Σελιδοδείκτες

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Rainer Albertz «Ιστορία της θρησκείας του Ισραήλ κατά τους χρόνους της Παλαιάς Διαθήκης»

Μτφρ. Πολυξένη Αντωνοπούλου

Εκδ. Αρτος Ζωής, σελ. 914.

Οι εκδόσεις Αρτος Ζωής έχουν να επιδείξουν σημαντική βιβλιογραφία στον τομέα της θρησκειολογίας και της θεολογίας – ίσως τη σημαντικότερη στο συγκεκριμένο τομέα. Πολύ ενδεικτικά αναφέρουμε τα βιβλία του Σάββα Αγουρίδη καθώς και ξένων ερευνητών όπως των Ντιμίτρι Μερεσκόφσκι, Πίτερ Μπράουν, Πολ Ρικέρ, Οσκάρ Κουλμάν κ.ά. Εσχάτως κυκλοφόρησε και η «Ιστορία της θρησκείας του Ισραήλ» του Ράινερ Αλμπερτς, Γερμανού θεολόγου, καθηγητή στη Χαϊδελβέργη, στο Siegen και στο Μύνστερ, με ειδίκευση στην ιστορία της θρησκείας του Ισραήλ στο πλαίσιο του περιβάλλοντος της Αρχαίας Εγγύς Ανατολής. Δεν είναι δυνατόν να συνοψίσουμε στον μικρό αυτό χώρο τη μεθοδολογία και την βαθύτερη ουσία της σκέψης του συγγραφέα.

Πολύ σχηματικά, θα λέγαμε ότι ο Αλμπερτς αποπειράται μιαν αξονική τομογραφία σε μία από τις βασικές κολόνες των θεμελίων του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού, περιγράφοντας διεξοδικά την ιστορία της ισραηλιτικής – ιουδαϊκής θρησκείας, από τα παλαιότερα στάδια μέχρι την ελληνιστική εποχή, με διακτινώσεις στις θρησκείες του περιβάλλοντος της Εγγύς Ανατολής.

Την ίδια στιγμή, η μελέτη αυτή συνιστά και εις βάθος πραγμάτευση της κοινωνικής ιστορίας του Ισραήλ. Ενα έργο που ναι μεν μοιάζει πολύ ειδικό, υπερβαίνει όμως το αυστηρό πλαίσιο της θεολογικής – θρησκειολογικής προσέγγισης περνώντας στη σφαίρα του ιστορικού και του φιλοσοφικού.

Μια συναρπαστική, πολύκλωνη αναδρομή σε χρόνους αρχέγονους που όμως έχουν πολλά να πούνε για το σήμερα όχι μόνο του ιουδαϊσμού αλλά και του χριστιανισμού.

Τα εύσημα και στη μεταφράστρια Πολυξένη Αντωνοπούλου, η οποία γνωρίζει όχι μόνο γερμανικά αλλά και εβραϊκά, και που επιτέλεσε έναν μεταφραστικό άθλο φανερώνοντας όχι μόνο αγάπη για το υλικό που είχε στα χέρια της αλλά και βαθιά γνώση του αντικειμένου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή