Από τις αποθήκες, στην αυλή

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης βρήκε τρόπο να εκμεταλλευτεί τους εξωτερικούς του χώρους και να κάνει πραγματικότητα -έστω και σε μικρότερη κλίμακα- μια επιθυμία χρόνων. Μαζί με τη βελτίωση των κτιριακών του εγκαταστάσεων, τη διαμόρφωση υπόσκαφων εργαστηρίων και αποθηκών και την ανανέωση της περίφραξής του με λιγούστρες που θα διαμορφώνουν ένα φυσικό τοιχίο και θα τονώνουν το πράσινο, σχεδιάζει και τη δημιουργία ενός μικρού αρχαιολογικού πάρκου. Η έκθεση στον αύλειο χώρο θα παρουσιάζει στους επισκέπτες συνολικά 70 σαρκοφάγους, 53 βωμούς αλλά και ψηφιδωτά δάπεδα ελληνορωμαϊκών κατοικιών της Θεσσαλονίκης τα οποία θα βγουν για τον συγκεκριμένο σκοπό, από τις αποθήκες του μουσείου.

Η ιδεατή βίλα

«Το αρχαιολογικό πάρκο θα ξεκινάει με την αναπαράσταση δρόμου αρχαίου νεκροταφείου, ο οποίος αναπτύσσεται στην παράλληλη προς τη λεωφόρο Στρατού, ζώνη». Η αρχιτέκτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Χριστίνα Ζαρκάδα δίνει μια εικόνα του σχεδιασμού (εγκρίθηκε από το ΚΑΣ). «Σαρκοφάγοι τοποθετούνται εκατέρωθεν του δρόμου, ενώ στους δύο άξονες κίνησης της υπό διαμόρφωση περιοχής του περιβάλλοντος χώρου του μουσείου και με προβολή πάνω στις επιφάνειες των αντίστοιχων όψεων, εκτίθενται βωμοί». Η μελέτη προβλέπει και την αναπαράσταση μιας ιδεατής βίλας της «ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης» (2ος-4ος αι. μ.Χ.) με τη χαρακτηριστική οργάνωση των χώρων γύρω από το περιστύλιο. Οι 70 σαρκοφάγοι παρουσιάζονται ομαδοποιημένες σε πέντε κατηγορίες σύμφωνα με την προκαταρκτική τεκμηρίωση της αρχαιολόγου Α. Δημουλά. Τοπικές με επιγραφή ή και ανάγλυφο σε ακόσμητη επιφάνεια (14), τοπικές με πλαίσιο με επιγραφή ή και ανάγλυφο (40), τοπικές με κυμάτιο (5), άλλες με γιρλάντες (7) από το εργαστήριο της Ασσου. Ομαδοποιημένοι θα είναι και οι 53 βωμοί που εκτίθενται, ενώ η αναπαράσταση της ελληνορωμαϊκής αστικής κατοικίας της Θεσσαλονίκης σε φυσικό μέγεθος. Βέβαια το μεγάλο μέγεθος που συναντάται στην πόλη είναι απαγορευτικό, σημειώνει η κ. Ζαρκάδα. Ομως «εκτίθενται στον «πραγματικό» τους χώρο, ενώ παράλληλα δίνεται η εικόνα της διάρθρωσης των χώρων μιας ιδεατής βίλας». Για εκείνους που προβληματίζονται για τα μωσαϊκά δάπεδα και την αντοχή τους, όλα έχουν προβλεφθεί. Αυτά που επελέγησαν για την έκθεση, αποτελούνται από μεγάλες ψηφίδες και αντέχουν στις εξωτερικές συνθήκες.

Εκκρεμότητες

Ενα κομμάτι βέβαια της μελέτης έμεινε σε εκκρεμότητα. Το σκέλος της σύνδεσης του περιβάλλοντος χώρου του Αρχαιολογικού Μουσείου και του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού (όχι μόνο στο ενιαίο εισιτήριο που ήδη υπάρχει ως επιλογή για το κοινό). Η προτεινόμενη υπόγεια στοά δώδεκα μέτρων πλάτους που θα τα «ενώνει», με σκοπό να λειτουργεί και για περιοδικές εκθέσεις, θα συζητηθεί σε άλλη συνεδρίαση. Θυμίζουμε βέβαια πως υπάρχει Π.Δ. (2/7/1980- ΦΕΚ 456) στο οποίο προβλέπεται.

Η βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων και η διαμόρφωση του αρχαιολογικού πάρκου θα δώσει μια νέα ώθηση στην επισκεψιμότητα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, στο οποίο το κοινό έρχεται σε επαφή με τον κόσμο της αρχαίας Μακεδονίας, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους της. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται στα 5.110.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή