Εικαστικη ατζεντα

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοστούμια και τέχνη. Συνεχίζεται στο Μέγαρο Μελά της Εθνικής Τραπέζης (Πλατεία Κοτζιά), η έκθεση του Νίκου Φλώρου που οργάνωσε η «Εταιρία για το Κτήριο της Οπερας & της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης Μαρία Κάλλας». Ο καλλιτέχνης φιλοτεχνεί κουστούμια, μοναδικά έργα τέχνης που συνδυάζουν τη γλυπτική με την υψηλή ραπτική, τα οποία μπορούν να εκτεθούν ή και να φορεθούν. Η κατασκευή τους είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι κουτιά αλουμινίου, τα οποία έπειτα από ειδική επεξεργασία θυμίζουν ύφασμα. Εκθέτει 12 γλυπτά εμπνευσμένα από φορέματα και μπούστα, που η μεγάλη αοιδός φόρεσε σε σημαντικές στιγμές της σπουδαίας καριέρας της.

Στα Κύθηρα. Ξεκινούν σήμερα οι Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων, μία από τις δημοφιλέστερες ανεξάρτητες εκδηλώσεις για την ελληνική φωτογραφία με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Γιάννη Σταθάτο. Στο φετινό πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται συνέδριο με διάφορους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ημερίδα νέων φωτογράφων που εγκαινιάζεται αύριο, εκθέσεις των: Στράτου Καλαφάτη, παιδικά φωτογραφικά πορτρέτα από τη συλλογή του Νίκου Πολίτη, ατομική της Χαράς Βαρσαμίδου και έκθεση των νέων Ελλήνων καλλιτεχνών. Επίσης θα απονεμηθούν δύο βραβεία στο πλαίσιο των Συναντήσεων που θα κρατήσουν μέχρι και την Κυριακή.

Αυλαία για την Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης αυτό το Σαββατοκύριακο που διήρκεσε 4 ολόκληρους μήνες. Εχετε μια τελευταία ευκαιρία να δείτε τις εκθέσεις που είναι ακόμα ανοικτές στο Τελλόγλειο, τις Αποθήκες του Λιμανιού, τη Μονή Λαζαριστών κ.α.

Τη δεύτερη ατομική του έκθεση στην Ελλάδα, στην Xippas Gallery (Σοφοκλέους 53δ), πραγματοποιεί από αύριο ώς 24/11 ο Βραζιλιάνος καλλιτέχνης Vik Muniz, γνωστός κυρίως για τις εκκεντρικές αναπαραγωγές διάσημων έργων από την ιστορία της τέχνης. Τα έργα της καινούριας του ενότητας αποτελούν τις δικές του προσωπικές εκδοχές επτά φημισμένων γυναικείων πορτρέτων του Πικάσο. Μαζί εκθέτει και η σύζυγός του Janaina TschŠpe που παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα πρόσφατα σχέδια του 2007 καθώς και φωτογραφίες από την ενότητα Melantropics (2005 – 2006).

Στο Αγρίνιο. Στους χώρους του παλιού δημαρχείου παρουσιάζεται μέχρι και την Κυριακή η ετήσια έκθεση των σπουδαστών του εικαστικού εργαστηρίου του Δήμου Αγρινίου με ζωγραφική, αγιογραφία, κεραμική και φωτογραφία σε καλλιτεχνική διεύθυνση του Χρήστου Γαρουφαλή.

Στη Νέα Υόρκη. Εργα του Κώστα Σπυριούνη παρουσιάζει η Συλλογή Τσίτουρα στην πρεσβεία μας στην Ουάσιγκτον σε μια έκθεση που ανοίγει στις 2 Οκτωβρίου και στο προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη σε μια έκθεση που εγκαινιάζεται στις 11 Οκτωβρίου.

Από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα

Απόψε εγκαινιάζεται η έκθεση «Τόποι» που παρουσιάζει στο Μπενάκη Πειραιώς, το Ζάππειο, την ΑΣΚΤ και το Μουσείο της Αλεξ Μυλωνά, μια επιλογή από έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών της συλλογής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης σε μια σειρά από ενότητες-τόπους. Οι τόποι αυτοί έρχονται να αναδιοργανώσουν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους τα σύνολα και τις δωρεές που δημιούργησαν το ΜΜΣΤ και να δώσουν μιαν ευρεία νοητική διάσταση και μια συνολική ανάγνωση του μουσείου. Συνολικά παρουσιάζεται το ένα τέταρτο από τα 1.600 έργα που αριθμεί η συλλογή του μουσείου μέχρι σήμερα. H επιμέλεια είναι του ιστορικού τέχνης και καλλιτεχνικού διευθυντή του ΜΜΣΤ Ντένη Ζαχαρόπουλου. Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη, θα εκτίθενται φωτογραφίες και χαρακτικά της μόνιμης συλλογής του ΜΜΣΤ, ενώ τον Φεβρουάριο 2008 η έκθεση θα μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη, στους μόνιμους χώρους του μουσείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή