Λησμονημένες ιστορίες

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σπονδυλωτή πολυσήμαντη καλλιτεχνική δημιουργία με τη μορφή της video-performance και video-εγκατάστασης παρουσιάζει σήμερα στο κοινό η εικαστικός και περφόρμερ Λήδα Παπακωνσταντίνου. Το πρωτότυπο έργο «Εις το όνομα» με το οποίο η τιμώμενη καλλιτέχνιδα της 1ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης αφηγείται «λησμονημένες και αποκλεισμένες ιστορίες που μας περιβάλλουν», αποτελεί ένδειξη τιμής στις γειτονιές των μεταναστών, τους άνεργους και τους ηλικιωμένους, στους τόπους όπου αναπαύονται μετανάστες και αλλοεθνείς στρατιώτες.

Πέντε οθόνες βυθισμένες στο νερό, στο ύψος της Αποθήκης Β1 του λιμανιού, θα προβάλλουν τις διαδοχικές, προγραμματισμένες δράσεις οι οποίες εκτυλίσσονται μέσα στον αστικό ιστό των πόλεων και στον ήρεμο, προστατευμένο τόπο των ξένων κοιμητηρίων της Θεσσαλονίκης απο τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στην εικαστική διαδρομή ο φακός παρακολουθεί και καταγράφει τις κινήσεις που πραγματοποιεί η καλλιτέχνιδα, τις τυχαίες ή ηθελημένες συναντήσεις της με τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται μόνιμα στους χώρους αυτούς, ή διέρχονται σποραδικά. Η καλλιτέχνις προσεγγίζοντας ευλαβικά τις επιτύμβιες στήλες στα ξένα κοιμητήρια της Θεσσαλονίκης και εναποθέτοντας τα προσωπικά της αναθήματα ανακαλεί την προσωπική μνήμη των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στα πεδία μαχών ή έσβησαν από ασθένειες στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Οι εικόνες των νεκροπόλεων αντανακλώνται στο νερό της θάλασσας τη νύχτα σαν μια διαδικασία εξαγνισμού.

Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 20.30 και θα ακολουθήσει περφόρμανς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή