Video-αναφορά στα θρίλερ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Και ο νικητής του φετινού βραβείου ΔΕΣΤΕ είναι…». Μεσολάβησε μια μικρή παύση και ύστερα ανακοινώθηκε το όνομα της βίντεοαρτιστ Λουκίας Αλαβάνου για να ακολουθήσει ένα θερμό χειροκρότημα από όλους όσοι είχαν συγκεντρωθεί προχθές το βράδυ στη στέγη του Ιδρύματος στη Νέα Ιωνία. Η Λ. Αλαβάνου είναι μια νέα καλλιτέχνις που εξερευνά τις τεράστιες εικαστικές δυνατότητες του animation. Το έργο της αποτελεί μια σύντομη αλλά πυκνή αναφορά στα θρίλερ, τις ταινίες σπλάτερ αλλά και στο κινούμενο σχέδιο αλλοτινών εποχών, όπου το γκροτέσκο ερωτοτροπεί με το κωμικό, το μακάβριο με την καρικατούρα.

Η τιμημένη με το φετινό βραβείο ΔΕΣΤΕ ζει στην Αγγλία εδώ και 8 χρόνια, όπου και ασχολείται με το animation και το κολάζ. Αντλεί το υλικό της από καρτούν της δεκαετίας του ’20, καθώς και από τις λεγόμενες καλτ ταινίες τρόμου. Την ενδιαφέρει αισθητικά η δεκαετία του ’20 και του ’30, βλέποντας αμφίδρομες επιρροές ανάμεσα στον Αϊζενστάιν και τον Ντίσνεϊ. Επίσης, εστιάζει σε εκείνη την περίοδο που ταυτίστηκε με τον Φρόιντ και την ψυχανάλυση, καθώς και της ανακάλυψης της υστερίας, στοιχείο που βρίσκει έντονο και σήμερα. Οπως δήλωσε η ίδια στην «Κ» χτες, δεν περίμενε ότι το βραβείο θα πήγαινε στο δικό της το έργο. «Το ήλπιζα φυσικά όπως ο καθένας μας άλλωστε. Αλλά, για να είμαι ειλικρινής ξαφνιάστηκα. Πρόκειται για μια πάρα πολύ δυνατή έκθεση και το έργο μου είχε να συναγωνιστεί πολύ καλές δημιουργίες από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Αυτό, βέβαια, θεωρώ ότι δίνει στο βραβείο μια ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα». Φυσικά και είναι πολύ χαρούμενη, «όχι συνηθισμένη στις βραβεύσεις» και ειδικά τη συγκεκριμένη την θεωρεί μια επιβράβευση για τη μέχρι τώρα δουλειά της. «Η τιμή είναι πραγματικά πολύ μεγάλη», τονίζει. Αλλάζουν τώρα οι απαιτήσεις που έχει από τον εαυτό της; «Δεν θα το έλεγα», απαντά στην «Κ», συμπληρώνοντας: «Οι απαιτήσεις που έχεις απ’ τον εαυτό σου παραμένουν πάντα υψηλές, χάσεις κερδίσεις». Τέλος, θεωρεί πολύ σημαντικό που το ΔΕΣΤΕ βραβεύει και πάλι το βίντεο, μια τέχνη περιθωριοποιημένη και «παρεξηγημένη στη χώρα μας τονίζοντας ότι: «Γενικά, η Ελλάδα διαθέτει πάρα πολλούς και αξιόλογους καλλιτέχνες, οι οποίοι όμως έχουν ελάχιστη υποστήριξη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή