Αυτοβιογραφικοί παλαιοί μύθοι σε νέα συσκευασία

Αυτοβιογραφικοί παλαιοί μύθοι σε νέα συσκευασία

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αίθουσα Τέχνης Νέες Μορφές (Βαλαωρίτου 9Α), παρουσιάζει την Τρίτη 8 Ιανουαρίου την πρόσφατη δουλειά του ο Κυριάκος Μορταράκος, με μια εγκατάσταση στο χώρο και ζωγραφικά έργα. Ο Κυρ. Μορταράκος παρουσιάζει μια δουλειά που αποτελεί συνάντηση αυτο-βιογραφικών μυστικών, παλιών μύθων σε νέα συσκευασία, μακριά από δεσμεύσεις και κοινοτοπίες. Οπως λέει και ο ίδιος: «όταν ζωγραφίζεις, όπως δηλαδή απλώνεις την ύλη στην επιφάνεια και εξελίσσεται η φόρμα, μαζί με αυτήν εξελίσσεται και η συγκίνηση. Είναι τα παιχνίδια ή τα καμώματα της ύλης, που με παραπέμπουν σε διάφορα πράγματα και με κατευθύνουν να κατασκευάσω το ζωγραφικό δωμάτιο που αναγράφεται αυτός ο αόριστος που ορίζει πως ο Βαν Γκογκ δεν ζει· δεν ξέρω μπορεί να κάνω λάθος, δεν ζει;»

Πιστός στη ζωγραφική γενικά και στην εννοιολογική τέχνη ειδικότερα, ο Κυρ. Μορταράκος προσεγγίζει τα θέματά του με σεβασμό, σχεδόν με συστολή. Ενόσω τα επεξεργάζεται και τα αναλύει με γραφές και σχόλια επάνω στο ίδιο το τελάρο, διαπιστώνει κανείς μιαν αλλαγή στη ζωγραφική του διάθεση. Η ζωγραφική, για τον αισθαντικό αυτό καλλιτέχνη, αποτελεί μια διαδικασία δημιουργίας που ξεκινάει με την περιπλάνηση της ύλης. Σε συνδυασμό με τη χειρονομία και την πλαστικότητα, το έργο του καταλήγει σε μια αναζήτηση που μόνο ο «εσωτερικός» Μορταράκος μπορεί να μας μεταδώσει.

Εξπρεσιονιστικές γραμμές

Με εξπρεσιονιστική ορμή χτίζει τις γραμμές ο Κυρ. Μορταράκος. Απομονώνει σύμβολα, αντικαθιστά την εικόνα με τον γραπτό λόγο και μετά 25 χρόνια πορείας και 14 ατομικές εκθέσεις, συνδυάζει μοναδικά το θέμα του ιδανικού αυτόχειρα και της αυθεντικής ζωγραφικής με αυτοβιογραφικά στοιχεία και μύθους. Πότε μεταφέροντας ευχάριστα συναισθήματα, και πότε πότε μακάβρια. Διάρκεια έκθεσης: έως 2 Φεβρουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή