Δέκα ετεροτοπίες στη Θεσσαλονίκη

Δέκα ετεροτοπίες στη Θεσσαλονίκη

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέκα νέες «ετεροτοπίες» απο ισάριθμους τόπους της Θεσσαλονίκης εμπνευσμένες από τις απόψεις του Μισέλ Φουκώ περί απόλυτης διάκρισης ανάμεσα στο «ταυτό» (το ηθικό, το λογικό και το ωραίο) και το «έτερο» (το ανήθικο, το παράλογο και το άσχημο) βρίσκονται συγκεντρωμένες στην παράλληλη έκθεση της 1ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης που εγκαινιάστηκε χθες στο κτίριο Παλαιών Ψυγείων στο Λιμάνι.

«Αλλοι τόποι»

Τίτλος της «Αλλοι Τόποι», χώροι της Θεσσαλονίκης που εδώ και καιρό βρίσκονται σε μερική ή ολική αχρηστία: το στρατόπεδο, το νοσοκομείο, το σχολείο, η φυλακή, το νεκροταφείο, το χαμάμ, το πάρκο, ο οίκος ανοχής, το γυμναστήριο, το θέρετρο.

Η ιδέα για τη δημιουργία «άλλων τόπων» ανήκει στον αρχιτέκτονα και διδάσκοντα στο τμήμα αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ Απόστολο Καλφόπουλο, ο οποίος ως επιμελητής «εφοδίασε» με πρωτογενές υλικό (φωτογραφίες, σχέδια, μαρτυρίες κ.λπ. από τις 10 ετεροτοπίες) τους 20 συμμετέχοντες (10 αρχιτέκτονες+10 καλλιτέχνες, Ελληνες έως 35 ετών) που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και δουλεύουν με διαφορετικά μέσα (σχέδιο, ζωγραφική, εγκατάσταση, βίντεο, animation, πρόπλασμα, χορό, performance, λόγο, ήχο). Σχηματίστηκαν ομάδες των δύο ατόμων (1 αρχιτέκτονας και ένας καλλιτέχνης) και σε κάθε μία ανατέθηκε μία από τις 10 ετεροτοπίες.

Ονειρική πόλη

Το ζητούμενο ήταν να προκύψουν δέκα νέες προτάσεις-ετεροτοπίες μιας πόλης 2 εκατομμυρίων με στόχο «ο διαχρονικός άξονας της έκθεσης να συνθέτει μια νέα ετεροτοπία· ίσως μια μελλοντική Θεσσαλονίκη· σίγουρα μια ονειρική πόλη, της οποίας το ιστορικά μετασχηματιζόμενο τοπίο, ενδεχομένως να της επιτρέψει να ανακαλύψει ξανά την καταστατική της συνθήκη, ως τόπο ελευθερίας των πολιτών της» όπως σημειώνει ο επιμελητής. Το project, εξηγεί, επιδιώκει «να μελετήσει την ικανότητα της ετεροτοπίας να δείχνει, να ονοματίζει, να απεικονίζει και να λέει, να αναπαράγει και να αρθρώνει, να μιμείται και να σημαίνει έτσι ώστε να εντοπίσει τους τρόπους με τους οποίους οι ετεροτοπίες καταφέρνουν να συστήσουν τόπους όπου ο χρόνος, τα έθιμα και οι συμβάσεις της κυρίαρχης κουλτούρας, στη χειρότερη περίπτωση επικυρώνονται ή στην καλύτερη ακυρώνονται».

Συμμετοχές

Στο project συμμετείχαν οι αρχιτέκτονες Αστ. Αγκαθίδης, Β. Ακριτίδου, Εβ. Γαβρήλου, Κ. Κοτζιά, Ορ. Πάγκαλος, Σπ.Ι. Παπαδημητρίου, Φ. Σαγώνας, Ζ. Τολούδη, Κ. Φιλοξενίδου, Αγγ. Φλώρος, Ανδρ. Φράγκος και οι καλλιτέχνες Λ. Αθανασοπούλου, Ν. Βαρυτιμιάδης, Β. Γκαβαϊσέ, Αν. Δούκα, Ξ. Θεμελή, Ελ. Καμμά, Π. Νικολακόπουλος, Β. Σαλπιστής, Σ. Τσακίρης, Χρ. Χριστοδούλου.

Η έκθεση θα διαρκέσει ώς τις 11 Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή