Μεγάλες πένες, μεγάλα πάθη

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γνωρίζουμε τα κείμενά τους, τις λογοτεχνικές τους σελίδες, την παρουσία τους και το βάρος τους στη διεθνή λογοτεχνική κοινότητα. Την ίδια στιγμή, τους περιβάλλουν διάφορες φήμες, μύθοι ή κουτσομπολιά για την προσωπική τους ζωή, τους έρωτές τους, τα πάθη τους ή τους γάμους τους. Οι μεγάλες προσωπικότητες της λογοτεχνίας τάραξαν τα νερά όχι μόνο με τα κείμενά τους αλλά και με τις προσωπικές τους επιλογές. Εφοδο στις ιδιωτικές ερωτικές στιγμές κάνουν μια σειρά από εκδόσεις που θα κυκλοφορήσουν το επόμενο διάστημα, από διαφορετικούς εκδοτικούς οίκους, εναρμοζόμενοι έτσι στην τάση που θέλει το προσωπικό να κυριαρχεί και ενίοτε να υπερβαίνει το έργο των ανθρώπων. Ο Μαρσέλ Προυστ, ο Μαρκήσιος ντε Σαντ, η Αναΐς Νιν και ο Χένρι Μίλλερ, ο Αντουάν Σαιντ Εξιπερί και η αντίζηλος της Σύλβια Πλαθ, Ασσια Ουέβιλ, είναι μερικοί από τους συγγραφείς που θα απασχολήσουν φέτος τους αναγνώστες, όχι με πρωτογενή λογοτεχνικά κείμενά τους, αλλά με άγνωστες ερωτικές αλληλογραφίες τους ή με βιογραφίες που εστιάζονται κυρίως στην ερωτική δραστηριότητά τους. Ενα ακόμα, διαφορετικό κεφάλαιο στη διεθνή λογοτεχνική βιβλιογραφία ή ένας εναρμονισμός της εκδοτικής δραστηριότητας στη λογική της λαθραίας εισόδου στην προσωπική ζωή των επωνύμων;

Τις ευχάριστες αλλά και τις δυσάρεστες ερωτικές περιπέτειες του Μαρσέλ Προυστ περιγράφει ο βιογράφος του Ουίλιαμ Κάρτερ στο βιβλίο «Ο ερωτευμένος Προυστ» (μετ. Τζένη Κωνσταντίνου, εκδ. Μεταίχμιο). Η ερωτική ζωή του Μαρσέλ Προυστ από την εφηβεία μέχρι τα ώριμα χρόνια του, οι απόψεις του για τον έρωτα και τη σεξουαλικότητα και ο τρόπος που οι προσωπικές του εμπειρίες περνούν στο «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο» είναι το περιεχόμενο αυτού του βιβλίου. Ομως, το επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσει κι ένα άλλο βιβλίο που έμμεσα και άμεσα αφορά τον Μαρσέλ Προυστ. Είναι η βιογραφία για τη μητέρα του με τίτλο «Η κυρία Προυστ» (μετ. Θωμάς Σκάσσης, εκδ. Εστία), στις σελίδες του οποίου θα γνωρίσουμε τη γυναίκα που έζησε τα πρώτα χρόνια που διαμόρφωσαν την προσωπικότητα του Μαρσέλ Προυστ και ασφαλώς επηρέασε και η ίδια τη διαδρομή και τα χαρακτηριστικά του. Και στις σελίδες αυτής της βιογραφίας περιγράφεται η Ευρώπη και η Γαλλία του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα, και του κόσμου που συνάντησε ο Μαρσέλ, όταν γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου του 1871…

Ακραία πάθη…

Από το 1932 ώς το 1953 διήρκεσε η σχέση δύο σημαντικών συγγραφέων: του Χένρι Μίλλερ και της Αναΐς Νιν. Στις περισσότερες από εκατό επιστολές που αντήλλαξαν οι δύο εραστές αυτό το διάστημα – και θα δημοσιευτούν στον τόμο «Αλληλογραφία» (μετάφραση Γιώργος-Ικαρος Μπαμπασάκης, εκδ. Μεταίχμιο) θα δούμε πώς ξεκίνησε, πώς άνθισε και πώς ωρίμασε ένα ακραίο πάθος. Και την ίδια στιγμή θα δούμε πόσο η τέχνη τους ήταν αναπόσταστο στοιχείο του ερωτικού πάθους, αφού ακόμα και «μετέπειτα» (όπως αποκαλεί η Αναΐς Νιν στο ημερολόγιό της τις στιγμές μετά τις ερωτικές συνευρέσεις) «μιλούσαμε για την τέχνη μας».

Ενα άγνωστο πάθος αποκαλύφθηκε, ότι ο διευθυντής ερευνών στο CNRS Μορίς Λεβέ αναζητούσε κάθε αρχείο που αφορούσε τον Μαρκήσιο ντε Σαντ. Η αναζήτηση απέδωσε καρπούς, αφού ανακάλυψε μια σειρά επιστολών, που επιβεβαιώνουν την παθιασμένη σχέση του συγγραφέα του «120 ημέρες στα Σόδομα» με την κουνιάδα του, Αν-Προσπέρ ντε Λονέ. Οι δύο εραστές συναντήθηκαν το καλοκαίρι του 1769 στον πύργο Λα Κοστ. Ο ντε Σαντ είναι 29 χρόνων και η Αν-Προσπέρ ντε Λονέ, μόλις δεκαεπτά. Η ζωντανή εικόνα της απρόσιτης παρθένου απογειώνει τις φαντασιώσεις του ντε Σαντ. Από την άλλη πλευρά, η νεαρή κοσμική οικότροφος μοναχή δίνεται με πάθος σ’ αυτόν τον παράνομο δεσμό και υπογράφει με αίμα τις επιστολές της. Η πολυτάραχη και θυελλώδης ζωή αυτής της ιδιόρρυθμης προσωπικότητας κρύβει ένα ακόμα άγνωστο επεισόδιο που έρχεται στη δημοσιότητα, με το βιβλίο «Ορκίζομαι στον Μαρκήσιο ντε Σαντ, εραστή μου, ότι δική του για πάντα θα είμαι…» (μετ. Αγλαΐκα Κατράκη, εκδ. Κέδρος).

Ενα ακόμα τρίτο πρόσωπο μιας δραματικής σχέσης, εκείνης μεταξύ του Τεντ Χιουζ και της Σύλβια Πλαθ, φωτίζεται με μια βιογραφία. Η Ασσια Ουέβιλ ήταν η ντίβα, η διαβολογυναίκα, η ξελογιάστρα, η μούσα, που κέρδισε την καρδιά του Τεντ Χιουζ και η γυναίκα για την οποία άφησε τη Σύλβια Πλαθ. Η ζωή της Ασσια Ουέβιλ, τα στοιχεία της προσωπικότητάς της και το τραγικό τέλος της (το ίδιο με της Σύλβια Πλαθ) καταγράφονται στη βιογραφία «Στη σκιά μιας άλλης. Ο μοιραίος έρωτας της Ασσια Ουέβιλ με τον Τεντ Χιουζ» (θα κυκλοφορήσει από τις εκδ. Πατάκης), πλαισιωμένος από επιστολές, ημερολογιακές καταγραφές και μαρτυρίες ανθρώπων που τη γνώρισαν.

… και τρυφεροί έρωτες

«Ο Μικρός Πρίγκιπας» είναι το βιβλίο που ακόμα διαμορφώνει τους νέους αναγνώστες. Ο συγγραφέας του διαχρονικού μπεστ σέλερ και του διαχρονικού ύμνου στην αθωότητα, ο Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ είχε έναν μεγάλο έρωτα: την Κονσουέλο, το δικό του τριαντάφυλλο, η οποία έγινε γι’ αυτόν ένα έμμονο πάθος. Το βιβλίο «Αντουάν και Κουνσουέλο ντε Σαιντ Εξυπερύ – Ενας θρυλικός έρωτας» (μετ. Εφη Κορομηλά, εκδ. Πατάκης), περιγράφει μια θρυλική διαδρομή ενός ανθρώπου που πάντα χανόταν στα σύννεφα και πάντα αναζητούσε τη γυναίκα-λουλούδι που αγάπησε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή