Διάσημα πορτρέτα του Σκαβούλο

Διάσημα πορτρέτα του Σκαβούλο

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Φραντσέσκο Σκαβούλο (1929 – 2004) ήταν τόσο διάσημος όσο και οι άνθρωποι που απαθανάτισε με τον φακό του. Από τους πλέον χαρισματικούς Αμερικανούς προσωπογράφους, μας κληροδότησε μερικά από τα ομορφότερα πορτρέτα των αστέρων του κινηματογράφου, του τραγουδιού, του χορού και της μόδας. Ενενήντα από αυτά εκτίθενται μέχρι και τις 2 Δεκεμβρίου στο όμορφο νεοκλασικό του μουσείου Herakleidon Experience in Visual Arts (Ηρακλειδών 16), σε μια έκθεση που φέρνει την πνοή της Νέας Υόρκης του ’70, 80 και ’90. Ο Αντι Γουόρχολ κοιτά με συστολή και αυθάδεια τη φωτογραφική μηχανή του Σκαβούλο, ο Στινγκ ποζάρει σαν εσταυρωμένος, η Νταϊάνα Ρος με βρεμένο μπλουζάκι και σκισμένο τζιν, ο Μικ Τζάγκερ με ηδυπάθεια και απέραντη αυτοπεποίθηση, η Ιζαμπέλα Ροσελίνι με εκλεπτυσμένη ευγένεια, ο Μπραντ Πιτ και η Μαντόνα με φιλόδοξο βλέμμα πριν κατακτήσουν την υφήλιο.

Τα «Celebrity Portrets» του φωτογράφου μοιάζουν με τις σελίδες ενός άλμπουμ που μιλάει για μια περασμένη εποχή: τότε που οι άνθρωποι δεν ήταν διάσημοι μόνο για ένα τέταρτο. Οι λήψεις του -αποκλειστικά ασπρόμαυρες- έχουν την εύγλωττη αμεσότητα του εξωφύλλου αλλά ταυτόχρονα δεν είναι επιφανειακές. Ο χαρακτήρας του φωτογραφιζόμενου αποτυπώνεται ξεκάθαρα γιατί ο Σκαβούλο ήξερε πολύ καλά πώς να τον κάνει να αναδυθεί. Κάποτε ο Φρανκ Σινάτρα του έδωσε μόνο 10 λεπτά για να ολοκληρώσει μια φωτογράφιση, αλλά αυτά ήταν αρκετά για να του βγάλει μερικά από τα ωραιότερα πορτρέτα που είχε ο τραγουδιστής. Η Τζάνις Τζόπλιν είχε σχεδόν απειλήσει τον φωτογράφο μόλις μπήκε στο στούντιό του ότι θα του έκανε έρωτα, αν δεν είχε βλενόρροια. Κάθε φωτογραφία του έχει τη δική της ιστορια και οι περισσότερες εξ αυτών κόσμησαν τα μεγαλύτερα έντυπα του κόσμου. «Ηξερε να βγάζει ό,τι ωραιότερο είχε ο άνθρωπος που έστηνε απέναντι από τον φακό του», έλεγε στη χθεσινή παρουσίαση ο σύντροφος του φωτογράφου Σον Μπερνς.

Η έκθεση του Σκαβούλο είναι μία από τις κορυφαίες εκδηλώσεις του φετινού Μήνα Φωτογραφίας που περιλαμβάνει 32 ατομικές και ομαδικές σε 26 χώρους. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεσμού Σταύρος Μωρεσόπουλος υπογράμμισε χθες στην συνέντευξη Τύπου ότι από το 2008 ο Μήνας θα δώσει τη θέση του σε μια διεθνή Μπιενάλε Φωτογραφίας που θα διοργανώνεται στην Αθήνα κάθε Νοέμβριο. Πρόκειται για τη δεύτερη δράση τέτοιας φύσεως, καθώς και η γνωστή «Φωτοσυγκυρία» της Θεσσαλονίκης μετατρέπεται και εκείνη σε Μπιενάλε. Ετσι πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα θα διαθέτουν από του χρόνου 2 εικαστικές και 2 φωτογραφικές διεθνείς διοργανώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή