Κτίριο του Ζενέτου αφήνεται στη φθορά

Κτίριο του Ζενέτου αφήνεται στη φθορά

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν το 1960 αποπερατώθηκε η πολυκατοικία στη γωνία της Αμαλίας με την οδό Δαιδάλου ταυτίστηκε με μια καινοτομία. Δεν ήταν μόνο η όψη της, σαν σκακιέρα, αλλά και το σύστημα ηλιοπροστασίας με τα συρόμενα υαλοστάσια στο μπροστινό μέρος των εξωστών. Αν περάσετε σήμερα απ’ έξω όλη εκείνη η λάμψη της νέας εποχής έχει θαμπώσει. Αυτό το κτίριο, προϊόν της δημιουργικής διάνοιας του αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτου (σε συνεργασία με τον Μαργαρίτη Αποστολίδη – είχαν συνεργαστεί και στο «Φιξ» της Συγγρού) δείχνει παραμελημένο. Κάποιες εργασίες ανακαίνισης περιορίζονται στον πρώτο όροφο χωρίς να γνωρίζει κανείς αν θα γίνει επαναφορά στο αρχικό πνεύμα του Ζενέτου.

Είναι ένα κτίριο που με αυτήν την κινητή όψη (που αμφισβητεί όρια) «αποτελεί διαχρονικό κίνητρο αναφοράς στον Τάκη Ζενέτο», όπως γράφουν οι Ελένη Καλαφάτη και Δημήτρης Παπαλεξόπουλος στο βιβλίο τους «Τάκης Χ. Ζενέτος. Ψηφιακά Οράματα και Αρχιτεκτονική» (εκδ. Libro). Η εντύπωση που δίνει σήμερα είναι ότι καταρρέει. «Εδώ και πολύ καιρό τα περισσότερα από τα στοιχεία ηλιοπροστασίας στην όψη έχουν αφαιρεθεί, ενώ αυθαίρετες παρεμβάσεις έχουν γίνει στο ισόγειο και αλλού», λέει ο αρχιτέκτων Παναγιώτης Τσακόπουλος.Η κατάντια του κτιρίου του Ζενέτου (το οποίο προσφέρεται για υποδειγματικό φωτισμό και νυχτερινή μυσταγωγία) στη «βιτρίνα» της Αθήνας μας δείχνει πόσα πολλά -στοιχειώδη- έχουν να γίνουν ακόμη για ορισμένα εμβληματικά διεθνούς επιπέδου έργα του ελληνικού μοντερνισμού.

Δεν εκπλήσσει το φαινόμενο. Η μεταπολεμική αρχιτεκτονική της Αθήνας έχει συκοφαντηθεί και μέσα στην ανώνυμη θάλασσα της εμπορικής αρχιτεκτονικής, τα πολλά επώνυμα κτίρια από το ’50 και μετά αλλοιώνονται χωρίς να αποκτούν ειδικό στίγμα στον ιστορικό χάρτη της πρωτεύουσας. Η θέση όμως της πολυκατοικίας Αμαλίας και Δαιδάλου στο μέτωπο μιας προνομιακής λεωφόρου απέναντι από τον Εθνικό Κήπο και κοντά στη Βουλή υπαγορεύει μια άλλη αντιμετώπιση. Αλλωστε, το σύνολο της Αμαλίας με τα πολλά ενδιαφέροντα κτίρια προσφέρεται για έναν αρχιτεκτονικό περίπατο.

Νέες όψεις

Το νέο κτίριο γραφείων της Βουλής των Ελλήνων (αρχ. Στέφανος Καλλιγάς) στην πλατεία της Ρωσικής Εκκλησίας με τα θερμά χρώματα ώχρας και τερακότας απέναντι στο Μέγαρο Μποδοσάκη, δημιουργεί ένα ερέθισμα. Αν συνυπολογίσει κανείς το ξενοδοχείο «Αμαλία» (έργο και αυτό από τα τέλη του ’50 του Νίκου Βαλσαμάκη, ανακαινισμένο πρόσφατα από τον Αλέξανδρο Σαμαρά) και το Μέγαρο Μαυρομιχάλη, το νεοκλασικό κτίριο από τα μέσα του 19ου αιώνα, που στεγάζει τα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, τότε γίνεται ολοένα και πιο συμπαγές το αρχιτεκτονικό μέτωπο που περιλαμβάνει ακόμη κτίριο του Αλέξανδρου Τομπάζη, μοντερνιστικές αστικές πολυκατοικίες του ’60, την Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου κ.ά. Ενα παζλ όπου το κτίριο του Ζενέτου μπορεί να λάμπει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή