«Νύχτες Πρεμιέρας» με δύο διαγωνιστικά τμήματα

«Νύχτες Πρεμιέρας» με δύο διαγωνιστικά τμήματα

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εννέα ενότητες, τρία αφιερώματα, 146 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, συνθέτουν την ταυτότητα του 13ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας που ανοίγει την επόμενη Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου με την ταινία «Περσέπολις» της Μαρζάν Σατραπί και του underground κομίστα Βενσάν Παρονό. Οι «Νύχτες Πρεμιέρας Conn-X», ιδιαίτερα αγαπητές στους νέους (το 42% του κοινού του φεστιβάλ ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 17-24 και το 55% στην ομάδα 25-44), εγκαινιάζουν κάθε χρόνο τη νέα κινηματογραφική σεζόν στην Αθήνα με κεντρικό άξονα την ανεξάρτητη, περισσότερο πειραματική παραγωγή, χωρίς ωστόσο να απουσιάζουν οι mainstream ταινίες.

Αλλαγές

Τι αλλάζει από τη διοργάνωση του 2006; Τα διαγωνιστικά τμήματα γίνονται δύο με την προσθήκη της ενότητας «Μουσική και Φιλμ», τη δημοφιλέστερη του φεστιβάλ. Εδραιώνεται η συνεργασία με τον «Ιανό: το βιβλιοπωλείο της οδού Σταδίου διαμορφώνεται σε άτυπο «στρατηγείο» των διοργανωτών. Εκεί θα γίνονται οι ανοιχτές συζητήσεις και τα masterclassesη όπως και η καθημερινή επαφή με τους επίσημους προσκαλεσμένους. Ανάμεσά τους ο Γουίλιαμ Φρίντκιν, η Ζόε Κασσαβέτις και η Τζέιν Μπίρκιν η οποία, μάλιστα, θα δώσει και μία μικρή συναυλία.

Αξίζει να σταθούμε στην ενισχυμένη παρουσία των ντοκιμαντέρ. Σημειώνουμε το κινηματογραφικό πορτρέτο της διάσημης φωτογράφου Ανι Λίμποβιτς, την ευρωπαϊκή πρεμιέρα της ταινίας του Ντάνιελ Κάρσλεϊκ «Κατά τας Γραφάς» που εξερευνά τις ομοφοβικές συμπεριφορές συντηρητικών οικογενειών της αμερικανικής επαρχίας, τη δεοντολογική κριτική των τεχνικών του Μάικλ Μουρ από τους Μπέτι Μέλνικ και Ρικ Κέιν στο «Ξεσκεπάζοντας τον Μάικλ Μουρ» και το «Zoo», ένα συνταρακτικό οδοιπορικό σε μία αληθινή ιστορία κτηνοβασίας στο Σιάτλ. Στην κατηγορία των ντοκιμαντέρ, προσθέστε και την ειδική ενότητα «Κινηματογράφος καλεί περιβάλλον» (τα έσοδα των προβολών θα δοθούν για την ενίσχυση των πυρόπληκτων). Διευρυμένο και το τμήμα των ταινιών μικρού μήκους όπου έχει ενταχθεί το αφιέρωμα στον Νόρμαν ΜακΛάρεν. Πεντάλεπτα φιλμάκια που καλούνται να γυρίσουν μέσα σε μία ημέρα θα δούμε στις 28 Σεπτεμβρίου από Ελληνες σκηνοθέτες στο πλαίσιο του προγράμματος «Εικόνες Ψηφιακού Πολιτισμού». Εχουν ήδη ανταποκριθεί ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης, η Κατερίνα Ευαγγελάκου, η Πέννυ Παναγιωτοπούλου, κ.ά. Η ενότητα «Σινεμά στα Ορια» γίνεται το όχημα για τη συνεργασία του φεστιβάλ με την 1η Μπιενάλε της Αθήνας που περιλαμβάνει το αφιέρωμα στην ανατρεπτική δημιουργό Νίνα Μένκες. Τρία τα μεγάλα αφιερώματα (στον Ινδό Μπουνταντέμπ Ντασγκούπτα, στον Μαξ Οφίλς και στα b-movies των grindhouse) και σταθερές οι αίθουσες των προβολών (Αττικόν, Απόλλων, Δαναός 1 & 2), έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ (www.aiff.gr).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή