Οι Μεγαλες Οπερες

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σειρά της Ντόιτσε Γκράμοφον Μεγάλες Οπερες συνεχίζεται αυτή την εβδομάδα με ένα έργο του 20ού αιώνα, το οποίο ακροβατεί ανάμεσα στην κλασική όπερα και το αμερικανικό μιούζικαλ. Πρόκειται για το πολύ αγαπητό έργο του Αμερικανού αρχιμουσικού και συνθέτη Λέοναρντ Μπερνστάιν (1918-1990), το «Γουέστ Σάιντ Στόρυ». Ο Λ. Μπερνστάιν ήταν, βέβαια, πασίγνωστος ως αρχιμουσικός, με ένα ιδιαίτερα ευρύ ρεπερτόριο, ωστόσο, ως συνθέτης δεν δίστασε να αναμίξει διαφορετικά μουσικά είδη Το «Γουέστ Σάιντ Στόρυ» αποδεικνύει την αξιοθαύμαστη ικανότητά του να συνδέει ετερόκλητα στοιχεία με αρμονία και δεξιοτεχνία. Στην ουσία, το έργο είναι κλασικό αμερικανικό μιούζικαλ, παρ’ όλα αυτά, το σκεπτικό του συνθέτη ήταν το έργο να βρίσκεται όσο πιο κοντά γίνεται στην όπερα. Το έργο γράφτηκε το 1954 και παρότι στόχος του δημιουργού ήταν να αποτυπώσει μουσικά και σκηνικά μια δραματική σύγκρουση θρησκευτικής φύσης, μαζί με τους λιμπρετίστες αποφάσισε τελικά η σύγκρουση να είναι φυλετικής φύσης, στοιχείο που ισοδυναμούσε με κοινωνικό σχόλιο για την κοινωνία της Νέας Υόρκης εκείνης της εποχής. Προκειμένου να αφιερωθεί στη σύνθεση του έργου, ο Μπερνστάιν εγκατέλειψε τη διεύθυνση ορχήστρας για επτά ολόκληρους μήνες. Το έργο ανέβηκε τελικά στις 26 Σεπτεμβρίου του 1957, γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία, παρά το τραγικό φινάλε και την απαιτητική μουσική του.

Η διανομή της Ντόιτσε Γκράμοφον περιλαμβάνει την υψίφωνο Κίρι Τε Κανάουα (Μαρία), τον τενόρο Χοσέ Καρρέρας (Τόνυ), την μεσόφωνο Τατιάνα Τρογιάνος (Ανίτα), ενώ τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ διευθύνει ο συνθέτης.

Την Κυριακή 7 Οκτωβρίου θα διατίθεται στα περίπτερα το 18ο έργο της σειράς Μεγάλες Οπερες, «Γουέστ Σάιντ Στόρυ» του Λέοναρντ Μπερνστάιν, στην τιμή των 8,90 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή