Αποτυπωματα

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μην τριγυρνάς στις ρούγες, θα σου βγει το όνομα!» Αυτήν την προειδοποίηση δέχονταν μια φορά κι έναν καιρό τα «καλά κορίτσια», ώστε η κοινωνία να εξακολουθήσει να τα θεωρεί καλά. Σήμερα που κανείς δεν νοιάζεται για τα τεκταινόμενα στις ρούγες, κινδυνεύει να μας βγει το διαδικτυακό μας όνομα, (εφόσον διαθέτουμε κάτι τέτοιο), όπως αποδείχτηκε με την περίπτωση του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, που κατήγγειλε τις αλλαγές που έγιναν στο σχετικό λήμμα της Wikipedia από άγνωστους συντάκτες την επομένη των εκλογών και οι οποίες αμφισβητούν την οικογενειακή καταγωγή του ονόματός του. Υστερα από πέντε μέρες, το λήμμα διορθώθηκε ξανά και πήρε την εγκεκριμένη από τον άμεσα ενδιαφερόμενο μορφή.

Ας υπενθυμίσουμε ότι η Wikipedia είναι η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια στην οποία ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει είτε με τη συγγραφή νέων λημμάτων είτε κάνοντας διορθώσεις και προσθήκες στα υπάρχοντα -και είναι αυτονόητο ότι δεν είναι όλες οι παρεμβάσεις καλών προθέσεων. Πολλές φορές οι «ελεγκτές» της εγκυκλοπαίδειας «κλειδώνουν» κάποια επίμαχα λήμματα (όπως το «Τζορτζ Μπους», που έχει δεχτεί τις πιο πολλές αλλαγές επί τω χείρω) ή στερούν για ένα χρονικό διάστημα από κάποιους συνεργάτες, δηλαδή από κάποιες ηλεκτρονικές διευθύνσεις, το δικαίωμα της συνεργασίας. Η ποινή αυτή έχει επιβληθεί ακόμη και στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, αφού αρκετοί βουλευτές, χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή της «υπηρεσίας», δεν μπορούν να αντισταθούν στον πειρασμό να θάψουν με το ηλεκτρονικό φτυάρι κάποιον πολιτικό αντίπαλό τους, μερικές φορές με άκομψο τρόπο, π.χ. αλλάζοντας την ηλικία του από 88 σε 180 ετών, όπως συνέβη με έναν ηλικιωμένο γερουσιαστή.

Η αξιοπιστία δεν είναι το δυνατό χαρτί της μόλις έξι ετών Wikipedia, ωστόσο, αυτό δεν μειώνει την τεράστια σημασία αυτού του εγχειρήματος, που πριν από μια δεκαετία θα ήταν αδιανόητο. Η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια είναι το έπος, ενίοτε και το φιάσκο, της συλλογικότητας, ενώ οι (συνήθως «επώνυμες») συζητήσεις που διεξάγονται σήμερα γύρω από τις υποσχέσεις, τη δυναμική αλλά και τα όρια των blogs και των άλλων μορφών αυτο-έκφρασης και επικοινωνίας (ΥοuΤube, MySpace κ.ά.) είναι εξαιρετικά ζωντανές και ενδιαφέρουσες.

Ο κίνδυνος δεν έγκειται τόσο στο να εμπιστευθούμε τυφλά τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες όσο στο να υποτιμήσουμε τις κλασικές μορφές μαθητείας, κατάκτησης της γνώσης και καλλιέργειας του ατομικού ταλέντου. Το Ιντερνετ συχνά είναι ένα βολικό «λυσάρι», που μας παραπέμπει σε διάφορες πηγές των οποίων το υλικό συχνά μπορούμε να διασταυρώσουμε, όμως το «ποντίκι» του υπολογιστή δεν καταργεί το «θρανίο», τον δάσκαλο, δεν αναιρεί τον κύριο ρόλο του που είναι η μετάδοση των γνώσεων και η οποία απαιτεί μόχθο και προσπάθεια και από διδάσκοντες και από διδασκόμενους.

Ζούμε σε μιαν εκπληκτική εποχή. Κάποια από τα παλαιά εμπόδια στην πρόσβαση σε κάποιες πηγές υποχωρούν, όμως η μοντέρνα σκουριά, όπως είναι η βιομηχανία των φροντιστηρίων, συσσωρεύεται και δείχνει πόσο ακριβά είναι τα διόδια στις υπερλεωφόρους των πληροφοριών, πόσο ακριβή είναι η παιδεία που μας επιτρέπει να αξιολογούμε την αξιοπιστία και τη βαρύτητα της μιας ή της άλλης πληροφορίας ή άποψης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή