Γυναίκα: οι μύθοι και οι ήχοι

Γυναίκα: οι μύθοι και οι ήχοι

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο γυναίκες της σύγχρονης ελληνικής σκηνής, η Μαρία Φαραντούρη και η Λυδία Κονιόρδου, ενώνουν τις φωνές τους σε μια παράσταση όπου τραγούδι και λόγος συναντώνται στο πρόσωπο και τον θρύλο της γυναίκας. Είναι οι «Μύθοι γυναικών» που ανεβαίνουν αύριο (21/9) και στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Δάσους για τα 42α Δημήτρια. Οι δύο κορυφαίες της τέχνης θα ξεδιπλώσουν κείμενα και τραγούδια που έχουν επίκεντρο τη γυναίκα. Η πρώτη αποδίδοντας έργα μεγάλων συνθετών και η δεύτερη απαγγέλλοντας ποιήματα και αποσπάσματα κειμένων σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών.

Πρόκειται για μια διαδρομή απο την αρχαία τραγωδία ώς σήμερα, από τη Σαπφώ μέχρι τη σύγχρονη ανώνυμη γυναίκα, «ένα ταξίδι της γυναικείας ψυχολογίας μέσα στον χρόνο», όπως επισήμανε χθες στη Θεσσαλονίκη η Μαρία Φαραντούρη. «Μια αναφορά στη γυναίκα σε βάθος και βάρος» σε έργα συνθετών (Μίκη Θεδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Λένας Πλάτωνος, Ελένης Καραΐνδρου κ.ά.) σε τραγούδια που σημάδεψαν την εποχή τους, όπως Περσεφόνη, Ωραία Ελένη, Φαίδρα, Ρόζα, Λιλή Μαρλέν, Γογγύλα, Ναυσικά, Καλυψώ, Κίρκη κ.ά. Είναι έργα του ελληνικού πολιτισμού, μέσα από τα οποία βλέπουμε διαχρονικά τη γυναίκα να γίνεται, σύμφωνα με τη Ζωή Καρέλλη, «Εγώ η άνθρωπος», «την Ελληνίδα γυναίκα εγκλωβισμενη σε ένα πολιτισμό που δομήθηκε σε αρσενικά χαρακτηριστικά, που καθημερινά αναγκάζεται να προδίδει τη φύση της και την ισορροπία της. Σ’ αυτή, τη γυναίκα θα δώσουμε την ευκαιρία να πει το τραγούδι της», συμπλήρωσε η Μαρία Φαραντούρη.

Η συνεργασία των δύο γυναικών δίνει υποσχέσεις για το μέλλον. Οπως ανέφεραν, στη σκεψη τους είναι η μετεξέλιξη της παράστασης σε μουσικοθεατρική, με τραγούδια και κείμενα ξένων δημιουργών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή