Νύχτα στο Ζάππειο περιπατούσα…

Νύχτα στο Ζάππειο περιπατούσα…

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ώρες αφότου έκλεισαν οι κάλπες, τα κύρια ερωτήματα των φετινών εκλογών είχαν απαντηθεί και η υπόλοιπη τηλεοπτική βραδιά προβλεπόταν μάλλον πληκτική. Οι κάρτες με τα κατά τόπους αποτελέσματα έπεφταν σαν το χαλάζι, οι καλλιτέχνες, που σαν τις πεταλουδίτσες ολημερίς πετούσαν από στούντιο σε στούντιο, είχαν σκορπίσει, οι δύο μεγάλοι αγώνες μπάσκετ της χθεσινής ημέρας είχαν τελειώσει και οι περισσότεροι τηλεθεατές περίμεναν τις ανακοινώσεις των πολιτικών αρχηγών για να κλείσουν την τηλεόραση και το φως.

Ξαφνικά, εν τω μέσω της νυκτός, ενώ δεν είχε ολοκληρωθεί η επίσημη καταμέτρηση των αποτελεσμάτων (απέμενε περίπου το 25% των τμημάτων), οι αναλύσεις και οι συζητήσεις κόπηκαν με το μαχαίρι. «Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο Ζάππειο!» ανακοίνωσαν οι παρουσιαστές, μην μπορώντας να κρύψουν την έκπληξή τους.

Ακολούθησε η γνωστή δήλωση. Και η εκλογική τηλεοπτική Κυριακή, που τις προηγούμενες ώρες ήταν κάτι ανάμεσα σε μιούζικαλ και πολιτικό θρίλερ κατάλληλο διά ενηλίκους, ξαφνικά άρχισε να θυμίζει ουέστερν. Βγήκαν τα εξάσφαιρα, συλλογίστηκαν πολλοί.

Σχεδόν όλοι οι παρουσιαστές συνέλαβαν αμέσως την πολιτική σημασία αυτής της μεταμεσονύχτιας παρέμβασης. Αλλοι μίλησαν για την «πιο σημαντική πολιτική είδηση» της βραδιάς, άλλοι επισήμαναν «τη σημειολογία του πράγματος».

Κάποτε λέγαμε «scripta manent, verba volant», όμως στον τηλεοπτικό κόσμο το σκηνικό μετράει, μετρούν ο χρόνος και ο χώρος όπου συντελείται ένα «ιβέντ». Δεν διάλεξε, λοιπόν, τη Χαριλάου Τρικούπη για να δώσει το «παρών» ο κ. Βενιζέλος, αλλά το περιστύλιο του Ζαππείου, παρατήρησαν αρκετοί, αν και το τηλεοπτικό πλάνο δεν περιλάμβανε κάποιον δωρικό κίονα, αλλά λίγο κεραμιδί τοίχο και μια νεοκλασική λεπτομέρεια της πόρτας της εισόδου.

Ισως το σκηνικό να ήταν αποτέλεσμα σύμπτωσης, δηλαδή ο κ. Βενιζέλος να κατευθύνθηκε προς το Ζάππειο αφού εκεί βρίσκονταν συγκεντρωμένοι οι περισσότεροι δημοσιογράφοι, όμως έτσι το πολιτικό γεγονός απέκτησε μια θεατρικότητα που αποτυπώθηκε στον νου του τηλεθεατή.

Χαρακτηριστικό ήταν και το επόμενο πλάνο, με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου και τη σύζυγό του να επιστρέφουν σπίτι κουρασμένοι – και προφανώς όχι μόνο σωματικά κουρασμένοι. Γυρισμένες πλάτες στις κάμερες, ο ψηλός μαντρότοιχος του σπιτιού, η αδιαφανής πόρτα της εισόδου στον κήπο η οποία ανοίγει και κλείνει πίσω από το ζεύγος.

Κάνουμε ζάπινγκ στα κανάλια. Παντού το ίδιο κλίμα της έκπληξης και της διαπίστωσης ότι αρχίζει μια άγρια διαδοχολογία.

Καιρός για ύπνο; Οχι ακόμα. Ο κ. Κουλούρης τηλεφωνεί σε ένα μεγάλο κανάλι για να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Βενιζέλου. Πριν καλά καλά προλάβει να ανοίξει το στόμα του, στο κάτω μέρος της οθόνης εμφανίζεται ο τίτλος: «Ο Κ. Κουλούρης στηρίζει Ευ. Βενιζέλο».

Το ένα μετά το άλλο τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ «τοποθετούνται» υπέρ του ενός ή του άλλου, όπως μας πληροφορούσαν χθες τα κανάλια. Παραφράζοντας τον γνωστό στίχο, θα λέγαμε «όποιος ποτέ του δεν τοποθετήθηκε θα τοποθετηθεί στο φως». Στο φως των τηλεοπτικών προβολέων, εννοείται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή