Εθνική Βιβλιοθήκη στη Λ. Αθηνών

Εθνική Βιβλιοθήκη στη Λ. Αθηνών

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη συμβολή των οδών Λεωφ. Αθηνών 31-33 και Σπύρου Πάτση θα είναι η επόμενη, προσωρινή στέγη, της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου, ακαδημαϊκός Αθανάσιος Φωκάς, είχε αναγγείλει πριν από ενάμιση περίπου χρόνο στην «Κ», τον Απρίλιο του 2006, ότι, ως λύση ανακούφισης, είχαν εξασφαλιστεί από το υπουργείο Παιδείας 6 εκατομμύρια ευρώ, μέσω του ΕΠΕΑΕΚ (Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση & Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση») για την αγορά ενός κτιρίου, εμβαδού περίπου 10 χιλ. τ.μ. Τα χρήματα υπήρχαν και απέμενε μόνο η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού. Εκείνη την περίοδο υπήρχε μόνο η πρόθεση και η πρόταση του Ιδρύματος Νιάρχου, ν’ αναλάβει το κόστος κατασκευής της νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Στην περιοχή που θεωρείται το νέο επιχειρηματικό κέντρο της Αθήνας μετά τη Λεωφόρο Κηφισίας, στη Λεωφόρο Αθηνών, όπου πρόσφατα μεταφέρθηκε και η έδρα του Χρηματιστηρίου, βρίσκεται το κτίριο που πλέον απέκτησε η Εθνική Βιβλιοθήκη. Πρόκειται για ένα νεόδμητο και πολυώφορο κτίριο, την κατασκευή του οποίου έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ, συνολικού εμβαδού 10.000 τ.μ. και υπόγειους χώρους στάθμευσης 250 αυτοκινήτων. Το κτίριο βρίσκεται δίπλα στη στάση «Μεταξουργείο» του μετρό.

Ηταν μια απαραίτητη κίνηση για την ασφυκτιούσα Εθνική Βιβλιοθήκη, που είναι διασκορπισμένη σε διάφορα κτίρια ανά την Αττική. Σύμφωνα με τους τότε σχεδιασμούς, στο κτίριο της οδού Πανεπιστημίου θα παραμείνουν τα παλαίτυπα και τα σπάνια βιβλία.

Ο υπόλοιπος όγκος της Εθνικής Βιβλιοθήκης θα μεταφερθεί στη Λεωφόρο Αθηνών.

Υπάρχουν βέβαια πολλές απορίες ακόμα, για τις οποίες περιμένουμε μια επίσημη ενημέρωση από το Εφορευτικό Συμβούλιο της Εθνικής Βιβλιοθήκης: Σε πόσο διάστημα θα γίνει η μεταστέγαση; Υπάρχει ανάγκη νέου, εξειδικευμένου προσωπικού για τους νέους χώρους; Ποιο ρόλο θα έχει το κτίριο της Λεωφόρου Αθηνών όταν θα ολοκληρωθεί η Νέα Εθνική Βιβλιοθήκη στο Φαληρικό Δέλτα, μετά τη χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχου; Η Εθνική Βιβλιοθήκη, εκτός από νέους χώρους και νέα σχέση με την τεχνολογία και τη σύγχρονη αντίληψη περί βιβλιοθηκών, πρέπει να αποκτήσει και μια πιο εξωστρεφή εικόνα αν φιλοδοξεί να έχει πιο ενεργή παρουσία στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή