Αφησε «με προίκα» το ΥΠΠΟ

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναν επικοινωνιακό άσο έκρυβε πριν φύγει ο Γιώργος Βουλγαράκης από το υπουργείο Πολιτισμού, στον διάδοχό του. Δώρο «όχι προσωπικό» όπως είπε στον Μιχάλη Λιάπη, που είχε εξασφαλίσει, αλλά δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει προεκλογικά. Ομως η Οστεοθήκη της οικογένειας Γκέιτς η οποία βρισκόταν στην Ελλάδα εδώ και ενάμιση μήνα και θα μείνει μαζί με μια μαρμάρινη λεοντοκεφαλή στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ήταν ό,τι έπρεπε για την… πολιτιστική ταυτότητα του στιγμιότυπου μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Ο απερχόμενος υπουργός ήταν ευχαριστημένος απ’ όσα συμπεριέλαβε στον απολογισμό του έργου του στο ΥΠΠΟ: το σ.ν. για την πολιτιστική χορηγία «το πιο προχωρημένο και προοδευτικό σχέδιο νόμου στην Ευρώπη», όπως είπε, το Κέντρο Χορού και Θεάτρου, την Ακαδημία Τεχνών, τα κινηματογραφικά προβλήματα που δεν έλυσε, τις επιστροφές αρχαιοτήτων. Αφησε μάλιστα μια για τον καινούργιο υπουργό. «Την επόμενη εβδομάδα δύο αρχαιολόγοι θα μεταβούν στο Μόναχο προκεμένου να παραλάβουν από την εισαγγελέα της πόλης Bamberg τα 88 προϊστορικά ειδώλια που είχαν κλαπεί τον Μάιο του 1985 από τη Συλλογή Θεοδωρόπουλου στη Λάρισα», ανακοίνωσε περιχαρής, γιατί πράγματι στον τομέα των επιστροφών αρχαίων τα πήγε πολύ καλά.

Το έργο του φίλου του, ο Μιχάλης Λιάπης το χαρακτήρισε ως: «σημαντική παρακαταθήκη». Οδηγό για το μέλλον του στο ΥΠΠΟ. Μάλιστα «τόσο μεγάλο» που αναρωτήθηκε: «Εχεις αφήσει τίποτα για μας;». Βασική του επιδίωξη πέρα από τη διαφύλαξη και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη διασύνδεση της κλασικής και της σύγχρονης δημιουργίας με την καθημερινή ζωή των συμπολιτών, είναι η στήριξη των νέων τάσεων, των Ελλήνων δημιουργών, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς κ.λπ. Θέλει τον ελληνικό πολιτισμό «βασικό μοχλό βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης» ο νέος υπουργός Πολιτισμού, και θα επενδύσει στο διεθνές του άνοιγμα και στην εξωστρέφειά του. Μια λέξη που άρεσε και στους προκατόχους του σ’ αυτό το πόστο. Πυρήνας της πολιτικής του αντιληψης θα ‘ναι: «αξιοκρατία, διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και ομαδικό πνεύμα».

Οσο για τον Γιάννη Ιωαννίδη, υφυπουργό Αθλητισμού που έστεκε δίπλα, του ευχήθηκε καλή πορεία στον γνωστό του τομέα. «Θα γίνεις ο αυτοκόλλητός μου» τον προειδοποίησε χαριτολογώντας. Πρώτος όμως θα είναι ο ίδιος…

Επιστροφών συνέχεια

Τα αντικείμενα της συλλογής Θεοδωρόπουλου που θα επιστραφούν την ερχόμενη εβδομάδα είχαν εντοπισθεί στα χέρια Γερμανού υπηκόου, εναντίον του οποίου ασκήθηκε δίωξη από το ελληνικό Δημόσιο. Το 2006 το ΥΠΠΟ όρισε δικηγόρο του Δημοσίου, ο οποίος προέβη στις απαραίτητες διαδικασίες και οι αρχαιολόγοι ταύτισαν τα αντικείμενα με τα καταγεγραμμένα της συλλογής τα οποία είχαν στο αρχείο τους.

Εν τω μεταξύ η μαρμάρινη παιδική σαρκοφάγος που εξέτασε η αρχαιολόγος Αννα Καραπαναγιώτου είχε αγοραστεί από τους γονείς της οικογένειας Γκέιτς το 1938 σε αρχαιοπωλείο της Μασαχουσέτης. Απεικονίζει έφιππους και πεζούς γυμνούς πολεμιστές, αλλά και γύπα και χρονολογείται στον 2ο αι.μ.Χ. Οι ιδιοκτήτες εξέφρασαν οι ίδιοι την επιθυμία να δωρίσουν την οστεοθήκη στο ΥΠΠΟ, με επιστολή τους τον Νοέμβριο του 2005. Μαζί θα επεστραφεί και μια μαρμάρινη λεοντοκεφαλή, χρονολογημένη κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, την οποία παρέδωσε στο ελληνικό προξενείο στην Βοστώνη ο κ. Ατκινσον, παρακινούμενος από τη δημοσιότητα που έλαβε η επιστροφή της μαρμάρινης σαρκοφάγου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή