Φθινόπωρο καταστροφής με δημιουργίες

Φθινόπωρο καταστροφής με δημιουργίες

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζωγραφική, βίντεο αρτ, εγκαταστάσεις, περφόρμανς, φωτογραφία, σχέδια, αρχιτεκτονική από Ελληνες και ξένους καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες, από παλαιούς καταξιωμένους αλλά και από νέους ανερχόμενους δημιουργούς, περιλαμβάνει το φετινό εικαστικό φθινόπωρο. Κάτω από την ιδέα της καταστροφής ως (ανα)δημιουργία, η 1η Μπιενάλε της Αθήνας μάς προτρέπει να δούμε την Αθήνα με άλλη ματιά, ενώ η παρουσία του μεταφυσικού στοιχείου στο Βυζαντινό Μουσείο αναμένεται με το ανάλογο ενδιαφέρον. Επίσης, η «αυστριακή άνοιξη» των Κλιμτ, Σίλε και Κόκοσκα αποτελεί πόλο έλξης, όπως και η πληθώρα έργων που παρουσιάζει το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Πολλές οι επιλογές, όπως και τα μέσα έκφρασης.

Μπιενάλε Αθήνας: Κομβικό γεγονός για τα εικαστικά πράγματα, η 1η Μπιενάλε της Αθήνας 2007, υπό τον τίτλο Destroy Athens, φέρει τη σφραγίδα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών οι οποίοι δεν «ζουν» την εμπειρία της πόλης αλλά καταστρέφουν τόσο τα αρνητικά όσο και τα θετικά στερεότυπα γύρω από την Αθήνα. Τεχνόπολις, Γκάζι, έως τις 18 Νοεμβρίου. «Τόποι»: Μεγάλη σε όγκο έκθεση με έργα από τις συλλογές του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΜΜΣΤ). Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς), Ζάππειο Μέγαρο, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και Μουσείο Αλεξ Μυλωνά φιλοξενούν σύνολα και ενότητες που καλύπτουν το ένα τέταρτο περίπου από τα 1.600 έργα που αριθμεί η συλλογή του ΜΜΣΤ. Ιδέα και σύλληψη του Ντένη Ζαχαρόπουλου, καλλιτεχνικού διευθυντή του ΜΜΣΤ. Εως 26 Νοεμβρίου.

Μεσαίωνας και Μεταφυσική: Τρεις οι προγραμματισμένες εκθέσεις του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου για τους επόμενους μήνες: «Μεσογειακή Γοτθική Αρχιτεκτονική (GothicMed)», προσέγγιση στη γοτθική αρχιτεκτονική χωρών της Μεσογείου. Από 25 Σεπτεμβρίου έως 21 Οκτωβρίου. «Απόπειρες Εφαρμοσμένης Μεταφυσικής», των ζωγράφων Μανώλη Χάρου και Μανώλη Ζαχαριουδάκη. Ιαπωνικά ή κινεζικά φύλλα χαρτιού μεγάλων διαστάσεων και μεγάλα χάρτινα πλέγματα. Από 25 Οκτωβρίου έως 30 Νοεμβρίου. «Σμάλτα». Εργα από το Βυζάντιο, την Ευρώπη, τον ελληνικό χώρο και σύγχρονες εικαστικές δημιουργίες. Από 15 Δεκεμβρίου έως 30 Ιανουαρίου 2008.

Κλιμτ, Σίλε, Κόκοσκα: Η Βιέννη του όψιμου 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού με εβδομήντα έργα των Γκούσταβ Κλιμτ, Εγκον Σίλε και Οσκαρ Κόκοσκα, από το Μουσείο Λέοπολντ της αυστριακής πρωτεύουσας, για πρώτη φορά στη χώρα μας. Μέγαρο Μουσικής (Megaron Plus), από 23 Οκτωβρίου έως 30 Δεκεμβρίου.

Βυζάντιος: Στο Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη) η έκθεση «Ντίκος Βυζάντιος. Στα ίχνη του χαμένου βλέμματος», αφιερωμένη στον σημαντικό καλλιτέχνη που πέθανε στις 11 Αυγούστου. Επίσης, προβολή ειδικού ντοκιμαντέρ στο Αμφιθέατρο του Μουσείου με θέμα τη ζωή και το έργο του Ντ. Βυζάντιου. Εως 7 Οκτωβρίου.

«her(his)tory»: Video art προβολές στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Εργα είκοσι εννέα καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. Εως 29 Σεπτεμβρίου.

«Fractured Figure»: Εργα από τη Συλλογή του Δάκη Ιωάννου. Κατακερματισμένες μορφές, κατασκευασμένες φιγούρες στην εποχή των cyborg και των βομβιστών αυτοκτονίας. Εως 29 Μαρτίου 2008.

Μπιενάλε Θεσσαλονίκης: «Ετεροτοπίες» ο γενικός τίτλος της, περιλαμβάνει την έκθεση «Αλλοι Τόποι», που διοργανώνει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Το Στρατόπεδο, το Νοσοκομείο, το Σχολείο, η Φυλακή, το Νεκροταφείο, το Χαμάμ, ο Οίκος Ανοχής, το Γυμναστήριο, το Θέρετρο σε σχέδια, μακέτες, βίντεο εγκαταστάσεις, περφόρμανς, φωτογραφίες κ.ά. Στο πλαίσιο της Μπιενάλε η περφόρμερ Λήδα Παπακωνσταντίνου παρουσιάζει το έργο «Εις το όνομα» (έως 10 Νοεμβρίου). Στην 1η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης εντάσσεται και το παράλληλο πρόγραμμα Public Screen. Φωτογραφία και βίντεο προβολές στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, στο στρατόπεδο Κόδρα και στην πλατεία Αριστοτέλους. Εως 30 Σεπτεμβρίου.

«Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων»: Στο Μουσείο Φρυσίρα με έργα του Pat Andrea. Σαράντα οκτώ συνολικά έργα μεγάλων διαστάσεων που σχολιάζουν το εξωφρενικό, παράλογο σύμπαν του Αγγλου μαθηματικού και συγγραφέα. Από 10 Οκτωβρίου έως 13 Ιανουαρίου 2008.

Γκούγκενχαϊμ: Στα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται να εγκαινιάσει η Εθνική Πινακοθήκη έκθεση με θέμα την αρχιτεκτονική των Μουσείων Γκούγκενχαϊμ. Πρωτότυπες μακέτες, βίντεο και άλλο εικονογραφικό υλικό και σχέδια μερικών από τους κορυφαίους αρχιτέκτονες παγκοσμίως. Οι οριστικές ημερομηνίες και άλλες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν από την Εθνική Πινακοθήκη.

Γενέθλιος τόπος: Στα μέσα Νοεμβρίου η εταιρεία αμοιβαίων κεφαλαίων Alpha Trust θα γιορτάσει τα είκοσι χρόνια της διοργανώνοντας έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς), με τίτλο «Γενέθλιος Τόπος». Περίπου εξήντα καλλιτέχνες απεικονίζουν τη δική τους ιδέα περί του γενέθλιου τόπου. Φασιανός, Τέτσης, Μόσχος, Φιλοπούλου, Στεφανής, Σταυροπούλου κ.ά.

Σολωμός: Ομαδική έκθεση περίπου εξήντα καλλιτεχνών με θέμα το έργο και την προσωπικότητα του Διονυσίου Σολωμού, στην Πινακοθήκη Μοσχανδρέου (Μεσολόγγι), τον Δεκέμβριο. Φασιανός, Βαρλάμος, Μπότσογλου, Μόσχος, Παπακώστας κ.ά. μερικοί από τους καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν. Τα έργα θα τυπωθούν σε δίγλωσση έκδοση (ελληνικά – ιταλικά) από τις εκδόσεις Μικρή Αρκτος.

Fluxus: Αφιέρωμα στο καλλιτεχνικό κίνημα Fluxus με εικαστικό δρώμενο και συναυλία. Το Fluxus έχει τις ρίζες του στις έννοιες του τυχαίου στην τέχνη, κάτι που διερεύνησε ο πειραματικός συνθέτης Τζον Κέιτζ κατά τη δεκαετία του ’50. Οι πειραματισμοί του επηρέασαν τον λιθουανικής καταγωγής Αμερικανό καλλιτέχνη George Macciunas. Λογοτεχνία, μουσική, αστικός σχεδιασμός, αρχιτεκτονική, ντιζάιν είναι μερικοί από τους τομείς που κυριαρχούν, πολύ συχνά σε γέφυρες μεταξύ τους, στα έργα Fluxus. Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς), στις 8 Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή