Εικαστικη ατζεντα

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Made in U.S.A. Αύριο γίνονται τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Στηβ Γιαννάκου στην Γκαλερί Α.Δ. (Παλλάδος 3). Ο καλλιτέχνης άρχισε να εκθέτει στη Νέα Υόρκη από το 1966, στο αποκορύφωμα της Pop Art. Του απονεμήθηκαν πολλά βραβεία και υποτροφίες, ανάμεσα στα οποία το βραβείο Guggenheim το 1996. Εως σήμερα έχει κάνει στις ΗΠΑ και την Ευρώπη 27 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε δεκάδες ομαδικές με άλλους σημαντικούς Αμερικανούς καλλιτέχνες. Κατασκευάζει εικόνες, ελκυστικές και προκλητικές, στις οποίες η αφήγηση παραπέμπει στην εποχή της «αθωότητας», τις δεκαετίες του ’60 και ’70. Δημιουργεί χαρακτήρες που μοιάζουν παιδικοί και αθώοι, αλλά επιδίδονται «αδιάντροπα» σε ένα προκλητικό ερωτικό παιχνίδι. Μέχρι και τις 20 Οκτωβρίου.

Φύση και τέχνη Η αίθουσα τέχνης Ρεβέκκα Καμχή παρουσιάζει για πρώτη φορά τη δουλειά της Αγγλίδας καλλιτέχνιδος Clare Woods σε προσωρινό χώρο, στην οδό Ιάσονος 47 στο Μεταξουργείο στο πλαίσιο του προγράμματος Remap[KM], που διοργανώνεται παράλληλα με την 1η Μπιενάλε της Αθήνας. Η Clare Woods γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1972. Σπούδασε στο Goldsmiths του Λονδίνου. Εχει εκθέσει σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ευρώπη και στην Αμερική. Η δουλειά της πραγματεύεται ένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία της αγγλικής κουλτούρας: τοπία της φύσης. Στους πίνακες που θα παρουσιάσει στην Αθήνα περιγράφει τοπία που είναι συγχρόνως οικεία και έρημα. Μέχρι και τις 20 Οκτωβρίου.

Η ομορφιά των τραυμάτων Μέχρι και τις 20 Οκτωβρίου θα διαρκέσει η πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση «Trauma Queen» στο ξενοδοχείο Mediterranean (Βερανζέρου 28) που πραγματεύεται την εμπειρία της ψυχικής οδύνης, σε αντιπαραβολή με στοιχεία υπερβολής, χιούμορ, ειρωνείας και ελαφρότητας που πηγάζουν από τη έκφραση «Drama Queen». Στην έκθεση συμμετέχουν 26 καλλιτέχνες από την Αγγλία, την Αμερική, την Αυστρία, το Ιράν, την Ιρλανδία, τη Γερμανία, την Κορέα, την Κύπρο, τη Φινλανδία και την Ελλάδα, οι οποίοι εκθέτουν τα «τραύματά» τους. Περιέχει έργα γλυπτικής, ζωγραφικής, βίντεο, performance, φωτογραφίας και εγκαταστάσεις. Η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι του Χάρη Κοντοσφύρη, ο οποίος συμμετέχει και στην έκθεση μαζί με τους: Νικόλα Αρβανίτη, Μάνο Κορνελάκη, Μαρία Λιανού, Μαρία Νυμφιάδη, Ζωή Παππά, Λία Πέτρου, Ιωάννα Σαχίνη, Δημήτρη Χαλάτση και Γιάννη Χιωτόπουλο.

Γαΐτης στα Χανιά Εγκαινιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων την Παρασκευή η αναδρομική έκθεση «Γιάννης Γαΐτης: ένας ανατρεπτικός οραματιστής». Το αφιέρωμα συμπεριλαμβάνει 56 έργα του γνωστού ζωγράφου. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η ιστορικός τέχνης Μπία Παπαδοπούλου.

Η δύναμη του πηλού Από τον Οκτώβριο θα λειτουργήσει στο Μουσείο Νεώτερης Κεραμεικής εργαστήρι κεραμικής για παιδιά ηλικίας 7-12 ετών διάρκειας τριών μηνών. Οι μικροί μαθητές που θα συμμετέχουν σε αυτό θα έχουν την ευκαιρία να κατασκευάσουν πήλινα παιχνίδια και άλλες πρωτότυπες κατασκευές, να γνωρίσουν τη διαδικασία της διακόσμησης και του ψησίματος ενός κεραμικού και να διασκεδάσουν μέσα από την επαφή με το γήινο υλικό του πηλού. Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλ. 210-3318491-6 καθημερινά 10.00 – 15.00.

Για ανήσυχα πνεύματα. Το Μουσείο Μπενάκη, στο πλαίσιο της Διά Βίου Μάθησης, διοργανώνει και αυτή τη χρονιά εργαστήρια ενηλίκων. Οι εγγραφές του Α΄ Κύκλου αρχίζουν σήμερα. Θα λειτουργήσουν τα εξής σεμινάρια: αγιογραφία, αφήγηση παραμυθιού, εγκαυστική, εικονογράφηση παιδικής ιστορίας, ζωγραφική, θεατρικό παιχνίδι, κεραμική, κόσμημα, κούκλα, μικρογραφίες χειρογράφων, τοιχογραφία, χαρακτική, ψηφιδωτό και Art Therapy. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210-7220209 και 210-7211390, κάθε μέρα, εκτός Σαββάτου και Κυριακής.

Πορτρέτα διασήμων στο Θησείο

Το Μουσείο Herakleidon Experience in Visual Arts (Ηρακλειδών 16, Θησείο) φιλοξενεί από αύριο μέχρι και τις 2 Δεκεμβρίου την έκθεση του Φραντσέσκο Σκαβούλο «Celebrity Portraits», στο πλαίσιο του 14ου διεθνούς μήνα φωτογραφίας. Στους χώρους του ανακαινισμένου νεοκλασικού κτιρίου στον πεζόδρομο του Θησείου θα παρουσιαστούν 90 από τα γνωστά πορτρέτα που παρήγαγε ο σημαντικός φωτογράφος κατά τη μακρόχρονη του καριέρα στα περιοδικά Vogue, Cosmopolitan, Rolling Stone, Glamour, Mademoiselle, Life, Time Newsweek, Town and Country κ.ά. Ανάμεσα στα πορτρέτα που θα δούμε στο μουσείο είναι οι: Γκρέις Τζόουνς, Μοχάμεντ Αλι, Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, Μπραντ Πιτ, Ιζαμπέλα Ροσελίνι, Ιμαν, Σερ, Ντέιβιντ Μπόουι, Λάιζα Μινέλι, Φέι Ντάναγουεϊ, Λουτσιάνο Παβαρότι, Σούζαν Σάραντον, Γκλεν Κλόουζ, Σοφία Λόρεν, Σαλβατόρ Νταλί, Αντονι Χόπκινς, Λορίν Μπακόλ, Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Μπέτι Μίντλερ, Ραβί Σανκάρ και Σαλβατόρ Νταλί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή