Προσγείωση… τον Οκτώβριο

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 14 Οκτωβρίου θα αρχίσει η μεταφορά των αρχαίων από το παλιό μουσείο του Ιερού Βράχου στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο με λίγες πια εργασίες να εκκρεμούν, πείθει τον επισκέπτη του πως θα ολοκληρωθεί σε λίγο καιρό. Τα επίσημα βέβαια εγκαίνια της λειτουργίας του προγραμματίζονται για το 2009, ωστόσο στο χρόνο που μεσολαβεί ετοιμαστείτε για πολλές γιορτές. Θα χορτάσουμε τόσα εγκαίνια όσα θα είναι και τα σταδιακά ανοίγματα του μουσείου. Αλλωστε ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης, Δ. Παντερμαλής, το έχει πει πολλές φορές. Το καινούργιο μουσείο πρέπει να είναι προσιτό στο κοινό. Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν είναι να το προσελκύσει -εφόσον ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας-, όσο ετοιμάζονται οι εκθεσιακοί του χώροι.

Αδειο όπως ήταν χθες, που το επισκέφθηκε ο νέος υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης, έμοιαζε τεράστιο αλλά συνάμα φιλικό στους χιλιάδες επισκέπτες που θα το γεμίζουν και άνετο για τα ίδια τα αντικείμενα που δεν θα έχουν τον ασφυκτικό περιορισμό του παλιού μουσείου. Τα γυάλινα δάπεδα του ισογείου που αναδεικνύουν τις αρχαιότητες οι οποίες αποκαλύφθηκαν τα προηγούμενα χρόνια είναι το πρώτο που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη. Οχι μόνο γιατί όπως αποδεικνύεται δεν κατέστρεψαν όσα έφεραν στο φως οι αρχαιολόγοι αλλά και γιατί προβάλλονται με τρόπο ξεχωριστό. Κάτι που επαναλαμβάνεται όσο ανεβαίνει κανείς στο μουσείο, με τα γυάλινα αυτά μέρη να μεγαλώνουν περισσότερο την απόσταση ώς το ισόγειο και να προκαλούν δέος σε όσους πάσχουν από ίλιγγο. Ακόμη κι εκείνοι πάντως, δεν είχαν να πουν κακό λόγο χθες.

Χώροι θέασης

Από το σημείο που ανεβαίνει η ράμπα και θα αντικρύζουμε το αέτωμα με τους λέοντες (μεγαλύτερο από 17μ. μήκος), τις ενσωματωμένες προθήκες δίπλα, και πίσω μία από τις Καρυάτιδες, αρχίζει η συγκίνηση. Κι ας γνωρίζουμε ότι αντίγραφο ήταν αυτό που έστεκε τόσο επιβλητικά. Πολλαπλοί χώροι θέασης – τους έδειχνε στον υπουργό ο έφορος Ακροπόλεως Αλέξανδρος Μάντης, θα παροτρύνουν το κοινό να θαυμάζει τα εκθέματα από διαφορετικά σημεία, ενώ στην τελευταία αίθουσα, αυτή που θα πρωταγωνιστεί στο μουσείο γιατί θα φιλοξενήσει τα παρθενώνεια γλυπτά, το τεράστιο άνοιγμα από το οποίο θα περάσουν τα αρχαία, μαρτυρούσε πως η επιχείρηση έχει υπολογιστεί με κάθε λεπτομέρεια.

Αυτό διαβεβαίωναν τον Μ. Λιάπη, οι: Δ. Παντερμαλής και Ν. Δαμαλίτης εκ μέρους του ΟΑΝΜΑ και οι αρχαιολόγοι της Α΄ Εφορείας, δίνοντας συγχρόνως πληροφορίες για την παρουσίαση της ζωφόρου και το πλέγμα που θα κάνει πιο αχνές τις παραστάσεις στα γλυπτά που άρπαξε ο Ελγιν και βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

Οι γερανοί

Σε τρεις μήνες θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της μεταφοράς των αρχαιοτήτων, με τρία έως τέσσερα δρομολόγια ημερησίως από τους τρεις γερανούς που θα την αναλάβουν. «Υπάρχουν τόσο μεγάλοι γερανοί» αναρωτήθηκε ο υπουργός και οι απορίες του για τη μελέτη του Κ. Ζάμπα λύθηκαν αμέσως. Από μακριά άλλωστε, διακρίνονταν τα σημεία έδρασης των τριών γερανών, τα οποία όχι μόνο έχουν ερευνηθεί αλλά και διαμορφωθεί κατάλληλα. «Δεν με ενδιαφέρουν τα επίσημα εγκαίνια αλλά να βλέπει ο κόσμος» είπε ο υπουργός Πολιτισμού ζητώντας επίσπευση των εργασιών. Υστερα, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες μίλησε για «το μεγάλο όραμα που πραγματοποιείται», για το επόμενο βήμα· την επιστροφή των γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο κι όταν ρωτήθηκε για την τύχη των δύο πολυκατοικιών της Δ. Αρεοπαγίτου ήταν σαφής: «συνεχίζω την πολιτική του προκατόχου μου. Για μας το θέμα έχει λυθεί οριστικά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή