Χορός Μεταμφιεσμένων του Τζιουζέπε Βέρντι

Χορός Μεταμφιεσμένων του Τζιουζέπε Βέρντι

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πολιτική είναι ένα από τα θέματα που συναντάμε σε όλα τα έργα του Ιταλού συνθέτη Τζιουζέπε Βέρντι (1813-1901). Ή μάλλον, περισσότερο από την πολιτική την ίδια, είναι η σχέση του ανθρώπου με την εξουσία. Πόσω μάλλον που την εποχή των πρώτων «επελάσεων» του Βέρντι στο χώρο του ιταλικού λυρικού θεάτρου, η Ιταλία πολύ απείχε από το να συνιστά μια ενιαία εδαφική επικράτεια. Εντός των ορίων της υπήρχαν μοναρχίες, δουκάτα και δημοκρατίες, εκ των οποίων άλλα ήταν λίγο-πολύ ανεξάρτητα, ενώ άλλα βρίσκονταν κάτω από την άμεση κυριαρχία της Αυστρίας. Οι πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές διαφορές ήταν πολύ έντονες. Οι καλλιτέχνες ήταν υποχρεωμένοι να επιδεικνύουν στους λογοκριτές τα έργα τους. Ο Βέρντι δεν αποτελούσε εξαίρεση. Τα προβλήματα που αντιμετώπισε, π.χ. με τον «Ριγκολέτο», ήταν ελάχιστα, συγκριτικά με εκείνα που προκάλεσε ο «Χορός μεταμφιεσμένων», ένα έργο στο οποίο ο Βέρντι θέλησε και πάλι να παρουσιάσει επί σκηνής ένα πολιτικό έγκλημα, και με το οποίο συνεχίζεται η σειρά της Ντόιτσε Γκράμοφον Μεγάλες Οπερες.

Μουσικά μιλώντας, ο «Χορός μεταμφιεσμένων» είναι η πιο κλασική όπερά του, από την άποψη ότι σε αυτήν είναι παρούσα, σε μεγάλο βαθμό, η λαμπρότητα και η κομψότητα του ροκοκό. Σε μορφολογικό επίπεδο αποτελείται από τα ίδια υλικά που χαρακτηρίζουν το ιταλικό μελόδραμα, αν και ξεχωρίζει από τα τόσα άλλα έργα εξαιτίας της εισαγωγής ενός στοιχείου μάλλον παράδοξου για τον συνθέτη μας: του χιούμορ. Σήμερα αποτελεί ένα από τα πλέον δημοφιλή έργα του.

Η διανομή της Ντόιτσε Γκράμοφον περιλαμβάνει τους Πλάθιδο Ντομίνγκο (Ρικάρντο), Κάτια Ριτσιαρέλι (Αμέλια), Ρενάτο Μπρουζόν (Ρενάτο), Ελένα Ομπρατσόβα (Ουλρίκα), Εντίτα Γκρουμπέροβα (Οσκαρ). Τη Χορωδία και Ορχήστρα του Θεάτρου της Σκάλας του Μιλάνου διευθύνει ο Κλάουντιο Αμπάντο.

Την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου θα διατίθεται στα περίπτερα το 16ο έργο της σειράς Μεγάλες Οπερες, «Χορός Μεταμφιεσμένων» του Τζιουζέπε Βέρντι, στην τιμή των 8,90 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή