Η Κατοικία στα Μουσεία της Ελλάδας

Η Κατοικία στα Μουσεία της Ελλάδας

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να μία πολύ καλή ιδέα. Κάθε χρόνο, ένα Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου και σε ολόκληρη την Ευρώπη μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι ανοίγουν τις πόρτες τους και υποδέχονται τους επισκέπτες τους με συναυλίες, γιορτές, εκθέσεις, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Ο στόχος τους είναι όλοι εμείς, το μεγάλο κοινό. Να μας πείσουν να φτάσουμε έως την είσοδο. Για να ανακαλύψουμε ότι υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να έρθουμε σε επαφή με την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Για δέκατη τρίτη συνεχή χρονιά η Ελλάδα συμμετέχει στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Από τις 28 έως τις 30 Σεπτεμβρίου ένας κοινός θεματικός άξονας, η Κατοικία, θα διατρέχει σειρά εκδηλώσεων σε 99 σημεία σε ολόκληρη τη χώρα. Η πρώτη μέρα απευθύνεται κυρίως στα παιδιά και τους μαθητές, οι δύο επόμενες σε όλους.

Σε προϊστορικά σπίτια

Στην Αθήνα οι εκδηλώσεις διασπείρονται σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Στο Εθνικό και Αρχαιολογικό Μουσείο (αίθουσα Θήρας,

29 και 30.9) τα παιδιά θα «ξεναγηθούν» σε σπίτια της προϊστορικής Σαντορίνης. Στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

(28-30.9) έχει προγραμματιστεί μία θεματική εκπαιδευτική διαδρομή στη μόνιμη έκθεση του μουσείου «Λύχνοι, τσούκκες και αγνύθες: στιγμές από τη ζωή στο βυζαντινό σπίτι». Στο Νομισματικό Μουσείο (28, 29.9) οι εκδηλώσεις των Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς μας δίνουν μία καλή αφορμή για να γνωρίσουμε την ανακαινισμένη οικία Σλήμαν («Γνωριμία με μια εντυπωσιακή κατοικία του 19ου αιώνα»).

Στα παιδιά απευθύνεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης (30.9) «Μάστορα, πρωτομάστορα, σπίτι γερό να φτιάξεις».

Γνωριμία με την Πλάκα και τα Αναφιώτικα μας προτείνει η έκθεση «Δύο αιώνες νεώτερης αστικής κατοικίας: Πλακιώτικες ιστορίες» στο Ζάππειο Μέγαρο (από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 7 Οκτωβρίου) που συνοδεύεται από εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Μια φορά κι έναν καιρό στις γειτονιές της Πλάκας» και ξενάγηση στα Αναφιώτικα από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων (28, 29, 30.9). Οι φίλοι του περίπατου ας επιλέξουν τις ξεναγήσεις της Α΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων «Στους δρόμους και τις γειτονιές των δήμων Μελίτης και Κοίλης».

Ανοιχτά ατελιέ

Οι Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς μας προσφέρουν τη μοναδική ευκαιρία να επισκεφτούμε καλλιτέχνες στα ατελιέ τους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσίαση από τους καλλιτέχνες και συζήτηση μαζί τους. Εχετε τέσσερις διαφορετικές επιλογές: Ατελιέ Μιχάλη Κατζουράκη (Σαλαμίνος 16α, Κεραμεικός, Παρ.: 17.00-21.00, Σαββ.: 12.00-17.00, Κυρ.:12.00-15.00), Ατελιέ Νίκου Ναυρίδη (Αριστομένους 48, Πλ. Αττικής, Παρ.: 17.00-21.00, Σαββ.: 12.00-17.00, Κυρ.: 12.00-15.00), Ατελιέ Χάρη Κοντοσφύρη (Ελλησπόντου 48, Λόφος Σκουζέ, Παρ.: 17.00-21.00, Σαβ: 12.00-17.00, Κυρ.:12.00-15.00) και Ατελιέ Λίζης Καλλιγά και Λήδας Παπακωνσταντίνου (Σφηττίων 10 & Κειριαδών, Θησείο-Κάτω Πετράλωνα, Παρ.: 17.00-21.00, Σαββ.: 12.00-17.00).

Το πλήρες πρόγραμμα με τις κατά τόπους εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του υπουργείου Πολιτισμού (www.y ppo.gr).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή