Ανάδειξη της Ελληνιστικής εποχής

Ανάδειξη της Ελληνιστικής εποχής

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χθες έπεσαν οι υπογραφές και μάλιστα ενώπιον των δημοσιογράφων. Μέσα σε μια ατμόσφαιρα γιορταστική, ο πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, Αντώνης Παπαδημητρίου, η Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO και μέλος του Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, και ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, δρ Ισμαήλ Σεραγκελντίν, ανακοίνωσαν την ίδρυση Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.

Συγχρηματοδότηση

Ηταν η ευτυχής κατάληξη μιας πρωτοβουλίας και των τριών μερών που υπέγραψαν χθες το μεσημέρι στο ξενοδοχείο King George. Δύο Ιδρύματα, το Ωνάσειο και το Βαρδινογιάννειο, αποφάσισαν την από κοινού χρηματοδότηση του Κέντρου στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους για την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό και την ανάδειξη της ιστορίας της Ελληνιστικής εποχής κατά την οποία ιδρύθηκε η αρχαία βιβλιοθήκη.

Στο Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, με την ονομασία The Alexandria Center for Hellenistic Studies, θα λειτουργούν τμήματα διδασκαλίας Ιστορίας, Φιλοσοφίας, Λογοτεχνίας και Καλών Τεχνών. Το Κέντρο θα στεγάζεται στη Βιβλιοθήκη, η οποία θα συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας για τη χορήγηση διπλωμάτων και πτυχίων επιπέδου Master’s και Ph.D. Η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας θα παρέχει τη χρήση αιθουσών διδασκαλίας και συνεδριάσεων, ενώ οι φοιτητές θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της Βιβλιοθήκης για τις ανάγκες της έρευνάς τους. Τα μαθήματα θα διεξάγονται στην αγγλική γλώσσα. Το Κέντρο αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το φθινόπωρο του 2008.

Διεθνής πόλος

Οπως τόνισε ο κ. Α. Παπαδημητρίου, «η ίδρυση του Κέντρου Σπουδών της Ελληνιστικής Αλεξάνδρειας σηματοδοτεί την ανάπτυξη ενός νέου πολιτιστικού πόλου στην Αλεξάνδρεια, την πύλη της Αιγύπτου και του Αραβικού κόσμου. Ο πόλος αυτός δεν είναι και δεν πρέπει να είναι αποκλειστικά ελληνικός. Ακόμα, ο πόλος αυτός θα πρέπει, όπως η ίδια η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, να έχει διεθνή χαρακτήρα». Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, δρ Ισμαήλ Σεραγκελντίν ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «το πεπρωμένο της Ελλάδας είναι να προσφέρει πολιτισμό στον κόσμο. Από κοινού η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν τώρα την ευκαιρία να ξαναχτίσουν μια γέφυρα στη Μεσόγειο και να δώσουν την ευκαιρία σε νέες γενιές μελετητών να εργαστούν μέσα σε ένα πνεύμα ορθού λόγου», ενώ η Μαριάνα Β. Βαρδινογιάννη υπογράμμισε ότι το μεγάλο αυτό σχέδιο συνιστά πάνω απ’ όλα μια «συμμαχία πολιτισμού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή