Μακεδονικά ευρήματα στην Αθήνα

Μακεδονικά ευρήματα στην Αθήνα

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρήματα από τα σημαντικότερα κέντρα της αρχαιότητας στη Μακεδονία και τη Θράκη μεταφέρονται στην Αθήνα για να εμπλουτίσουν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Η «κάθοδος» έργων τέχνης της αρχαιότητας στην πρωτεύουσα αναμένεται να γίνει ώς το τέλος Ιανουαρίου του 2008, οπότε ολοκληρώνεται η διαδικασία από τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες που έχουν αναλάβει την επιλογή αντιπροσωπευτικών αντικειμένων από τα σπουδαιότερα αρχαιολογικά κέντρα της Βορείου Ελλάδος.

Το αίτημα για την παραχώρηση ευρημάτων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ετέθη πριν από περίπου δέκα ημέρες από την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού στις Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του βορειοελλαδικού χώρου.

Με έγγραφό του ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ, επικαλούμενος «σοβαρούς λόγους», ζητάει από τους προϊσταμένους των εφορειών να επιλέξουν ενδεικτικά έως δέκα ευρήματα από διάφορες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης προκειμένου να «παραχωρηθούν» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για να ενταχθούν στις μόνιμες συλλογές στο πλαίσιο της επανέκθεσής τους.

Οκτώ Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών αρχαιοτήτων (ΙΣΤ΄ Θεσσαλονίκης, ΙΖ΄ Πέλλας, ΙΗ΄ Καβάλας, ΙΘ΄ Κομοτηνής, ΚΖ΄ Πιερίας, ΚΗ΄ Σερρών, ΚΘ΄ και Λ΄ Αιανής) καθώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μέσα σε διάστημα δύο περίπου μηνών πρέπει να αποφασίσουν ποια ευρήματα θα αντιπροσωπεύουν ισάξια τον πλούτο του Μακεδονικού Βασιλείου και τα ισχυρά κέντρα της Θράκης κατά την περίοδο της αρχαιότητας, στις πτέρυγες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Τα έργα αυτά, σύμφωνα με την απόφαση, μπορεί να είναι έργα μεταλλοτεχνίας από τα εργαστήρια της Μακεδονίας και της Θράκης, χάλκινα και αργυρά, π.χ. κύλικες, κάνθαροι, οινοχόες ή κοσμήματα ή άλλα έργα κοροπλαστικής αγγεία κ.λπ. ή άλλα αρχαιολογικά ευρήματα.

Προφανώς λόγοι εθνικής σημασίας για ένα Μουσείο που να ανταποκρίνεται στον τίτλο του ως Εθνικού οδήγησαν το αρμόδιο υπουργείο στην πολιτική αυτή απόφαση δεδομένου ότι από το πανόραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού απουσιάζει η τέχνη της Μακεδονίας και της Θράκης. Οι προϊστάμενοι των Εφορειών δεν έχουν καταλήξει ακόμη ούτε στον αριθμό ούτε στα έργα εκείνα που θα χαρτογραφούν την εξέλιξη της ελληνικής τέχνης στη Μακεδονία και τη Θράκη.

«Τα περιφερειακά μουσεία δεν θα απογυμνωθούν ούτε βρισκόμαστε σε μια εποχή κατά την οποία οι περιοχές πρέπει να εκπροσωπούνται με τα must pieces. Με τις σύγχρονες μουσειολογικές μελέτες όμως ένα εύρημα μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα προκειμένου να σχολιαστούν οι σημαντικοί σταθμοί της αρχαίας ελληνικής τέχνης για να φανεί η συνέχειά της μέσα στους αιώνες», ανέφερε στην «Κ» η γενική διευθύντρια Μουσείων κ. Μαίρη Πάντου, μεταφέροντας την άποψη που υποστηρίζει εδώ και χρόνια σε ημερίδες και συζητήσεις.

Το πιο πιθανό είναι ότι όλες οι Εφορείες θα ανοίξουν τις αποθήκες τους όπου φυλάσσονται εκατοντάδες – χιλιάδες ευρήματα που φέρνουν στο φως οι ανασκαφές, ενώ δεν αποκλείεται κάποια έργα να προέρχονται από τις μόνιμες συλλογές των μουσείων. «Ευρήματα υπάρχουν και μάλιστα πολλά. Δεν έχουμε ακόμη καταλήξει ποια θα εκπροσωπήσουν τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής μας. Επειδή κατά προτίμηση θα πρέπει να είναι έργα μεταλλοτεχνίας, το κέντρο βάρους πέφτει κυρίως στη Θεσσαλονίκη, την Πέλλα και τη Βεργίνα όπου υπήρχαν τα σπουδαιότερα εργαστήρια μεταλλοτεχνίας. Εμείς δεν διαθέτουμε αντίστοιχα έργα, είμαστε πιο ταπεινοί, ωστόσο υπάρχουν αξιόλογα ευρήματα από τους αρχαιολογικούς χώρους των Σερρών και της ευρύτερης περιοχής», επισημαίνει η προϊσταμένη της ΚΗ΄ ΕΠΚΑ κ. Κατερίνα Περιστέρη.

Βεργίνα, Πέλλα, Πιερία, Αιανή, Φίλιπποι, Καβάλα, Δράμα, Θάσος και άλλοι σημαντικοί αρχαιολογικοί τόποι θα συμπληρώσουν τους σταθμούς που σηματοδοτούν την εξέλιξη της αρχαίας ελληνικής τέχνης. «Εφόσον στο Εθνικό Μουσείο υπάρχουν αντιπροσωπευτικά έργα από διάφορες περιοχές της Ελλάδος, θεωρώ αναγκαίο οι θεματικές ενότητες να περιλαμβάνουν και δείγματα της τέχνης από τη Βόρεια Ελλάδα», υποστηρίζει η προϊσταμένη της ΙΖ΄ ΕΠΚΑ, η κ. Μ. Λιλιμπάκη-Ακαμάτη. «Ισως έτσι κεντρίσουν το ενδιαφέρον κάποιων επισκεπτών να επισκεφθούν τους αρχαιολογικούς χώρους της Μακεδονίας και της Θράκης…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή