί σε ασταθή αρμονία. Ο Θέρσταν Μπωσάν, χριστιανός γιος ενός Νορμανδού ιππότη, εργάζεται για τον Γιουσούφ, έναν Αραβα μουσουλμάνο, στο κεντρικό οικονομικό γραφείο του παλατιού, μια δουλειά που περιλαμβάνει τη διαχείριση εκβιασμών και δωροδοκιών, και τη συλλογή μυστικών πληροφοριών για τον βασιλιά. Ομως η ειρήνη και η ευημερία του βασιλείου απειλούνται, και από το εσωτερικό και από εξωτερικούς παράγοντες. Φημισμένος για την αφοσίωσή του, αλλά και διχασμένος ανάμεσα στα ιδανικά της ιπποσύνης και στη σκληρή πολιτική πραγματικότητα της πολυτάραχης εποχής του, ο Θέρσταν πρόκειται να ξεσκεπάσει τις συνωμοσίες που εξυφαίνονται με στόχο τον βασιλιά του. Η συνάντησή του με δύο γυναίκες, την εφηβική του αγάπη από τη μια και μια πλανόδια χορεύτρια απ’ την άλλη θα τον βοηθήσουν να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με το παρελθόν του, την παιδεία του αλλά και με τον κόσμο που τον περιβάλλει.

ΔΟΚΙΜΙΟ

Δημήτρης Δασκαλόπουλος

Ιχνογραφία

Κριτικά σχόλια

εκδ. Γαβριηλίδης, σελ. 194

«Ο μόνος λόγος για τον οποίο πρέπει να δημοσιεύει κανείς τα κείμενά του είναι για να μην περνάει όλη του τη ζωή διορθώνοντάς τα». Ξεκινώντας με τη διατύπωση του Μπόρχες, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος διευρύνει τη συνεισφορά του στη νεοελληνική φιλολογία και την κριτική με κείμενα για τον Κωστή Παλαμά, τον Ηλία Βενέζη και τον Δ.Ι. Αντωνίου καθώς και για τους μεταπολεμικούς ποιητές, πεζογράφους και κριτικούς Νόρα Αναγνωστάκη, Μανόλη Αναγνωστάκη, Τίτο Πατρίκιο, Δ.Ν. Μαρωνίτη, Σπύρο Τσακνιά, Θωμά Γκόρπα, Τάσο Ζερβό, Γιώργο Γεωργούση, Αντώνη Σουρούνη και Δημήτρη Πετσετίδη. Τα κείμενα αποτελούν παραγωγή της δεκαετίας 1997-2006.

ΠΑΙΔΙΚΟ

Charles M. Schulz

Μην τα παρατάς, Τσάρλι Μπράουν!

μετ. Μπέλα Σπυροπούλου

εκδ. Ερευνητές, σελ. 48 – 9,9 ευρώ

Τι ξέρουν οι χαρακτήρες ενός κόμικ για τη ζωή; Μάλλον πάρα πολλά, αν κρίνουμε από τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τα συναισθήματα που αποτυπώνονται στα σκίτσα και στα κείμενα των Ρeanuts, της γνωστής παρέας του Σνούπι και του Τσάρλι Μπράουν που αποτελούν ένα από τα πιο διάσημα και αγαπημένα κόμικς σε όλο τον κόσμο. Η αποτυχία και η ελπίδα, ο φόβος για το άγνωστο και η χαρά για μια επιτυχημένη προσπάθεια, το άγχος που νιώθεις με το πέρασμα του χρόνου ή το πώς να βλέπεις τα πράγματα από τη θετική τους πλευρά είναι μερικά από τα πράγματα που σχολιάζει ο Σνούπι, ο Τσάρλι Μπράουν και η παρέα τους. Στους δύο νέους τίτλους «Μην τα παρατάς, Τσάρλι Μπράουν!», «Και μη χειρότερα! Εχεις πάλι γενέθλια!», οι αγαπημένοι ήρωες προβληματίζονται, στοχάζονται, φιλοσοφούν, ψυχαναλύονται και μιλούν για τη ζωή με τρόπο που θα τον ζήλευαν και οι μεγάλοι.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

John Freely

Εικόνες από την Πόλη

μετ. Μαρία Αργυράκη

φωτ. Sedat Ρakay

εκδ. Printa, σελ. 192 – 16 ευρώ

Σύγχρονος περιηγητής και λάτρης της ιστορίας της ευρύτερης περιοχής, ο Τζων Φρήλη μας ξεναγεί στην Κωνσταντινούπολη της δεκαετίας του ’60. Και παράλληλα προς τη δική του αφήγηση παραθέτει αποσπάσματα από κείμενα του Οθωμανού χρονικογράφου Εβλιγιά Εφέντη που περιγράφουν την Πόλη του 17ου αιώνα, στη χρυσή περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η ζωή κοντά στον Σουλτάνο και οι συντεχνίες της εποχής, τα μνημεία της Ιστανμπούλ, οι θρύλοι και οι δοξασίες, τα πλήθη στη γέφυρα του Γαλατά, η σημερινή πολύβουη αγορά, το Ραμαζάνι, οι βάρδοι, οι κρήνες, τα παιδικά παιχνίδια, τα ξόρκια και οι μαγγανείες, η γειτονιά των Τσιγγάνων, οι ανατολίτισσες γάτες, τα γλέντια των Ελλήνων στον Γαλατά, τα Πριγκιπόννησα ως τόπος αναψυχής αλλά και εξορίας, ο μαγευτικός Βόσπορος και οι ψαράδες του, οι πιστοί Οθωμανοί και οι σαλοί, οι μυστικιστές δερβίσηδες και το φαγητό αποτελούν μερικά από τα συστατικά της παλαιότερης και της νεότερης Κωνσταντινούπολης.

ΝΟΜΙΚΟ

Κατερίνα Φουντεδάκη

Ανθρώπινη αναπαραγωγή και αστική ιατρική ευθύνη

εκδ. Σάκκουλα, σελ. 364 – 32 ευρώ

Η ενασχόληση με την αστική ιατρική ευθύνη καθιστά σαφές ύστερα από ένα διάστημα ότι τα προβλήματα με τις περισσότερες ιδιομορφίες εμφανίζονται στην ιατρική πράξη που σχετίζεται με την ανθρώπινη αναπαραγωγή. Το πεδίο της ανθρώπινης αναπαραγωγής είναι εκείνο όπου δοκιμάζονται και κάποτε αγγίζουν τα όριά τους οι γενικοί κανόνες που διέπουν την αστική ιατρική ευθύνη και το δίκαιο της αποζημίωσης γενικά. Στην Ελλάδα η ενασχόληση με την ανθρώπινη αναπαραγωγή έχει επιπρόσθετο ενδιαφέρον λόγω της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης της ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με τους νόμους 3089/2002 και 3305/2005. Μέσα στο γενικό πλαίσιο της ιατρικής ευθύνης, το έργο αφ’ ενός δίνει έμφαση στη ρύθμιση της συναίνεσης και της ενημέρωσης του ασθενούς και αφ’ ετέρου στην ευθύνη του γιατρού πριν από την έναρξη της κύησης. Το σημαντικότερο μέρος καταλαμβάνει η αναλυτική παρουσίαση και η ερμηνευτική προσέγγιση του νομοθετικού πλαισίου της ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και της τράπεζας κρυοσυντήρησης.

Καλλιόπη Χριστακάκου – Φωτιάδη, Νίκος Κουμουτζής, Αικατερίνη Γεράκη

Αστική ευθύνη από αυτοκινητικά ατυχήματα

εκδ. Π.Ν. Σάκκουλας, σελ. 491 – 50 ευρώ

Το έργο παρουσιάζει συστηματικά τις νομολογιακές εξελίξεις στο πεδίο της θεμελίωσης και της ασφάλισης της αστικής ευθύνης από αυτοκινητικά ατυχήματα. Για την ευκολότερη επισκόπηση και κατανόηση του περιεχομένου των δικαστικών αποφάσεων από τον αναγνώστη, η παρουσίαση της νομολογίας γίνεται με αφετηρία τα οικεία νομοθετικά κείμενα. Ειδικότερα κάτω από κάθε διάταξη παρουσιάζονται με τίτλους τα κυριότερα ερμηνευτικά ζητήματα που γεννά η εφαρμογή της. Υπό τον εκάστοτε τίτλο παρατίθεται αρχικά αυτούσιο απόσπασμα της απόφασης που είναι νεότερη και προέρχεται από ανώτερη δικαιοδοτική βαθμίδα, ενώ στη συνέχεια αναφέρονται και οι τυχόν λοιπές αποφάσεις που υιοθετούν την ίδια θέση. Οταν εντοπίζονται νομολογιακές αντιθέσεις επίσης αναδεικνύονται. Στο τέλος του έργου υπάρχει αναλυτικό λημματικό ευρετήριο στο οποίο γίνονται παραπομπές τόσο σε διατάξεις νόμων όσο και στις οικείες δικαστικές αποφάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή