Ρεπερτόριο με άρωμα Λαζαρίδη

Ρεπερτόριο με άρωμα Λαζαρίδη

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν θέλουμε να βρούμε έναν οποιοδήποτε καλλιτεχνικό διευθυντή». Λίγα λεπτά πριν από την πρώτη του συνάντηση με τον νέο υπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη, ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, επιχείρησε αφενός να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργεί το παρατεταμένο «κενό κορυφής», αφετέρου να ανεβάσει τον πήχυ των προσδοκιών. Από τον περασμένο Ιούνιο, όταν το Δ.Σ της Λυρικής ζήτησε την απομάκρυνση του Στέφανου Λαζαρίδη, καθώς «ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής αποδείχθηκε ανεπαρκής στα διοικητικά», δεν έχει υπάρξει κάποια ουσιαστική εξέλιξη στο θέμα. Δεν βοήθησε, ασφαλώς, η προκήρυξη των εκλογών και η αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού.

Και μάνατζερ

Ομως, ο χρόνος τρέχει. Και αν στη χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος της Λυρικής Σκηνής για τη σεζόν που αρχίζει δεν παρατηρήθηκαν ελλείψεις ή κενά, κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει για την πληρότητα (και την ποιότητα) του προγράμματος της επόμενης περιόδου (2008-2009) εφόσον παραταθεί για πολύ ακόμα η εκκρεμότητα. Ο κ. Κυριακόπουλος δεν μάσησε τα λόγια του όταν μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκε το ελληνικό Δημόσιο στον τέως καλλιτεχνικό διευθυντή. «Ο κ. Λαζαρίδης συμφώνησε να αφήσει το σπίτι του και να εγκατασταθεί στην Ελλάδα ύστερα από όσα συμφώνησε με το υπουργείο Πολιτισμού. Τον εξαπάτησαν, ο άνθρωπος δεν πήρε ούτε τα μισά απ’ όσα του υποσχέθηκαν. Δεν επιθυμούμε αυτά τα λάθη να επαναληφθούν. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στα βήματα τα οποία κάνουμε τώρα». Ο πρόεδρος του Δ.Σ. ήταν σαφής όταν περιέγραψε τα κριτήρια για την επιλογή του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή. «Θέλουμε έναν άνθρωπο, ο οποίος πέρα από την καλλιτεχνική αξία, να διαθέτει εμπειρία στη διοίκηση. Ο κ. Λαζαρίδης ήταν πολύς καλός στα καλλιτεχνικά αλλά δεν τα πήγε καλά στα διοικητικά», επισήμανε. Και έσπευσε να διαψεύσει κατηγορηματικά τις «φήμες» που ήθελαν τον Λουκά Καρυτινό, αρχιμουσικό και πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή, να επανέρχεται. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα έχουμε αλλαγή της νομοθεσίας με διακριτές αρμοδιότητες ανάμεσα στους διευθυντές του οργανισμού. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής θα εξακολουθήσει να έχει τον τελευταίο λόγο, με την προϋπόθεση πως θα έχει γνώσεις μάνατζμεντ και θα είναι συνεργάσιμος.

Αρωμα Λαζαρίδη

Χωρίς εκπλήξεις, όπως αναμενόταν, το πρόγραμμα της νέας σεζόν που φέρει σχεδόν εξ ολοκλήρου την υπογραφή του Στέφανου Λαζαρίδη. Μερικά βασικά σημεία: έναρξη με μία επανάληψη, τον «Ναμπούκο» του Βέρντι (14 Οκτωβρίου), τέσσερις όπερες Πουτσίνι (έτος Πουτσίνι γαρ, 150 χρόνια από τη γέννησή του) και επιστροφή της οπερέτας (αφιέρωμα στον Θεόφραστο Σακελλαρίδη, σε επιμέλεια Λάμπρου Λιάβα) και της Πειραματικής Σκηνής. Η νεωτερική σφραγίδα Λαζαρίδη κυριαρχεί (σκηνοθεσίες Γκρέιαμ Βικ και Θωμά Μοσχόπουλου σε «Μποέμ» και «Πρωτομάστορα»), η αναλογία Ελλήνων και ξένων μονωδών βελτιώνεται σχετικά υπέρ των πρώτων, το μπαλέτο επιστρέφει στο «Ολύμπια» και σε περισσότερες κλασικές συνταγές. Ολόκληρο το πρόγραμμα υπάρχει στην ιστοσελίδα της ΕΛΣ (www.nationalopera.gr) όπου μπορείτε στο εξής να αγοράζετε και τα εισιτήριά σας.

Παραστάσεις όπερας της ΕΛΣ για τη νέα περίοδο

-Τζουζέππε Βέρντι: Ναμπούκκο

14, 16, 18, 20, 23, 25, 27/10/07, Ολύμπια

-Κουρτ Βάιλ: Τα Επτά Θανάσιμα Αμαρτήματα

-Τζάκομο Πουτσίνι: Τζάννι Σκίκκι

25, 27, 28, 30/11 & 1, 2/12/07,Ολύμπια

-Τζάκομο Πουτσίνι: Μποέμ

21, 22, 23, 26, 27, 28, 29, 30/12/07 & 3, 4, 5, 6/1/08, Ολύμπια

-Μανώλης Καλομοίρης: O Πρωτομάστορας

25, 27, 29, 31/1/08, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

-Τζοακίνο Ροσσίνι: Ο Κόμης Ορύ

19, 20, 22, 23, 24, 26, 27, 28, 29/2/08 & 1/3/08, Ολύμπια

-Τζάκομο Πουτσίνι: Τόσκα

21, 23, 26, 28, 30/3/08 & 1, 3, 5/4/08 Ολύμπια

-Τζουζέππε Βέρντι: Σιμόν Μποκκανέγκρα

4, 7, 9, 11/5/08, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

-Τζάκομο Πουτσίνι: Τουραντότ

1, 3, 5, 7/6/08, Ηρώδειο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή