«Τόποι» σύγχρονης δημιουργίας

«Τόποι» σύγχρονης δημιουργίας

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα προοπτική στη σύγχρονη εικαστική σκηνή της χώρας αλλά και της Ευρώπης θέτει το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Είκοσι και πλέον χρόνια από τη δημιουργία του με τον εθελοντισμό και το μεράκι μιας μερίδας φιλότεχνων, κυρίως όμως με την υποστήριξη πλειάδας καλλιτεχνών και δωρητών, ωρίμασαν οι συνθήκες για την αναδιοργάνωση της πλούσιας συλλογής του. Το έναυσμα δίνει η μεγάλη έκθεση με τον τίτλο «ΤΟΠΟΙ» που διοργανώνει από τις 26 Σεπτεμβρίου ώς τις 25 Νοεμβρίου σε τέσσερις αίθουσες (Μουσείο Μπενάκη, Σχολή Καλών Τεχνών) και στο Μουσείο Αλεξ Μυλωνά – το νέο χώρο του που απέκτησε πρόσφατα το ΜΜΣΤ στην Αθήνα, έπειτα από δωρεά της γλύπτριας.

Η πολυδιάστατη έκθεση συγκεντρώνει μεγάλο μέρος της συλλογής του Μουσείου, το 1/3 σχεδόν των έργων του, καθώς και καινούργια αποκτήματα που δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ έως σήμερα. «Το μουσείο έχει τη δική του ιστορία. Δημιουργήθηκε με τεράστιες δυσκολίες και συχνά με την αδιαφορία της πολιτείας. Πέρασε από πολλές φάσεις για να σταθεί στα πόδια του και σήμερα είμαστε σε θέση να ενοποιήσουμε τα κεφάλαια αυτής της ιστορίας, να αναδείξουμε ένα πρόσωπο που να προβάλλει καλλιτέχνες και απόψεις με τα οποία έχει γραφτεί η πορεία της σύγχρονης τέχνης», εξήγησε στην «Κ» ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΜΜΣΤ κ. Ντένης Ζαχαρόπουλος.

Από την ίδρυσή του ΜΜΣΤ έως σήμερα η ογκώδης συλλογή ήταν χωρισμένη ανά δωρεές που έγιναν από Ελληνες και ξένους καλλιτέχνες και από ιδιώτες συλλέκτες. Η μεγάλη έκθεση της Αθήνας και ταυτόχρονα, η διπλή της Θεσσαλονίκης «Μνήμες» και «Χαράξεις», βάζει τα θεμέλια για την ενοποίηση του υλικού της. «Δεν είμαστε Εθνική Πινακοθήκη που να παρουσιάζει μια συνέχεια της ελληνικής ιστορίας της τέχνης, ωστόσο διαφορετικές δωρεές ή κάποιες ενότητες αρκετά ισχυρές με σημαντικά έργα καλλιτεχνών από τη δεκαετία του ’60 έως σήμερα αλλά και με κάποια έργα της δεκαετίας του ’30 και ’40, μπορούν να υποστηρίξουν πρόσωπα και απόψεις με τα οποία έχει γραφτεί η ιστορία της σύγχρονης τέχνης», διευκρινίζει ο κ. Ζαχαρόπουλος.

Περισσότεροι από 700 καλλιτέχνες ενίσχυσαν έως σήμερα το μουσείο. Ο κατάλογος είναι μακρύς για να χωρέσει σε μια έκθεση, ωστόσο σπουδαίοι δημιουργοί εκπροσωπούνται με έργα χαρακτικής, ζωγραφικής, γλυπτικής, γλυπτοζωγραφικής, με εγκαταστάσεις, βίντεο και κάθε μορφή της σύγχρονης τέχνης. Μεταξύ αυτών, Θεόφιλος, Απέργης, Μόραλης, Ακριθάκης, Παύλος, Τσόκλης, Μάρσιαλ Ράυς, Γουόρχολ, Μπρονερ, Λαζόγκας, Παπασπύρου, Λ. Παπακωνσταντίνου.

Επιδίωξη της εικαστικής επιτροπής του Μουσείου είναι μια έκθεση με αναγνωσιμότητα, με θεματικές που να αποκαλύπτει τις πραγματικές διαστάσεις της συλλογής ενός Μουσείου. «Εχει πια συγκεντρωθεί ένα μεγάλο έργο με διεθνή δεδομένα αρκετό για να βγει εκτός ελληνικών συνόρων», εκτιμά ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΜΜΣΤ. «Αντέχουν οι πλάτες μας, όπως λέει, να παίξουμε στο Champions Leaque των ευρωπαϊκών μουσείων, να βάλουμε καινούργια προοπτική για πρόσβαση στην ελληνική και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή