Ο Καζαντζάκης και η Κρήτη

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρήτη και Καζαντζάκης είναι δύο έννοιες ταυτισμένες. Αυτή η σχέση πρόκειται να ανασυσταθεί τις επόμενες μέρες. Οι κρητικής καταγωγής σημαντικοί σύγχρονοι εκπρόσωποι της ελληνικής πεζογραφίας συγκεντρώνονται από σήμερα στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο για να πάρουν μέρος σε μία από τις πιο παρεμβατικές, τα τελευταία χρόνια, εκδηλώσεις για τον Νίκο Καζαντζάκη: το επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Κρητικός Πολιτισμός». Οι εργασίες του επιστημονικού συνεδρίου θα ολοκληρωθούν την Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου, με μια ιδιαίτερη συνεδρίαση: «Αντί στεφάνου: 7+1 δημιουργοί συνομιλούν για τον δικό τους Νίκο Καζαντζάκη» είναι ο τίτλος της και συμμετέχουν οι Ρέα Γαλανάκη, Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Μάρω Δούκα, Χριστόφορος Λιοντάκης, Ιωάννα Καρυστιάνη, Μανόλης Πρατικάκης, Αρης Σφακιανάκης, Νίκη Τρουλλινού.

Εξίσου ενδιαφέρουσες είναι και οι υπόλοιπες, πολλές συνεδριάσεις που θα φιλοξενηθούν στις τριήμερες εργασίες του συνεδρίου. Στεκόμαστε σε μερικές: «Επιστροφή στον Νίκο Καζαντζάκη, χωρίς προκαταλήψεις και παραμορφώσεις», «Η Κρήτη των κριτικών και οι εκδοχές της Κρήτης στον Καζαντζάκη», «Ο μινωικός πολιτισμός στο έργο του Καζαντζάκη», «Βενιζέλος – Καζαντζάκης. Δράσεις ελευθερίας και πολιτικής», «Η επίδραση της Κρήτης στους στοχασμούς του», «Από τον Γκρέκο στον Καζαντζάκη. Σχεδίασμα μιας καζαντζάκειας αισθητικής», «Η κρητική βεντέτα στο έργο του Καζαντζάκη», κ.ά.

Εξήντα ομιλητές, διαφόρων ειδικοτήτων, από την Ελλάδα και το εξωτερικό συγκεντρώνονται στην Κρήτη, και οι εργασίες του επιστημονικού συνεδρίου θα ολοκληρωθούν μ’ ένα μουσικό δρώμενο σε κείμενα Ν. Καζαντζάκη και μουσική Μ. Χατζιδάκι. Την παράσταση θα προλογίσει ο Γ. Κουρουπός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή