Προ-βολες

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα νέα κυκλικά περίπτερα, που τόσο θόρυβο και συζήτηση προκάλεσαν στο χώρο των εκδοτών έμοιαζαν μοναχικές, σχεδόν αλλόκοτες παρουσίες στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Κι όχι γιατί είναι άκομψα ή αντιλειτουργικά. Ισα ίσα. Είναι η πρώτη καινούργια νότα που βλέπουμε στα απελπιστικά ίδια φεστιβάλ βιβλίου, την άνοιξη και το φθινόπωρο κάθε χρόνου. Αλλά μόνον αυτά. Κάνουν άραγε αυτά τη διαφορά; Φέρνουν από μόνα τους το νέο και το διαφορετικό;

Για τον πρόεδρο του φθινοπωρινού διοργανωτή του Φεστιβάλ Βιβλίου, τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Πολυχρόνη Παπαχρήστου, φαίνεται ότι τα περίπτερα μαζί με το φόντο της Ακρόπολης είναι το άλφα και το ωμέγα μιας επιτυχημένης διοργάνωσης. Αλλιώς δεν εξηγείται η τελευταία φράση στην ομιλία του στα προχθεσινά εγκαίνια: «Θα ήθελα, κλείνοντας, να υπογραμμίσω ότι ο πεζόδρομος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου ταιριάζει απόλυτα στη φυσιογνωμία του Φεστιβάλ και θα επιθυμούσαμε να καθιερωθεί ως μόνιμος χώρος της συγκεκριμένης ετήσιας διοργάνωσης»! Περίπου όπως ακριβώς ταιριάζει η δάφνη στο… στιφάδο!

Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια με τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Οι εκδότες σκέφτηκαν να εγκατασταθούν στην εξαιρετική αυτή διαδρομή, που συγκεντρώνει πολύ κόσμο και ανεβάζει τον τζίρο των περιπτέρων, παρά τις ενστάσεις κάποιων αρχαιολόγων. Στην αρχή ήταν προσωρινή εγκατάσταση. Αλλά ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Και ο πρόεδρος του ΣΕΚΒ σκέφθηκε να κάνει ένα βήμα ακόμα. Λες και ο χώρος φτιάχνει τη φυσιογνωμία των εκδηλώσεων κι όχι τα γεγονότα που φιλοξενούνται σε κάθε χώρο.

Η Πειραιώς 260 ήταν ένα εγκαταλελειμμένο παλιό εργοστάσιο και έγινε ένας από τους πιο βασικούς πολιτιστικούς χώρους της πόλης τους καλοκαιρινούς μήνες. Το ίδιο και οι παλιοί βιομηχανικοί χώροι του «Σχολείου» και πάλι στην Πειραιώς, που ανοίχτηκε στο θέατρο, το χορό και τη μουσική και ξαναζωντάνεψε. Οι χώροι δεν είναι κάδρα να φτιάχνουν ωραίο πλαίσιο. Γίνονται όμως λειτουργικοί και ζωντανοί χάρη στην ανθρώπινη παρουσία και σε ό,τι ουσιαστικό και ενδιαφέρον φιλοξενείται σ’ αυτούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή