Στέγαστρο, τέλος του 2008

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τρεις μήνες αναμένεται να αρχίσει η αποκατάσταση και ενίσχυση του στεγάστρου στον αρχαιολογικό χώρο Ακρωτηρίου Σαντορίνης, μετά το θλιβερό ατύχημα του 2005. Σύμφωνα με τη μελέτη αποκατάστασης που έγινε από βρετανική εταιρεία για λογαριασμό της εργολήπτριας J&P (ολόκληρη θα δοθεί τον Οκτώβριο), θα αντικατασταθεί το χωροδικτύωμα (ένα σύνολο ράβδων και κόμβων) μεταξύ της οροφής και της ψευδοροφής. Εργασία που αναμένεται -αν δεν υπάρχουν εκπλήξεις- να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2008 αρχές του 2009 όπου ελπίζεται να τελειώσουν και οι περιπέτειες του Ακρωτηρίου.

Πάντως, καμία αλλαγή δεν πρόκειται να γίνει και να επηρεάσει τη φιλοσοφία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Διατηρείται το σχέδιο, η πλήρης βιοκλιματική λειτουργία και η εικόνα του στεγάστρου όπως το σχεδίασε και βραβεύτηκε γι’ αυτό ο αρχιτέκτονας Νίκος Φιντικάκης. Στην «Κ» δηλώνει ευχαριστημένος. «Θεωρώ ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν αλλάζει καθόλου ο βιοκλιματικός και αρχιτεκτονικός σχεδιασμός της μελέτης του», παρατηρεί δίνοντας τέλος σε παλιότερη φημολογία που ήθελε αλλαγές στα σχέδια.

Από την άλλη δίνει και τη σωστή εικόνα. «Προς Θεού δεν ξηλώνεται το στέγαστρο. Το αποκαθιστούν και το ενισχύουν. Καλά κάνουν διότι αυτό εξασφαλίζει τη στατική επάρκεια. Κάνουν δηλαδή μια στιβαρή επέμβαση, αφού έχουν την ευθύνη. Αυτό απαιτεί χρόνο. Ομως, όποιος καεί στο χυλό φυσάει και το γιαούρτι».

Επόμενο βήμα

Η μελέτη αποκατάστασης πριν υποβληθεί στην πολεοδομία θα πάρει την έγκριση ενός ακόμη ειδικού. «Θα ζητηθεί η σύμφωνη γνώμη του ακαδημαϊκού κ. Αμβράζη, καθηγητής επί χρόνια στο Imperial College London, ειδικός σε θέματα αντισεισμικής τεχνολογίας». Το μεγάλο πρόβλημα πάντως εξακολουθεί να είναι ο χρόνος. Το έργο είναι έτσι κι αλλιώς εκτός χρονοδιαγράμματος και οι χρόνοι του μετατίθενται διαρκώς. Η μελέτη αποκατάστασης για παράδειγμα επρόκειτο σύμφωνα με διαβεβαιώσεις της εργολήπτριας εταιρείας να δοθεί στο τέλος Ιουνίου αρχές Ιουλίου. Κάθε καινούργια κωλυσιεργία θα είναι εις βάρος του αρχαιολογικού χώρου και της λειτουργίας του. Το έργο η αλήθεια είναι ότι έχει κοστίσει πολλά και έχει μπλοκάρει και πολλά ερευνητικά προγράμματα που είχε εξασφαλίσει ο εδώ και 32 χρόνια ανασκαφέας του, Χρίστος Ντούμας.

Από την άλλη, δεν φαίνεται να προχώρησαν και τα σχέδια του υπουργείου Πολιτισμού που διερευνούσε τους τελευταίους μήνες τη δυνατότητα της μεταφοράς του έργου από τη δικαιοδοσία της Αρχαιολογικής Εταιρείας στο ΥΠΠΟ. Το επιτελείο του κ. Βουλγαράκη διαβεβαιώνει πως η σχετική τροπολογία είναι έτοιμη και πώς τα τελευταία γεγονότα και οι εκλογές καθυστέρησαν την ψήφισή της από τη Βουλή. Από την Α.Ε. ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν επιφυλάξεις: ότι κάτι τέτοιο θα περιέπλεκε τα πράγματα και θα απαιτούσε περισσότερα έξοδα.

Το ζήτημα είναι ότι το Ακρωτήρι, ένας χώρος παγκόσμιας ακτινοβολίας, τεράστιου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και τουριστικής εκμετάλλευσης, εξακολουθεί επί δύο χρόνια να είναι κλειστό. Ας ελπίσουμε να κινητοποιηθούν οι άμεσα εμπλεκόμενοι. Να δοθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις, να προχωρήσει η εκτέλεση του έργου και να αποκατασταθεί ο χώρος που προβάλλει τον προϊστορικό οικισμό, ο οποίος καταστράφηκε τον 17ο αι. π.Χ. μετά την ηφαιστειακή έκρηξη που συγκλόνισε την αρχαία Θήρα. Και δεν είναι ακατόρθωτο, αν σκεφθεί κανείς ότι η κατασκευάστρια εταιρεία είναι μία από τις ηγετικές επιχειρήσεις του κλάδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή