Ταινίες νέων Ισπανών στη Θεσσαλονίκη

Ταινίες νέων Ισπανών στη Θεσσαλονίκη

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O δυναμισμός του σύγχρονου ισπανικού σινεμά δεν αμφισβητείται. Το θέμα είναι ότι στην Ελλάδα φθάνουν κατά τεκμήριο οι ταινίες των πιο διάσημων δημιουργών. Το φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης (16-25 Νοεμβρίου) φιλοδοξεί να καλύψει αυτό το κενό, συστήνοντας στο κοινό του τις νεότερες φωνές που σπάνια ακούγονται στις ελληνικές αίθουσες.

Οι διοργανωτές μας επιφυλάσσουν ένα πακέτο 19 παραγωγών (18 ταινίες μυθοπλασίας και ένα ντοκιμαντέρ) που φιλοδοξεί να συνδυάσει τις ανησυχίες του «σινεμά του δημιουργού» με την εμπορική απήχηση. Για να πάρετε μία πρώτη ιδέα: στη «Μοναξιά» ο Χάιμε Ροζάλες «επιστρέφει» στις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μαδρίτη για να καταδυθεί στον ψυχικό πόνο των ηρώων του και να υμνήσει την ανθρώπινη δύναμη για επιβίωση. Η αυτοβιογραφική ταινία «Ημέρες του Αυγούστου» του Μαρκ Ρέχα μάς ταξιδεύει στο μαγικό καταλανικό τοπίο με «οδηγούς» τον ίδιο τον σκηνοθέτη και τον αδερφό του Νταβίντ Ρέχα, οι οποίοι μοιράζονται με τους θεατές σκέψεις για τη ζωή, τη φύση και το παρελθόν. Η ταινία «Honor de Cavalleria» του Αλμπέρ Σέρα αποτελεί ελεύθερη διασκευή του Δον Κιχώτη, με επιρροές από το κινηματογραφικό σύμπαν του Μπρεσόν και του Οζου.

Στη Θεσσαλονίκη έχουν προσκληθεί Ισπανοί σκηνοθέτες και ηθοποιοί, ανάμεσά τους και ο πολυβραβευμένος ηθοποιός Χαβιέ Μπαρντέμ, από τις μεγάλες νέες δυνάμεις του ισπανικού κινηματογράφου, με διεθνή πορεία και αναγνώριση, ο οποίος έχει αναλάβει την παραγωγή του ντοκιμαντέρ «Invisibles» που θα προβληθεί στο πλαίσιο του αφιερώματος. Το ντοκιμαντέρ συγκεντρώνει τις υπογραφές πέντε αναγνωρισμένων σκηνοθετών, του Μαριάνο Μπαρόζο, της Ιζαμπέλ Κοϊξέ, του Βιμ Βέντερς, του Χαβιέρ Κορκουέρα και του Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα, οι οποίοι επιλέγουν να αφηγηθούν τις ιστορίες ανθρώπων που ζουν όλη τους τη ζωή στη «σκιά του κόσμου». Οι νέοι Ισπανοί δημιουργοί θα παρουσιάσουν στο πλαίσιό του τις ταινίες τους, θα συνομιλήσουν με το κοινό, θα δώσουν masterclasses, αλλά και θα συμμετάσχουν σε ανοιχτές συζητήσεις με θέμα την άνθηση του ισπανικού κινηματογράφου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή