Η TV στον κοσμο

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια εποχή που ελάχιστοι άνθρωποι έχουν να πουν έναν καλό λόγο για την ποιότητα του τηλεοπτικού προγράμματος, είναι παρήγορο το να ξέρουμε ότι η περίφημη ηθοποιός Χέλεν Μίρεν δεν τα βλέπει όλα μαύρα, γράφει η βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ».

Στην Ελλάδα οι περισσότεροι τη γνωρίζουν ως τη βραβευμένη με Οσκαρ ηθοποιό που υποδύθηκε τη βασίλισσα Ελισάβετ στη «Βασίλισσα» του Στίβεν Φρίαρς, όμως εδώ και αρκετές δεκαετίες η καλλιτεχνική καριέρα της Χέλεν Μίρεν, που ξεκίνησε ως σαιξπηρική ηθοποιός του θεάτρου, είναι εξίσου μοιρασμένη στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Τους τελευταίους μήνες προστέθηκαν και άλλες διακρίσεις στην πλούσια συλλογή της από τηλεοπτικά βραβεία, ένα του Βασιλικού Τηλεοπτικού Συλλόγου, ένα του Συλλόγου Ηθοποιών, μια Χρυσή Σφαίρα, καθώς και ένα Emmy για το ρόλο της στη μίνι σειρά «Ελισάβετ». Μια λαμπρή θέση στο πάνθεον των γυναικών ντετέκτιβ κατέκτησε η Μίρεν με τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην αστυνομική σειρά «Βασικός ύποπτος», η οποία τιμήθηκε με το βρετανικό βραβείο Βafta. (Η πολύ προσεγμένη αυτή σειρά προβλήθηκε φέτος από τη ΝΕΤ.)

Παρ’ όλο που η 61χρονη σήμερα Μίρεν κατέκτησε την αμερικανική κινηματογραφική αγορά με την ταινία «Γκόσφορντ Παρκ», ποτέ δεν έπαψε να παίζει και στην τηλεόραση, επειδή «η μικρή οθόνη είναι μια τεράστια δεξαμενή ταλέντων».

Μιλώντας στο φετινό κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών, αναφέρθηκε στους πολυάριθμους Βρετανούς τηλεοπτικούς ηθοποιούς που είναι περιζήτητοι από τα αμερικανικά τηλεοπτικά στούντιο. «Η αμερικανική τηλεοπτική βιομηχανία αναζητά Βρετανούς ηθοποιούς επειδή έχει καταλάβει ότι είναι πολύ καλοί επαγγελματίες, μιλούν την ίδια γλώσσα και επίσης είναι φτηνοί», είπε. Ολο και περισσότεροι Βρετανοί ηθοποιοί κάνουν τηλεοπτική καριέρα στην απέναντι ακτή του Ατλαντικού. Μεγάλο όνομα στην αμερικανική τηλεόραση είναι ο Χιου Λόρι, που υποδύεται τον δόκτορα Χάουζ στην εξαιρετική σειρά «Ιατρικές υποθέσεις» (Star), ενώ η Βρετανή Μισέλ Ράιαν, γνωστή από τη συμμετοχή της στη σαπουνόπερα «Ιστέντερς», πρόκειται να πρωταγωνιστήσει στο «ριμέικ» που ετοιμάζει το NBC της σειράς της δεκαετίας του ’70 «Βιονική γυναίκα».

Η Μίρεν έχει συμπληρώσει μια καριέρα τεσσάρων δεκαετιών στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση και πολλοί τη θεωρούν εξαίρεση του κανόνα, καθώς δύσκολα μπορεί μια γυναίκα να επιβιώσει σε μια βιομηχανία όπου η νεαρή ηλικία είναι διαβατήριο για την επιτυχία. Και όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά να ανεβάσει και το κασέ της και να κατακτήσει την παγκόσμια αναγνώριση. Η ίδια δεν πιστεύει ότι έχει συντελεστεί κάποια ανατροπή. «Πάντα οι νεαρές και όμορφες ταλαντούχες ηθοποιοί από όλο τον κόσμο θα είναι ευπρόσδεκτες στο Χόλιγουντ», λέει. «Το γεγονός ότι κάποιες ώριμες ηθοποιοί βρίσκουν ρόλους -και καλούς ρόλους- οφείλεται στο ότι σήμερα η γυναίκα έχει πιο ισχυρή παρουσία στον στίβο της εργασίας και, ευρύτερα, στην κοινωνία. Μόνο όταν η Στέλλα Ρίμινγκτον έγινε επικεφαλής της ΜΙ5, είδαμε την Τζούντι Ντεντς να παίζει τον ρόλο της Μ στις ταινίες του Τζέιμς Μποντ. Αν η Σεγκολέν Ρουαγιάλ γινόταν πρόεδρος της Γαλλίας, αυτό θα έστελνε ένα πολύ ηχηρό μήνυμα στους τηλεοπτικούς παραγωγούς που κάνουν τη διανομή των γυναικείων ρόλων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή