Κινηματογραφος

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν αγαπάτε το αμερικανικό σινεμά των αφελών μύθων, του τρόμου και της επιστημονικής φαντασίας, χαλαρώστε και βυθιστείτε στην ατμόσφαιρα της «Ομίχλης». Θα νιώσετε, στην αρχή, δέσμιοι μιας παράξενα νοσταλγικής ταινίας που μοιάζει φόρος τιμής στα b-movies του ’50 και του ’60. Στο τέλος (μετά το σοκ ενός συγκλονιστικού επιλόγου που τείνει να λάβει βιβλικές διστάσεις) θα απορείτε, πώς προέκυψε μια τόσο φιλοσοφημένη και μηδενιστική αλληγορία για το σήμερα με φτηνά υλικά του χθες.

Η ιστορία ξεκινάει με τη συμφιλίωση ενός λευκού κι ενός μαύρου σε ένα φυσικό παράδεισο κάπου στην Αμερική. Συνεχίζεται με τη σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στη λογική και το θρησκευτικό φανατισμό, σε ένα σούπερ μάρκετ όπου έχει αποκλειστεί ένα μικρό ανθρώπινο πλήθος, και τελειώνει με μια πράξη απελπισίας λίγο έξω απ’ τον «παράδεισο της κατανάλωσης». Μια υπαινικτική πράξη για τη σιωπή του Θεού και την αγωνία του σύγχρονου ανθρώπου, που βλέπει τον κόσμο να καταρρέει γύρω του. Ας μην τρομάζουν οι λάτρεις των b-movies. Η σκέψη του Φρανκ Ντάραμποντ (ο σκηνοθέτης) είναι πυκνή και η «Ομίχλη» του τόσο καλά σκηνοθετημένη, ώστε να διατηρεί την ένταση στη διαπασών.

Το σενάριο βασίζεται στην ομότιτλη ιστορία του Στίβεν Κινγκ και περιγράφει τον πανικό που επικρατεί, όταν μια αλλόκοτη κι απόκοσμη απειλή έρχεται στη γη μαζί με ένα σύννεφο ομίχλης. Με το πρώτο φως της ημέρας (και της ταινίας) ένας λευκός άνδρας αντικρύζει μια μικρή καταστροφή. Μια νυχτερινή καταιγίδα ξερίζωσε ένα δένδρο από το διπλανό οικόπεδο και το έριξε στη στέγη ενός κτίσματος στον περίβολο του σπιτιού του. Αποφασισμένος να ζητήσει αποζημίωση επισκέπτεται τον γείτονά του, έναν μαύρο με τον οποίο έχει περιουσιακές διαφορές, και ανακαλύπτει ότι κι αυτός έχει πληγεί απ’ τη θύελλα. Το αίσθημα της αλληλεγγύης πρυτανεύει και οι δύο γείτονες γίνονται φίλοι.

Στο δεύτερο μέρος της ταινίας οι δύο άνδρες πηγαίνουν στο γειτονικό χωριό, έχοντας μαζί τους το παιδί του ενός. Μπαίνουν στο σούπερ μάρκετ και παγιδεύονται. Ενα στρώμα ομίχλης, που απλώνεται ταχύτατα παντού, αποδεικνύεται ένας κόσμος όπου ζωντανεύουν οι εφιάλτες της επιστημονικής φαντασίας: από τα παλιά b-movies εποχών μέχρι το «Αλιεν» και το «Τζουράσικ παρκ». Σαρκοβόρα πλάσματα επιτίθενται στο σούπερ μάρκετ και σ’ όλους όσοι έχουν βρει καταφύγιο εκεί. Οι ελάχιστοι λογικοί αμύνονται και προσπαθούν να βρουν μια λύση. Οι υπόλοιποι μετατρέπονται σε μια μάζα φανατισμένων εξαιτίας μιας υστερικής «ιεροκήρυκος» και γίνονται πιο απειλητικοί και από την «εξωγήινη» μάζα των τεράτων που πολιορκούν τον παράδεισο του καταναλωτισμού. Στο τρίτο μέρος, η έξοδος από τον «παράδεισο» επιφυλάσσει μια έκπληξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή