Πέθανε η συγγραφέας Κίρα Σίνου

Πέθανε η συγγραφέας Κίρα Σίνου

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολυγραφότατη και σημαντική μορφή της παιδικής λογοτεχνίας, η Κίρα Σίνου πέθανε σε ηλικία 84 ετών. Γεννήθηκε στο Ροστόφ της Ρωσίας το 1923, από Ελληνα πατέρα και Ρωσίδα μητέρα. Ηρθε στην Ελλάδα 9 ετών χωρίς να γνωρίζει ελληνικά, γρήγορα όμως τα έμαθε και άρχισε να δημοσιεύει διηγήματα στη «Διάπλαση των Παίδων». Γνώριζε πολύ καλά τα γερμανικά, τα αγγλικά, τα ρωσικά και τα γαλλικά. Με την παιδική λογοτεχνία καταπιάστηκε, όταν παραιτήθηκε από τη ΔΕΗ.

Τα θέματά της τα αντλούσε από την παλαιοντολογία, την προϊστορία, την ιστορία και τη σύγχρονη ζωή. Είκοσι πέντε έργα της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Κέδρος» και τα Χριστούγεννα θα κυκλοφορήσει το μυθιστόρημά της «Οι χρυσοφύλακες γρύπες». Εξίσου πλούσιος είναι και ο κατάλογος των βιβλίων που έχει μεταφράσει, αφού η Κίρα Σίνα είχε μεγάλη ευχέρεια με τις ξένες γλώσσες. Για τα βιβλία της, όπως και για τις μεταφράσεις της, η Κίρα Σίνα έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία. Το όνομά της αναγράφηκε δύο φορές στον τιμητικό πίνακα της ΙΒΒΥ (Αντερσεν), ενώ ήταν υποψήφια για το βραβείο Αντερσεν το 1996. Μερικοί τίτλοι βιβλίων της είναι: «Το αίνιγμα του πύργου», «Το τέλος των τεράτων», «Ο τελευταίος βασιλιάς της Ατλαντίδας», «Ο σκύλος του μετρό», κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή