Δημότες του Βύρωνα χορεύουν

Δημότες του Βύρωνα χορεύουν

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ξεχωριστή εμπειρία θα ζήσουν όσοι ανεβούν απόψε το βράδυ στον Βύρωνα. Πάνω στη σκηνή του Θεάτρου Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» μια ενθουσιώδης ομάδα από 60 αυθόρμητους ερμηνευτές/δημότες του Δήμου Βύρωνα, ηλικίας από 2 έως 80 ετών, με διαφορετικές ικανότητες και από διαφορετικούς δρόμους ζωής, θα μας ταξιδέψουν μέσα από το χορό, το θέατρο και τη μουσική, σε οικεία αστικά και συγκινησιακά τοπία, καταστάσεις και συναισθήματα που απεικονίζουν το πώς είμαστε, πώς σκεφτόμαστε, πώς νιώθουμε στις διαφορετικές ηλικίες της ζωής μας.

Η μοναδική αυτή παράσταση με τίτλο «Σταυροδρόμι» («Crossroad») δημιουργήθηκε από τον Ιταλό χορογράφο Λούκα Σιλβεστρίνι, ο οποίος ήρθε στον Αθήνα προσκαλεσμένος του Βρετανικού Συμβουλίου και του Κέντρου Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου στον Βύρωνα. Ο Λούκα (όπως τον φωνάζουν όλοι οι χορευτές της ομάδας) μαζί με τους συνεργάτες του (τις Μάρθα Κλουκίνα, Ολια Λυδάκη, Ρένα Παπαντωνίου και Γωγώ Πετραλή) δούλεψε με τους κατοίκους της γειτονιάς του Βύρωνα για πέντε ολόκληρους μήνες, μαθαίνοντάς τους τη μαγεία του συλλογικού χορού. «Με το λόγο και την ευαισθησία, με τα μάτια και τ’ αυτιά, τη διαίσθηση και την παρατηρητικότητα, κατάφερε να παρασύρει εβδομήντα ανθρώπους διαφορετικής ηλικίας, καταγωγής και εμπειρίας με κοινή επιθυμία τους να ελευθερώσουν την ποίηση που βρίσκεται μέσα τους», σημειώνει η Πηνελόπη Ηλιάσκου, καλλιτεχνική διευθύντρια του Κέντρου Ντάνκαν, η οποία πριν από δύο χρόνια παρακολούθησε στο Leeds της Αγγλίας την παράσταση «Alfresco» του Λούκα. Ετσι ξεκίνησαν όλα… Μια παράσταση που θα κατάφερνε να συγκεντρώσει ολόκληρη την κοινότητα των κατοίκων και να γιορτάσει τον πλούτο και τη διαφορετικότητά της μέσα από το χορό και τη σωματική έκφραση. «Για μια φορά θα μπορούσαμε να πούμε σε όλους αυτούς τους ανθρώπους όχι «ελάτε να δείτε», αλλά «ελάτε να δοκιμάσετε» τι είναι χορός, τι είναι παράσταση», επισημαίνει η Πηνελόπη Ηλιάσκου. Και προσθέτει: «Νομίζω ότι όταν θα σβήσουν τα φώτα αυτής της παράστασης, θα παραμείνουν άσβηστες μικρές φωτίτσες μέσα σε όλους όσοι πήραν μέρος. Ηταν μια μοναδική εμπειρία που μας έδωσε τη δυνατότητα να βιώσουμε το χορό έτσι όπως λειτουργούσε από την αρχή: όχι μόνο σαν ατομική έκφραση αλλά και σαν ομαδική επικοινωνία, σαν γιορτή και σαν τελετουργία».

Η αρχιτεκτονική επιμέλεια της παράστασης είναι του Μανώλη Ηλιάκη, ο σχεδιασμός φωτισμού του Κώστα Αγγέλου.

Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», 9 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες: τηλ.: 210-76.21.164.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή