Ριάλιτι εναντίον Ιντερνετ

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε χρόνο προαναγγέλλεται το τέλος των ριάλιτι. Οτι ο κόσμος τα βαρέθηκε, ότι έκλεισε ο κύκλος τους, ότι η αγορά διψάει για νέα προϊόντα λιγότερο προβλέψιμα από την (ανιαρή) συνύπαρξη 10 ή 30 εικοσιπεντάρηδων σ’ ένα σπίτι που θυμίζει διαφημιστικό του ΙΚΕΑ.

Κι εδώ που τα λέμε, τι να σου πει το «Big Brother» όταν μπορείς να ζήσεις εσύ ο ίδιος μία δεύτερη, παράλληλη με την πραγματική σου, ζωή στο Ιντερνετ; Γιατί να περιμένεις με το ρολόι στο χέρι για να «κατασκοπεύσεις» την ιδιωτική ζωή ενός παίκτη ριάλιτι όταν έχεις τη δυνατότητα να εισβάλλεις 24 ώρες το 24ωρο στην ιδιωτική ζωή ανθρώπων που μάλιστα επέλεξες εσύ ο ίδιος μέσω του youtube και όχι μία άγνωστη εταιρεία παραγωγής; Γιατί θα πρέπει να ανεβαίνει η αδρεναλίνη σου παρακολουθώντας την σκληρή, υποτίθεται, επιβίωση μερικών αστών σ’ ένα νησί της Καραϊβικής όταν μπορείς να γίνεις εσύ ο πρωταγωνιστής μiας εικονικής ή όχι τόσο εικονικής ιστορίας συνωμοσίας σ’ ένα εναλλακτικό ριάλιτι στο Διαδίκτυο; Οταν μπορείς να γίνεις εσύ ο (δυνατός) κρίκος μιας αλυσίδας ανθρώπων απ’ όλο τον κόσμο που καλούνται να ανακαλύψουν τον ένοχο μιας ανεξιχνίαστης και εντελώς πραγματικής δολοφονίας;

Ακραία πρωτοτυπία

Ναι, το Ιντερνετ είναι σήμερα ο νούμερο ένα εχθρός του τηλεοπτικού format αλλά στην πραγματικότητα τα ριάλιτι δεν πέθαναν. Το παράκαναν με το κυνήγι της πρωτοτυπίας, σύμφωνοι. Μερικές φορές, με κόστος ακόμα και ανθρώπινες ζωές. Δεν πρόκειται για δημοσιογραφική υπερβολή: η πρεμιέρα του Gulder Ultimate Search 4 στη Νιγηρία ματαιώθηκε όταν ένας από τους διαγωνιζόμενους έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Ο εικοσιπεντάχρονος Anthony Ogadje είχε μεταφερθεί μαζί με τους συμπαίκτες του σ’ έναν λόφο για να ανακαλύψουν έναν υποτιθέμενο χαμένο θησαυρό. Ο παίκτης πνίγηκε κατά τη διάρκεια μιας δοκιμασίας…

Για να μη θυμηθούμε την υποτιθέμενη δωρεά νεφρού από (δήθεν) ετοιμοθάνατη σε τρεις νεφροπαθείς παίκτες σε ολλανδικό ριάλιτι. Τη στιγμή που η (δήθεν) ετοιμοθάνατη Λίζα ανακοίνωνε ότι «το νεφρό μου θα το δώσω στον/στην…», ο παρουσιαστής Πάτρικ Λοντίερς πήρε τον λόγο: «Η Λίζα είναι ηθοποιός και όχι ετοιμοθάνατη, οι τρεις νεφροπαθείς παίκτες δέχτηκαν την πρόσκληση του καναλιού να πάρουν μέρος στην παραγωγή μόνο και μόνο για να προβάλουν το πρόβλημα που υπάρχει στη χώρα μας με χαμηλό ποσοστό δωρητών οργάνων… Δεν δωρίζουμε νεφρό εδώ. Παραείναι ακραίο ακόμη και για μας», συμπλήρωσε με μία ελαφριά δόση αυτοκριτικής. Η πρωτοτυπία είναι ο νέος Θεός των ριάλιτι. Στην Μεγάλη Βρετανία τα κανάλια BBC και ITV βρίσκονται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων με την εταιρεία Virgin έτσι ώστε να δημιουργήσουν ένα ριάλιτι για υποψήφιους… αστροναύτες!

Εξι διαγωνιζόμενοι απ’ όλο τον κόσμο θα διαγωνιστούν για να κερδίσουν μια θέση στο γαλαξιακό πρόγραμμα που έχει θέσει σε εφαρμογή η Virgin, το οποίο στοχεύει να ωθήσει τους εμπορικούς επιβάτες στο Διάστημα πριν από το τέλος της δεκαετίας. Στην Ινδία, ετοιμάζεται θρησκευτικό ριάλιτι. Στο σόου, που έχει τίτλο Religious Indian Idol, οι συμμετέχοντες θα διαγωνίζονται στο τραγούδι, όπως ακριβώς γίνεται στο γνωστό ριάλιτι Pop Idol. Η μοναδική διαφορά θα είναι το είδος της μουσικής, αφού τα τραγούδια που θα ερμηνεύουν οι διαγωνιζόμενοι θα είναι θρησκευτικού περιεχομένου. Σκοπός της παραγωγής είναι να μυήσει τους νέους της Ινδίας στον κόσμο του ινδουισμού, του βουδισμού, του ζανισμού και της αίρεσης Σιχ. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι όσοι λάβουν μέρος στον διαγωνισμό να προέρχονται από θρησκευτικές σχολές και κολέγια. Υπάρχουν, επίσης, ριάλιτι που βρίσκουν δουλειά σε άνεργους δημοσιογράφους ή εξασφαλίζουν μία θέση στα βρετανικά πανεπιστήμια.

Τα σόου ταλέντων

Στην πραγματικότητα, το μόνο είδος ριάλιτι που «κρατάει» ακόμα γερά με υψηλές τηλεθεάσεις και ανάλογη δημοσιότητα είναι τα σόου ταλέντων, τύπου Pop Idol, American Idol και Star Academy. Από ένα αντίστοιχο παιχνίδι το Britain’s Got Talent του ITV (εμείς βλέπουμε την ελληνική εκδοχή, το «Ελλάδα έχεις ταλέντο») ξεπήδησε και ο Πολ Ποτς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή