Ο Σολωμός αφορμή για μια παράσταση

Ο Σολωμός αφορμή για μια παράσταση

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έναν διάδρομο, τρία μέτρα ψηλά από το έδαφος κάθονται οι θεατές καθώς οι ηθοποιοί παίζουν, βυθισμένοι σε ένα χαντάκι… Βρισκόμαστε σε ένα ολοκαίνουργιο, αντισυμβατικό σκηνικό χώρο. Στις αποθήκες της εταιρείας Metron στου Ρέντη όπου μόνο για λίγες βραδιές, από σήμερα έως και τις 14 Οκτωβρίου, ο σκηνοθέτης Σταύρος Τσακίρης ανεβάζει την τελευταία του θεατρική δουλειά, βασισμένη στους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» του Διονυσίου Σολωμού.

Ολα ξεκίνησαν την άνοιξη που μας πέρασε, με την πρεμιέρα του έργου στην Ρωμαϊκή Αγορά, μέσα στην ξεχωριστή ατμόσφαιρα του χώρου και την αίσθηση του καλοκαιριού που ξεκινούσε. «Αυτό που θα δείτε τώρα είναι μια τελείως διαφορετική παράσταση», λέει στην «Κ» ο Σταύρος Τσακίρης. Κατ’ αρχάς θα βρεθούμε σε ένα νέο θεατρικό χώρο, ως προς την αντίληψή του. Ο χώρος επεμβαίνει στη δραματουργία. Και ως προς τη δράση και ως προς την ατμόσφαιρα μπορούμε να παρακολουθήσουμε πραγματικά την Πολιορκία…

Η αφορμή

«Ο Σολωμός δεν μπορούσε παρά να είναι η αφορμή», επισημαίνει ο Σταύρος Τσακίρης. «Το έργο είναι μια παράσταση «επινοημένου θεάτρου» (devised theatre). Θέτει ερωτήματα. Τι σημαίνει πολιορκία; Υπάρχει συνείδηση της ελευθερίας; Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ελευθερίας και ελευθεριότητας; Υπάρχει η ευδαιμονία ως επίγειο αγαθό και όχι ως μια μεταθανάτιος δικαίωση; Η Πολιορκία του Μεσολογγίου είναι μια εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς. Μια παράσταση του 2007 που απευθύνεται στους σύγχρονους θεατές και προτείνει μια καινούργια λύση για το τι είναι θεατρικός χώρος και με ποιους τρόπους μπορούν να δουλέψουν οι ηθοποιοί σε μια θεατρική πράξη».

Τα εργαλεία

Σ’ ένα γυμνό χώρο, με σκηνικό φόντο ένα σύγχρονο γλυπτό του Κώστα Βαρώτσου, οι ηθοποιοί-περφόρμερς απαγγέλλουν το κείμενο του Σολωμού με τη βοήθεια ισάριθμων μικροφώνων, ακολουθώντας ή αποδομώντας τον δεκαπεντασύλλαβο. Ολα τα «εργαλεία» της παράστασης χρησιμοποιούνται από τους ηθοποιούς σαν αντικείμενα μιας σύγχρονης συναυλίας ή ενός παράδοξου μουσικού θεάματος που συμβαίνει μέσα σ’ ένα στούντιο ηχογράφησης. Το μουσικό μοτίβο (του Πλάτωνα Ανδριτσάκη) συμπληρώνουν ήχοι της Φύσης και του κόσμου, κραυγές, ψίθυροι, στιγμές σιωπής.

Τα κοστούμια είναι της Γκαμπριέλας Νόιμαν και της Αλεξάνδρας Σιάφκου, το video art της Μαίρης Σαραντάρη, ο σχεδιασμός χώρου και τεχνικής εγκατάστασης του Λουκά Χατζή. Παίζουν οι: Μαριάνθη Σοντάκη, Δημήτρης Καραμπέτσης, Νικολίνα Μουαΐμη κ.ά.

«Μetron», Χατζηανέστη 15, Ρέντης, πίσω από το Allou Fun Park & το Γήπεδο Βόλεϊ του Ολυμπιακού, τηλ.: 210-42.51.093.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή