Μεσογειακή γοτθική αρχιτεκτονική

Μεσογειακή γοτθική αρχιτεκτονική

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ταξίδι στα γοτθικά μνημεία της Μεσογείου είναι η νέα έκθεση που εγκαινιάζεται την ερχόμενη Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας. Είναι η έκθεση «Μεσογειακή Γοτθική Αρχιτεκτονική (GothicMed)» που εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Πολιτισμός 2000». Το κοινό θα δει κυρίως μακέτες και πίνακες με πληροφοριακό υλικό, βίντεο αλλά και δύο αυθεντικά αντικείμενα του 13ου αιώνα: ένα μαρμάρινο κομβίο νευρώσεων σταυρολιθίου από το αββαείο του Ζάρακα στην Κορινθία και μία μαρμάρινη επιτάφια πλάκα της πριγκίπισσας Αννας Βιλλεαρδουίνης από την Ανδραβίδα. Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός δικτύου μεσογειακής γοτθικής αρχιτεκτονικής οφείλεται στην περιφερειακή κυβέρνηση της Βαλένθια που βρήκε υποστηρικτές σε αυτήν την προσπάθεια τη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ στην Ελλάδα, το εκπαιδευτικό Ιδρυμα Arsenale του Παλέρμο, το ερευνητικό Ινστιτούτο Hipocausto στην Πορτογαλία, το Ινστιτούτο Θερβάντες της Ισπανίας και το Διεθνές Ινστιτούτο Τουρισμού της Σλοβενίας. Από την Ελλάδα έχουν επιλεγεί μνημεία από την Πελοπόννησο και τη Ρόδο.

Απώτερος σκοπός είναι η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων και η επικοινωνία ανάμεσα στους ερευνητές που δουλεύουν στις διάφορες χώρες της Μεσογείου. Η διάχυση της πληροφόρησης για τη γοτθική αρχιτεκτονική από την Πορτογαλία ώς την Κύπρο είναι ένα από τα θετικά αυτής της προσπάθειας που ξεκίνησε ως τριετές πρόγραμμα και προχωράει με μία περιοδεύουσα έκθεση ανά τη Μεσόγειο. Τώρα είναι η σειρά της Αθήνας, που θα φιλοξενήσει την έκθεση έως τις 21 Οκτωβρίου. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.gothicmed.com, που παρέχει στοιχεία και στα ελληνικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή