«Καπνομάγαζα» στη Δράμα

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Δράμα μεταφέρονται τα «Καπνομάγαζα» του Καμίλο Νόλλα, για μια περιπλάνηση στις αχανείς ερειπωμένες αίθουσες της βιομηχανικής κληρονομιάς που μας άφησε η καλλιέργεια καπνού.

Η έκθεση -μια συνδιοργάνωση του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και του Μουσείου Φωτογραφίας -ξεδιπλώνει την έρευνα του φωτογράφου στα καπνεργοστάσια- τα καπνομάγαζα όπως τα ονομάζουν στη Βόρεια Ελλάδα- που άλλοτε έσφυζαν από ζωή με τις ανθούσες επιχειρήσεις.

Τα πολυώροφα άδεια κτίρια στη Δράμα, την Καβάλα ή την Ξάνθη, με τα ψηλοτάβανα μονόχωρα σαλόνια, τα κλιμακοστάσια, τα αναβατόρια, τους ατελείωτους διαδρόμους και τις εκτός λειτουργίας μηχανές κέντρισαν το ενδιαφέρον του φωτογράφου. Η εργασία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2003 έπειτα απο πρόσκληση του δήμου Αγρινίου να φωτογραφήσει τις αποθήκες της πόλης, αλλά η έρευνα τον οδήγησε αργότερα στον Βόλο κι απο εκεί στη Δράμα, στην Καβάλα και στην Ξάνθη… Η ενότητα που προέκυψε αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου σχεδίου καταγραφής όλων των καπναποθηκών της Ελλάδος, στο οποίο θα παρουσιάζεται η βιομηχανική αρχιτεκτονική κληρονομιά από την καλλιέργεια του καπνού. Στόχος είναι να «διατηρηθούν» πριν καταρρεύσουν ή γκρεμιστούν αυτά τα μνημεία. «Πιθανότατα πολλοί από τους χώρους αυτούς θα γίνουν στο μέλλον πολυχώροι, μουσεία, θέατρα, μπαράκια, δημοτικά καταστήματα, μπουτίκ ή shopping malls όμως, μέχρι τότε, θα παραμένουν άδειοι, χωρίς λειτουργία», σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης Θανάσης Μουτσόπουλος.

Η έκθεση εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 23.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή