Διένεξη για τα έργα στον Διρό

Διένεξη για τα έργα στον Διρό

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναπομπή του θέματος του έργου του Διρού στον υπουργό Πολιτισμού προτίθεται να ζητήσει ο Γιώργος Α. Παπαθανασόπουλος μετά την προχθεσινή γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να αναθέσει τη συνέχιση του αρχαιολογικού, μουσειολογικού και ανασκαφικού έργου του Διρού στην Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας, κατηγορώντας την επιστημονική επιτροπή για παρατυπίες. Ο διευθυντής των ανασκαφών και πρόεδρος της επιτροπής που ερευνά το σπήλαιο Αλεπότρυπα από το 1970, αρνείται τις κατηγορίες και δηλώνει στην «Κ» ότι θα προχωρήσει στην αναπομπή του θέματος. Κι όλα αυτά που μαρτυρούν για άλλη μια φορά ανακολουθία μεταξύ κάποιων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, συμβαίνουν για ένα έργο σε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του Νεολιθικού πολιτισμού της Ευρώπης. Γι’ αυτό άλλωστε και εντάχθηκε στο ΤΔΠΕΑΕ πριν από επτά χρόνια, με σκοπό την επέκταση του υπάρχοντος μουσείου, τη δημιουργία κέντρου Νεολιθικών Ερευνών και την ανάδειξη των σπηλαίων.

Η υπαγωγή του στις χρηματοδοτήσεις του Γ΄ ΚΠΣ με προϋπολογισμό 1.760.656 είχε αντικείμενο την ολοκλήρωση των εργασιών προστασίας, έρευνας και ανάδειξης του Δυτικού τμήματος του σπηλαίου (αίθουσες Α, Β και μέρος Δ) και την πραγματοποίηση εργασιών υποδομής και στερέωσης του κεντρικού τμήματός του. Το ύψος του προϋπολογισμού υποδείχθηκε από τον φορέα υλοποίησης του έργου, όπως ισχυρίζεται ο πρόεδρος της επιτροπής, σημειώνοντας πως περιορίστηκε σε ένα μόνο τμήμα του σπηλαίου. «Το έργο αυτό αποτελεί το 1/3 του όλου έργου που έχει εγκριθεί για το σπήλαιο Αλεπότρυπα, ενώ απομένουν να πραγματοποιηθούν εκτός από την αρχαιολογική έρευνα και ανάδειξη των ευρημάτων, η ανάδειξη του κεντρικού τμήματος και της αίθουσας των λιμνών και η αντισεισμική στερέωση και ανακαίνιση του νεολιθικού μουσείου Διρού και των κτιρίων των ανασκαφών».

Μόνο που προχθές στο ΚΑΣ ακούστηκαν διαφορετικά πράγματα. Κατηγόρησαν την επιτροπή του έργου ότι παρέκαμψε όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και ότι για τα έργα που έγιναν καμιά μελέτη -με εξαίρεση τη μελέτη στερέωσης- δεν έφτασε στο συμβούλιο, ότι έγινε χωρίς την εποπτεία της εφορείας, ότι δεν υπάρχουν δημοσιεύσεις για τις ανασκαφές, επίσης ότι τμήμα του σπηλαίου δόθηκε στο κοινό χωρίς την απαραίτητη έγκριση του ΥΠΠΟ, κ.λπ. Με απόφαση μάλιστα του Συμβουλίου, το αφαίρεσαν από την ευθύνη της αρμόδιας επιστημονικής επιτροπής και το ανέθεσαν στην εφορεία, ζητώντας να συνταχθεί μελέτη για το μουσείο, να γίνουν δημοσιεύσεις, τα ευρήματα να παραμείνουν στην εφορεία, να επανεξετασθεί η επισκεψιμότητα του χώρου κ.ά.

«Δεν μπορεί να αντικαθίσταται το ΥΠΠΟ από τρίτους», υπογράμμισε ο γεν. γραμματέας του υπουργείου Χρ. Ζαχόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον ελλιπή έλεγχο των εφορειών.

Το έργο ολοκληρώθηκε νωρίτερα από την ημερομηνία που είχε οριστεί, με απορρόφηση 100% και χωρίς καμιά κακοδιαχείριση όπως έκρινε η Περιφέρεια και η Ευρωπαϊκή Ενωση, ισχυρίζεται ο Γ. Παπαθανασόπουλος και η προϊσταμένη του Τεχνικού Εργου Διρού Ηρώ Νικολακέα. Τονίζουν ότι η ανάδειξη του σπηλαίου τριπλασίασε τους επισκέπτες, έφερε έσοδα στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων. Τονίζουν ακόμη ότι το θέμα έφτασε μέχρι το πρωθυπουργικό γραφείο με σχετική επιστολή διαμαρτυρίας και πως οποιαδήποτε αναταραχή, όπως είχε προηγηθεί με το κλείσιμο του χώρου για λίγους μήνες, θα προκαλέσει σε μια δύσκολη για την Πελοπόννησο εποχή, την απώλεια θέσεων εργασίας σε βάρος της τοπικής κοινωνίας.

Οσο για τις κατηγορίες που ακούστηκαν στη συνεδρίαση, σημειώνει πως: «οι πόρτες τόσο του μουσείου όσο και του σπηλαίου ήταν πάντοτε ανοιχτές. Ποτέ δεν εμπόδισα την Ε΄ ΕΠΚΑ και την Εφορεία Σπηλαιολογίας να κάνουν την εποπτεία που οφείλουν. Κατάργηση της επιστημονικής επιτροπής σημαίνει εγκατάλειψη του έργου εκτός αν φτιάξουν καινούργια επιτροπή», κρούει τον κώδωνα κινδύνου ο διευθυντής ανασκαφών Διρού. Δέχεται ότι κατέθεσε μια μελέτη στο ΥΠΠΟ γιατί δεν χρειάστηκε να πάρει τη σχετική έγκριση για άλλο έργο. «Μόνο περιβαλλοντική μελέτη δεν υποβάλαμε διότι κοστίζει πολλά, αλλά δεν κάναμε και κάτι που έβλαψε το περιβάλλον».

Ο κ. Παπαθανασόπουλος σημειώνει, τέλος, ότι μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού δαπανήθηκε σε μισθούς των 16 υπαλλήλων, ότι η δημιουργία του Κέντρου Νεολιθικών Μελετών έγινε με την οικονομική υποστήριξη της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου και πως ο περιορισμός της χρηματοδότησης στις αρχές του χρόνου προκάλεσε και τη διακοπή της τουριστικής λειτουργίας της Αλεπότρυπας μέχρι τον Ιούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή